Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

TADŽIKISTAN

Naslovna » Daleka putovanja » Azija » Centralna Azija » Tadžikistan

O Tadžikistanu

Slijedeći stope drevnih trgovaca svile, moderni putnici dolaze u Tadžikistan u potrazi za čarobnim putovanjem kroz Krov svijeta, zemlju golemih planinskih lanaca, dubokih usjeklina i visinskih pustinja.

 

Tadžikistanski izuzetno dramatični planinski krajolici su igrališta za hrabre penjače, trekere i avanturiste. Ruralni programi boravka u lokalnim obiteljima omogućuju vam doživljaj fotogeničnih sela zaustavljenih u prostoru i vremenu. Stanovništvo se uglavnom služi perzijskim jezikom i iznimno je gostoljubivo, no engleski jezik rijetko tko govori i razumije. Naumite li putovati u ruralna područja, trebat će vam malo više strpljenja želite li doista stići na odredište, no trud se na kraju doista i isplati. Čudesa doline Wakhan, prekrasnog “Krova svijeta” Pamira te jezera i vrhunaca prekrasnih planina Fan nedvojbeno čine Tadžikistan najuzbudljivijim odredištem Centralne Azije.

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Tadžikistanu

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km2
Stanovništvo: 8,6 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: Tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +5 sati

Piće

Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Malarije ima na pojedinim područjima, no rizik nije velik pa se tablete protiv malarije uglavnom ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Tadžikistanski somoni (TJS); 1 EUR = 10.44 TJS , 1 USD = 8.81 TJS (kolovoz 2017.)

Novac

Sa sobom na put ponesite dovoljno gotovine (dolare), ali novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice se teško prihvaćaju, samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.

Viza

Potrebna. Dobiva se na granici.

Grupno putovanje Putom svile kroz 3 stana - Tadžikistan, Kirgistan i Kazahstan

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.

Klima

Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i Internet

Vipnet i T-Mobile imaju roaming s Tadžikistanom . Preporučujemo da međunarodne pozive obavljate s govornica koje su uglavnom u sklopu pošte.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.