TAJLAND

Privatna putovanja

Naslovna » Daleka putovanja » Azija » Daleki istok » Tajland » Privatna putovanja na Tajland

O Tajlandu

Ljubazan i zabavan, egzotičan i tropski, bogate kulture i povijesti. Tajland zrači zlatnom nijansom od blistavih hramova i tropskih plaža sve do suvremenog tajlandskog osmijeha.

 

Između pretrpanih gradova i gradića smjestilo se ruralno srce zemlje. Na sjeveru se šume i polja bore protiv zubnih planina ukrašenih srebrnim slapovima. Na jugu leže stijene isklesane iz kultiviranog krajolika poput prapovijesnih nebodera. Uobičajeno suh sjeveroistok zrači smaragdnom bojom tijekom kišne sezone kad nježno zelena riža oboji pejzaž.

 

Nebeski svijet bliski je povjerenik ove budističke nacije, a vjerska pobožnost je šarolika i sveprisutna. Sjajni hramovi i zlatni Bude okružuju ruralni i suvremeni krajolik. Drevna banyan stabla ceremonijalno su omotana u sveta platna u čast lokalnih duhova, svetišta koja donose bogatstvo ukrašavaju skromne domove kao i monumentalne centre, a obavijesne ploče ukrašene vijencima štite od prometnih nesreća.

 

Posjetitelji se mogu pridružiti meditaciji u Chiang Mai-u, vjerskim festivalima u sjeveroistočnom Tajlandu, diviti se podzemnim špiljskim oltarima u Kanchanaburiju i Phetchaburiju i hramovima na sjeveru Tajlanda.

 

Uz dugu obalu i po džunglovitim otočićima usidrenim u azurnim vodama, Tajland je tropski bijeg za hedoniste i pustinjake, prinčeve i skitnice. Povrh svega tu je tajlandska kuhinja, obožavana diljem svijeta, koja izražava temeljne aspekte tajlandske kulture: velikodušna, topla, osvježavajuća i opuštajuća. Sva tajlandska jela oslanjaju se na svježe lokalne sastojke. Raznoliki nacionalni meni izgrađen je oko četiri temeljna okusa: ljuto, slatko, slano i kiselo.

Privatna putovanja na Tajland

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Tajlandu

Naziv države: Kraljevina Tajland
Površina: 514.000 km2
Stanovništvo: 67 milijuna
Glavni grad: Bangkok
Službeni jezik: tajlandski
Pozivni broj: +66
Vremenska razlika: +7 sati

Hrana

Tajlandska kuhinja je relativno ljuta i priprema se uglavnom od svježih namirnica i uz mnogo riže i egzotičnog voća.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda koja je svugdje dostupna, pogotovo u Bangkoku.

Zdravstvene informacije

Na graničnom području Tajlanda, prisutan je rizik od dobivanja malarije stoga se preporuča piti antimalarike. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Tajlandski baht; 1 USD = 33.22 THB, 1 EUR = 39.06 THB (kolovoz 2017.)

Novac

Master card, American Express i Visa su prihvaćene svugdje. Bankomati se nalaze u svim većim gradovima pa i provincijskim bankama. Najbolji tečaj dobije se u bankama, nešto lošiji u hotelima, a mjenjačnice se mogu pronaći samo u većim gradovima. Izvan većih gradova, moguće je naići na poteškoće u mijenjaju većih denominacija.

Viza

Potrebna.

Klima

Tajland ima tri godišnja doba: zimu od studenog do veljače, ljeto od travnja do svibnja i monsunsko razdoblje od lipnja do listopada kada padne 90% godišnjih padalina. Najviše padalina padne u rujnu i listopadu kada su moguće poplave, pogotovo u sjevernom, sjeveroistočnom i centralnom Tajlandu. Najviše temperature su od ožujka do svibnja (35 stupnjeva u Bangkoku), a najniže od prosinca do siječnja (20 stupnjeva u Bangkoku). Najbolje vrijeme za putovanje je od studenog do veljače kada su niže temperature, a za južne otoke od lipnja do rujna.

Električna energija

Koriste se utičnice kao i kod nas pa nije potrebno nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i Internet

T-mobile i Vipnet imaju roaming s Tajlandom, a Tele2 nema. Internet kafići su veoma rasprostranjeni, čak i u manjim gradovima.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.

Pin It on Pinterest

Share This