ZIMBABVE

Privatna putovanja

Naslovna » Daleka putovanja » Afrika » Zimbabve » Privatna putovanja u Zimbabve

O Zimbabveu

Putovanje u Zimbabve će vas odvesti kroz atraktivan kolaž pejzaža, od Highvelda, balansirajućih gromada i plamenih msasa stabala, bujnih planina i vodenih prostranstava na sjeveru do urbanih naselja.  U nacionalnim parkovima možete susresti „Big 5“, zatim možete posjetiti arheološka nalazišta sa popisa Svjetske baštine ili se diviti jednom od prirodnih čuda svijeta, veličanstvenim Viktorijinim slapovima.

 

Premda je oko 11% teritorija Zimbabvea izdvojeno za parkove i rezervate, veliki gradovi su nezaobilazni. Dva najveća grada Harare i Bulawayo nude impresivan izbor kulturnih atrakcija, barova i restorana. Između tih dvaju urbanih čvorišta nalaze se intrigantne kamene ruševine Velikog Zimbabvea iz željeznog doba, koje poriču teorije da subsaharska Afrika nije imala velikih civilizacija.

Privatna putovanja u Zimbabve

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Zimbabveu

Naziv države: Republika Zimbabve
Površina: 390.600 km2
Stanovništvo: 12,58 milijuna stanovnika
Glavni grad: Harare
Službeni jezik: engleski, shona, ndbele
Pozivni broj: +263
Vremenska razlika: nema je

Piće

Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Naravno, u ruralnim i zabačenim područjima bolje je piti flaširanu vodu.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Na Viktorijinim slapovima postoji rizik od malarije, no ukoliko ne želite piti antimalarike, najbolje se zaštititi se od uboda komaraca sredstvima za zaštitu i odjećom dugih rukava i nogavica, te noću mrežom protiv komaraca.Za više informacija o opasnostima od bolesti možete se dodatno savjetovati s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Zimbabve ima više službenih valuta, pouzdajte se u Južnoafrički rand (ZAR) 1 EUR = 15.58 ZAR ; 1 USD = 13.09 ZAR (kolovoz 2017.)

Novac

U Zimbabveu je bolje imati dolare. Ako podižete novac, koristite samo bankomate koji su u sigurnom okruženju (bankama, trgovačkim centrima s čuvarima) i ako vam netko želi pomoći, zaustavite transakciju. Od kartica su u upotrebi Viza i Master. Amex se manje koristi, a Diners je uvijek problematičan. Uvijek imajte svoju karticu pod nadzorom, čak i u trenutku kad plaćate u restoranima – nemojte dozvoliti da konobar odnese vašu karticu, već tražite da se transakcija provede pred vama ili krenite s njim do blagajne.Preporučuje se da sa sobom na razgledavanja ne nosite vrijednosti, već da ih radije ostavite u hotelskom sefu.

Viza

Dobiva se na graničnom prijelazu pri ulasku u Zimbabve.

Odjeća

Ponesite ljetnu odjeću, ali svakako i koji komad toplije odjeće. Nemojte oblačiti svjetloplavu odjeću koja privlači cece muhe te vojničku maskirnu odjeću kako ne bi imali problema s lokalnim vlastima. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se nađu pri ruci kao i vjetrovka za večernje sate.

Klima

Zima je uglavnom ugodna sa suhim i toplim danima od lipnja do kolovoza, a to je ujedno i najpovoljnije vrijeme za putovanje. Kiše padaju uglavnom ljeti, od studenog do ožujka. Zimbabve ima subtropsku klima s ljetnom sezonom koja traje osam mjeseci (od listopada do travnja), s vrućim i sunčanim danima.

Električna energija

Koriste se utičnice s tri rupe pa svakako ponesite ispravljač.

Mobilni telefoni i Internet

T-Mobile i Vipnet imaju roaming s Južnoafričkom Republikom, dok Tele 2 ima roaming sa Zimbabveom. Internetska pokrivenost je u Južnoj Africi je odlična, dok je u Zimbabweu nešto slabija.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.

Pin It on Pinterest

Share This