Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

KOLUMBIJA

O Kolumbiji

Vrhovi Anda smješteni u oblacima, netaknuta obala Kariba, enigmatska Amazona, tajanstvene arheološke ruševine i slikoviti kolonijalni gradovi – Kolumbija nudi od svega po malo.

 

Počevši od izvanredno sačuvanog starog grada Cartagene, Kolumbija čuva brojne kolonijalne gradove i sela koja se često doimaju zaustavljenim u nekom drugom vremenu. Gradovi Barichara i uspavani Mompox neoštećeni vremenom, izgledaju poput filmskih setova, dok je Villa de Leyva zaspala negdje u 16. stoljeću.

 

Drevne civilizacije ostavile su fascinantan opus arheoloških i kulturnih znamenitosti diljem zemlje. Bivši glavni grad Ciudad Perdida, izgrađen između 11. i 14. stoljeća, jedan je od najtajanstvenijih drevnih gradova kontinenta, kojeg zasjenjuje samo Machu Picchu. Još tajanstveniji je San Agustín, gdje je više od 500 drevnih kipova nepoznatog porijekla razasuto okolicom. Tu je i Tierradentro, sa svojim razrađenim podzemnim grobnicama, koje još samo nadodaju mistiku u kolumbijsku prošlost.

 

Raznoliki teren Kolumbije nudi brojne pustolovine na otvorenom poput ronjenja, penjanja, raftinga, trekkinga i letenja. San Gil je nezaobilazna avanturistička destinacija, no Kolumbija obečava i odličnu zabavu. Volite li latino ritmove, ne smijete propustiti Medelin ili Cali. Na kraju, srce i duša zemlje su ipak njezini topli i srdačni stanovnici, koji će vaše putovanje učiniti nezaboravnim.

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Kolumbiji

Naziv države: Republika Kolumbija (Republica de Colombia)
Površina: 1.138.910 km2
Stanovništvo: 44.5 milijuna
Glavni grad: Bogota
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +57
Vremenska razlika: -6 zimi/ -7 ljeti (UTC -5)

Piće

Preporučuje se piti voda iz boce, pogotovo u manjim mjestima i uz obalu.

Zdravstvene informacije

Potrebno se cijepiti protiv žute groznice i to najkasnije 2 tjedna prije putovanja. Ovisno o području u koje idete, preporučuje se piti tablete protiv malarije, no predlažemo da se prije puta posavjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Sigurnost

U Kolumbiji djeluju kradljivci novčanika, fotoaparata, kamera i drugih vrijednosti. Vješto su uigrani i djeluju u paru kako bi vam odvratili pozornost. Preporučujemo da vrijednosti ostavljate na sigurnom mjestu. Ne preporuča se šetnja po ulicama u kasnim noćnim satima, pogotovo u ruralnim područjima.

Valuta

Novčana jedinica je kolumbijski peso (COP) = 100 centi; 1 USD = 2983.47 COP; 1 EUR = 3523.66 COP (kolovoz 2017.)

Novac

Mijenjanje novca u bankama i mjenjačnicama može biti problem jer uzimaju velike provizije. Najbolje je koristiti bankomate koji se nalaze posvuda. Kartice su prihvaćene na većini mjesta, a najviše se koriste Visa i Mastercard, dok se ostale kartice ne preporučuju. Pazite, trećina krivotvorenih novčanica američkih dolara je napravljeno u Kolumbiji.

Viza

Nije potrebna.

Najbolje od Kolumbije - Privatno putovanje u Kolumbiju

Klima

Kolumbija ima toplu tropsku klimu s temperaturama koje ne variraju mnogo tijekom godine, a kreću se oko 25 stupnjeva. Kišna razdoblja traju od svibnja do srpnja i od listopada do prosinca. Temperatura pada s porastom visine. Općenito pravilo je da pada za 6 stupnjeva sa svakih 1.000 metara nadmorske visine. Visina također utječe na razlike u temperaturi tijekom dana i noći. Najbolje vrijeme za posjet Kolumbiji je sušna sezona od prosinca do ožujka i od srpnja do kolovoza.

Električna energija

Koristi se napon od 110 volti uz frekvenciju od 60 hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.

Mobilni telefoni i Internet

T-Mobile i Vipnet imaju roaming s Kolumbijom, dok Tele2 nema. Internetska pokrivenost je dobra. Internet kafići se nalaze u gotovo svim turističkim mjestima i gradovima.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.

Pin It on Pinterest

Share This