Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

BOLIVIJA I PERU

Pustolovina u Boliviji i Peruu

19 dana

Aktivno, Privatno

BO-PE-18-19-AP

Cijena od: 17.300 kn + avio karta

Naslovna » Putovanje » Amerika » Bolivija » Pustolovina u Boliviji i Peruu

Najbolje vrijeme za putovanje: od lipnja do prosinca

Program je moguće prilagoditi vašim željama.

O putovanju u Boliviju i Peru

Ovo dinamično i avanturističko putovanje započinje u Boliviji, zemlji koja je još uvijek ostala vrlo izvorna. Put vodi od kaotičnog La Paza do najnegostoljubivijih predjela na kugli zemaljskoj, velike Slane pustinje. Nakon velikih nadmorskih visina spustit ćete se u Amazonsku prašumu, a zatim se ponovno uspeti do visokog jezera Titikaka na kojem ćete, s Peruanske strane, upoznati život na otocima od tore, poznatijim kao Uros. Ukoliko želite, na ovim otocima možete i prenoćiti. Peru će vam otkriti srce civilizacije Inka, prelijepi grad Cusco. Posjetit ćete Svetu dolinu Urubambu, a zatim se popeti na ruševine misterioznog Machu Picchua. Putovanje obiluje brojnim aktivnostima: vožnjom bicikla, spuštanjem sistemom kablova, potragom za divljim životinjama i pecanjem piranja. Neki će dani biti naporniji jer ćete dosta vremena provoditi na velikim nadmorskim visinama. Udaljenosti su velike pa će vožnje biti duge, a povremeno ćete koristiti lokalni prijevoz kako bi se što više približili lokalnom stanovništvu. Smještaj će na nekim mjestima biti jednostavan. Pođite u pustolovinu u kojoj preispitujete sami sebe. Ako putujete da biste dubinski upoznali zemlju i ako ste spremni na sve pustolovine koje putovanje sa sobom donese, odaberite ovo putovanje – kući ćete se vratiti s novim iskustvima, spoznajama i s prelijepim nezaboravnim uspomenama. Ukoliko želite, putovanje se može skratiti ili produljiti te u potpunosti prilagoditi vašim željama.

Cijene putovanja

17.300 kn + avio karta

od lipnja do prosinca

18.200 kn + avio karta

od lipnja do prosinca

*rezervacija putovanja je informativnog karaktera te ne predstavlja obavezu

*ukoliko trebate informacije vezane uz ovo putovanje prije rezervacije željenog termina, kliknite ovdje i kontaktirajte nas

Što je uključeno

 • karta za nacionalni let
 • svi transferi
 • sve ulaznice prema programu
 • vožnju 4×4 u Salar de Uyuni
 • karte za vlakove i lokalne autobuse
 • navedeni obroci
 • lokalno vođenje na engleskom
 • jamčevina

Što nije uključeno

 • međunarodna zrakoplovna karta
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu – na upit
 • izlazne takse
 • obroci koji nisu navedeni
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • osobni troškovi

Plan puta

Dan 1: Zagreb/Venecija/Beč - Europa

Let preko neke od Europskih zračnih luka prema Južnoj Americi.

Dan 2: Europa - Južna Amerika - La Paz (Bolivija)

Nastavak putovanja prema La Pazu kamo stižete ovisno o redu letenja. Smještaj u hotelu i kratki odmor, a zatim malo šetnje gradom da steknete prve dojmove. Ovo je dan aklimatizacije pa hodajte polako, pijte puno vode i čaja od koke i smanjite konzumaciju cigareta. Krenut ćemo s posjetom središtu grada i trgu Murillo na kojem se nalaze katedrala, vladina palača te zgrada Nacionalnog kongresa. Prošetat ćete kolonijalnom ulicom Jean poznatom po brojnim zanimljivim muzejima. Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 3: La Paz - Coroico (Cesta smrti) - La Paz (D, R)

U rano jutro krećete na uzbudljivu vožnju legendarnom Cestom smrti. Čekat će vas spremni bicikli (američke marke KONA, dvije suspenzije, diskovne kočnice), kacige, rukavice, jakne i naočale – sve što će vam biti potrebno za sigurnu vožnju nizbrdo. Krenut ćete s brisanog prostora La Cumbre odakle se pruža fantastičan pogled na snijegom prekrivene vrhove okolnih planina. Odavde ćete se strmo spustiti vijugavom cestom oko koje pasu ljame i alpake, a nailaziti ćete na mala sela i kontrolne stanice za suzbijanje prodaje droge. Povremeno ćete se zaustavljati da biste se malo osvježili i odmorili, ali i uživali u krajoliku koji vas okružuje. Najizazovniji dio spusta bit će područje džungle – na ovom uskom i prašnjavom dijelu ceste s vaše lijeve strane bit će provalija od 1000 metara, a s desne planina i vodopadi…vozit ćete kroz izmaglicu i niske oblake. Po dolasku u hotel bit ćete prašnjavi i gladni pa će vam odgovarati tuš i, naravno, ručak! Opustit ćete se u bazenu hotela. Predvečer povratak u La Paz i noćenje.

Dan 4: La Paz - Tiahuanacu - Salar de Uyuni (Slana pustinja) (D, R)

Prvi dio dana provest ćete na ruševinama misterioznog Tiahuanacu, prijestolnici prastare, ali izuzetno napredne civilizacije iz doba prije Inka. U vrijeme svojeg vrhunca, ova je prijestolnica bila najveća na svijetu i smatra se kolijevkom američke civilizacije. Zadnja istraživanja govore od starosti od više od 3.500 godina. U Tiahuanacu ćete ručati – isprobat ćete lokalnu kuhinju i kušati odrezak od ljamina mesa. Vratit ćete se u hotel u La Paz, a ostatak dana imate slobodan za vlastite programe i šetnju gradom. U predvečerje, lokalnim autobusom krećete prema najvećoj slanoj pustinji na svijetu. Vozit ćete se cijelu noć, otprilike 10 sati. Salar de Uyuni, podsjetnik da je Zemlja nekad bila prekrivena velikim morem, nemjerljiv je po svojoj prirodnoj ljepoti, ali i geološkom bogatstvu – termalnim vodama, gejzirima i drugim vulkanskim aktivnostima. Smješten je na visini od oko 3.665 m, a prostire se na čak 12.000 m2. Ovo ogromno područje je nepregledna ravnica i danas se koristi za iskorištavanje soli, a sadrži velike rezerve litija, magnezija i sode. Noćenje u autobusu.

Dan 5: Salar de Uyuni - Puerto Chuvica (D, R, V)

Idućih par dana vozit ćete se u vozilima s pogonom 4×4.Dan ćete započeti razgledom malog mjesta Colchani u kojem se sol priprema za daljnju prodaju. Posjetit ćete slane piramide i nekadašnji hotel od soli. Potom nastavljate za otok Inkawasi. Otok Inkawasi (na Quechua jeziku “kuća Inka” ili Isla Pecado – otok u obliku ribe) je formacija stijena usred pustinjske ravnice s jedinstvenim i izoliranim ekosistemom, nastanjena kaktusima veličine između 8 i 10 metara. Na otoku ćete ručati, a u poslijepodnevnim satima nastavljate prema gradiću Puerto Chuvica gdje ćete noćiti.

Dan 6: Salar de Uyuni (Puerto Chuvica - Laguna Colorada) (D, R, V)

Iz Puerto Chuvica krećete prema raznobojnim lagunama slane pustinje – Laguna Hedionda (Smrdljiva), Laguna Celeste (Nebeska ili Plava laguna) i Laguna Blanca (Bijela laguna). Put vodi kroz pustinju Siloli i njezine spektakularne krajolike s višebojnim vulkanskim formacijama stijena. Između ostalog vidjet ćete poznatu formaciju u obliku drva, a popeti ćete se na visinu preko 4000 metara. Na kraju dana stižete u nacionalni park Eduardo Avaroa u kojem ćete provesti i sutrašnje jutro. Odvest ćete se do Lagune Colorade (Obojena ili Crvena laguna). Crvena boja jezera nastaje uslijed aktivnosti brojnih planktona i algi što žive na mineralima, dok je obala prekrivena s bijelim naslagama sode, magnezija i gipsa. Ova je laguna nastanjena s nekoliko vrsta plamenaca, a možete susresti i andske zečeve te andske lisice. Noćit ćete u lokalnom prenoćištu u Huayllajari.

Dan 7: Salar de Uyuni (Laguna Colorada - Uyuni) (D, R)

Ustat ćete rano i krenuti u razgledavanje južnog dijela Salar de Uyuni. Vidjet ćete kipuće gejzire iz kojih se širi miris sumpora, tople izvore vode u kojima se možete okupati te Lagunu Verde (Zelena laguna) čija boja nastaje uslijed visoke koncentracije olova, sumpora i kalcijevog karbonata, i iza koje se uzdiže 5.960 m visoki vulkan Licancabur. Kažu da se u vulkanu nekad skrivala grobnica Inka. Na povratku za Uyuni zaustavit ćete se u Dolini stijena, San Cristobalu te na slikovitom groblju vlakova koje će posebno oduševiti ljubitelje fotografije. Poslijepodne se vraćate u Uyuni odakle se ukrcavate na noćni autobus za povratak u La Paz. Noćenje u autobusu.

Dan 8: La Paz - Rurrenabaque (D)

U rano jutro stižete u La Paz. Odvest ćete se do hotela i doručkovati, a slobodno vrijeme nakon toga možete iskoristiti za odmor od noćne vožnje ili šetnju gradom. Nakon ručka odlazak prema zračnoj luci i let put bolivijske džungle. Bit će to nezaboravan let jer ćete prijeći područja čija visinska razlika je veća od 4.000 m. S visine od 4.125 m na kojoj je smještena zračna luka u La Pazu sve do 228 m na kojoj je leži zračna luka Rurrenabaque. Let će trajati 50 minuta. Po dolasku odlazak do hotela i noćenje.

Dan 9: Rurrenabaque - Las Pampas (D, R, V)

Dva sata trajat će vožnja prema parku Rosas Pampas. Ući ćete u park, ručati, a zatim nastavljate rijekom Yucamom u potrazi za majmunima, krokodilima, kornjačama, ružičastim delfinima i egzotičnim pticama. Nakon vožnje brodom smjestit ćete se u kolibe u Las Pampasu i opustiti se u lijepom okruženju i nesvakidašnjem zalasku sunca praćenom zvucima iz džungle. Kad padne mrak džungla oživi pa je to najbolje vrijeme za još malo potrage za životinjama.

Dan 10: Las Pampas (D, R, V)

Danas vas čeka otprilike 3 sata hodanja kroz močvare Pampasa u potrazi za anakondama i drugim divljim životinjama pa ćete u kolibama dobiti čizme koje će vam olakšati kretanje. Po povratku u kolibe čeka vas ručak, a zatim odlazak do sigurne lagune pored rijeke, gdje ćete moći plivati s ružičastim delfinima. Ostatak dana provest ćete uz sportske aktivnosti (nogomet ili odbojka) ili jednostavno ćaskati uz pivo.

Dan 11: Las Pampas - Rurrenabaque (D, R)

Danas ćete se iskušati u lovu na piranje. Amazonske piranje poznate su po svojim oštrim zubima i sklonosti prema živom mesu. Žive u jatima slatkih voda, a svojom snažnom čeljusti mogu proždrijeti i veće sisavce. Nakon ručka povratak čamcem po rijeci Yucami, istim putom kojim ste i došli, u Rurrenabaque. Po dolasku odlazak do hotela i noćenje.

Dan 12: Rurrenabaque - La Paz - Mjesečeva dolina - La Paz (D)

Avionom ćete se ponovno vratiti u La Paz te po dolasku smjestiti u hotel. Nakon kratkog odmora odvest odvest ćete se do vidikovca Killi-Killi s pogledom na grad okružen snijegom prekrivenim planinskim vrhuncima. Odavde se zorno vide razlike između siromašnih i bogatih dijelova grada. Kratko ćete se provesti kroz rezidencijalni dio grada, a zatim nastaviti put Mjesečeve doline. Tu će biti vremena za šetnju, a zatim se možete vratiti u grad i provesti vrijeme u kupovini. U večernjim satima odlazak na večeru i Penja show (ako ste odabrali opciju s 2* Penja show nije uključen u cijenu). Osim što ćete imati prilike kušati lokalne specijalitete (glavno jelo je meso od ljame), slušat ćete i živu tradicionalnu muziku. Bit će tu i plesači koji će uz svirače prirediti pravi Andski folklorni program. Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 13: La Paz - Puno (Peru) - jezero Titicaca (plutajući otoci Uroš) (D, R, V)

Nakon doručka krećete lokalnim autobusom prema Peruu. Vozit ćete se oko 5 sati prema gradu Puno kamo stižete sredinom dana. Nakon ručka krećete na izlet po jezeru Titicaca, najvišem jezeru na svijetu po kojem se može ploviti. Posjetit ćete i plutajuće otoke Uros. Ovi umjetni otoci izrađeni su od trstike i dom su zajednice potomaka starog indijanskog plemena Uru. Od totore koja raste na obalama jezera Titicaca građeni su i njihovi ploveći otoci, njihove kuće i njihova plovila poznata pod imenom balsa. Danas na 9 otoka živi oko 70 obitelji. Stanovnici otoka pokazat će vam kako su otoci građeni, a odvest će vas i na kratku vožnju svojim brodićem. Krajem dana vratit ćete se u Puno i smjestiti u hotelu u kojem ćete večerati i noćiti. Ukoliko želite, moguće je organizirati i noćenje na plutajućim otocima.

Dan 14: plutajući otoci Uroš - Puno - Cusco (D, R)

Ujutro povratak prema Punu i autobusnoj stanici odakle nastavljate putovanje prema Cuscu. Za vrijeme vožnje autobus će se povremeno zaustavljati (između ostalog na La Rayi – najvišoj nadmorskoj visini na putu do Cusca na oko 4000 m; Racquiju – zanimljive ruševine izgrađene u čast Viracocha Inka; te u Andahuylillasu – gdje se nalazi lijepa kolonijalna crkva), a na pola puta imat ćete ručak. U Cusco stižete u poslijepodnevnim satima. Smjestit ćete se u hotel i noćiti.

Dan 15: Cusco - dolina Urubamba (Pisac - Ollantaytambo) - Aquas Calientes (D, R) (Pisac market - nedelja, utorak ili četvrtak) (D, R)

Cijeli dan izlet u Urubambu, svetu dolinu Inka. Posjetit ćete selo Pisac koje je nastalo za vrijeme kolonijalnog razdoblja. Nedjeljom, utorkom i četvrtkom na glavnom trgu Indijanci izlažu svoje proizvode i umjetnine iz raznih područja. Prodaju deke od alpakine vune, ponča, antikvitete… U nedjelju se ovdje okupljaju stanovnici okolnih mjesta kako bi prisustvovali nedjeljnoj misi, a mnogi dolaze obučeni u tradicionalne nošnje. Nakon ručka posjetit ćete Ollantaytambo, a zatim se vlakom odvesti prema Aquas Calientesu. Po dolasku u Aquas Calientes smjestit ćete se u hotelu i noćiti.

Dan 16: Aquas Calientes - Machu Picchu - Cusco (D, R)

Doručak, a zatim kratka vožnja do spektakularnog Machu Picchua. Kameni blokovi poslagani su tako da savršeno liježu jedan na drugog i tako čine jedno od najvećih remek djela arhitekture na svijetu. Postoje mnoge teorije o tome kako je nastao Machu Picchu i čemu je služio. Tri najpoznatije teorije su da je služio kao hram sunca, utvrda u džungli ili kao odmorište za Inke. Grad ima brojne kuće, hramove, skladišta, veliki centralni trg, sve povezano uskim cestama i okruženo terasama urezanim u planinske obronke. Terase su im služile za poljoprivredu. Nakon ture vrijeme slobodno za vlastita istraživanja ovog magičnog duhovnog čuda. Tko želi može se popeti na Wayna Picchu odakle se pruža lijepi pogled na Machu Picchu (ovaj uspon ne uključuje vođenje) U drugom dijelu dana povratak u Cusco vlakom te transfer u hotel.

Dan 17: Cusco (D)

Cusco, šarmantna mitska prijestolnica iščezle civilizacije Inka zanimljiva je mješavina starog i novog. U njoj se i danas nalaze neobično dobro očuvane ruševine carstva Inka pa grad s pravom zaslužuje titulu južnoameričke arheološke prijestolnice. Prvi dio dana slobodan za šetnju gradom, a potom razgled grada koji će vas vratiti u doba Inka. Razgledat ćete ruševine koje kriju zanimljive priče obavijene velom tajni. Prvo ćete se uputiti na utvrdu Sacsayhuaman koja se smjestila nad samim gradom, arhitektonsko čudo iz razdoblja Inka, zatim do Kenka, stjenovitog hrama s monolitnim oltarom koji predstavlja pumu, potom do crvene utvrde Puca-Pucara i hrama Tambomachaya posvećenog kultu vode u kojem se nalazi lijepa fontana s nizom bazena koji se nastavlja u grad Cusco. Razgledat ćete glavni trg, katedralu te Koricanchu (hram Sunca). Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 18: Cusco - Europa (D)

Ujutro vrijeme slobodno za vlastite programe i ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

Dan 19: Europa - Zagreb/Venecija/Beč

Dolazak u Zagreb/Veneciju/Beč ovisno o redu letenja.

Galerija

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Boliviji i Peruu

Naziv države: Republika Bolivija
Površina: 1.099.000 km2
Stanovništvo: 9,2 milijuna
Glavni grad: Sucre
Službeni jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski
Pozivni broj: +591
Vremenska razlika: -5 sati zimi, -6 sati ljeti

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Obavezno je cjepivo protiv žute groznice, a cijepiti se morate najkasnije 10 dana prije putovanja.Tablete protiv malarije se preporučuju, ali mi za sada imamo informaciju s terena da nisu nužne. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Boliviano (BOB); 1 USD = 6.91 BOB; 1 EUR = 8.12 BOB (kolovoz 2017.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare jer se euri teško mijenjaju. Pazite, dolari od 100 apoena iz serije B2 se ne primaju jer su otkrivene brojne kopije. Novac izbjegavajte mijenjati na ulici jer vas mogu prevariti i dati vam lažne novčanice. Pazite da obje polovice novčanica nose isti serijski broj. Bankomati prihvaćaju Visu i MasterCard, uz naplatu provizije 3-5%.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.

Klima

Najbolje razdoblje za putovanje u Boliviju je od svibnja do kolovoza. Vrijeme može drastično varirati od jedne do druge klimatske zone, ali općenito su ljetni mjeseci (od studenog do ožujka) vrlo topli i kišni, dok su zimski mjeseci (od travnja do listopada), hladniji i sušniji, s puno više sunčanih dana. U području visoravni (Altiplano) prosječna temperatura iznosi 8 stupnjeva. Najviše kiše padne između studenog i ožujka, a snijeg je vrlo rijedak. U području dolina planinskog lanca Kordiljera prevladava ugodna klima s toplim danima ( 17 – 27 stupnjeva) i hladnim noćima. Najviše kiše padne ljeti, a u području Potosija moguć je i snijeg. Na istočnim obroncima Anda, u dolini Yungas prevladavaju tropska i suptropska klima. Tijekom cijele godine je toplo, vlažno i kišno i najviše je padalina od studenog do ožujka.Polovicu Bolivije, na istoku, prekrivaju nizine sa suptropskom klimom. U tom dijelu od listopada do travnja padaju jake kiše koje uzrokuju brojne poplave, a dnevne temperature prelaze 30 stupnjeva.

Električna energija

Koristi se napon od 220/230 volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.

Mobilni telefoni i Internet

Roaming s Bolivijom ima samo T-Mobile. Internetska pokrivenost u Boliviji je dobra u većim gradovima, u manjim mjestima ako i postoji, dosta je spor.

Naziv države: Republika Peru
Površina: 1.300.000 km2
Stanovništvo: 29,5 milijuna
Glavni grad: Lima
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +51
Vremenska razlika: -6 sati zimi, -7 sati ljeti

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Obavezno je cjepivo protiv žute groznice, a cijepiti se morate najkasnije 10 dana prije putovanja.Tablete protiv malarije se preporučuju, ali mi za sada imamo informaciju s terena da nisu nužne. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Peruanski novi sol (PEN); 1 USD = 3.24 PEN; 1 EUR = 3.81 PEN (kolovoz 2017.)

Novac

Novac se lako može razmijeniti u mjenjačnicama te vam preporučujemo da pritom tražite novčanice manjih apoena kako ne biste imali poteškoća pri manjim kupovinama, posebno u manjim mjestima. Većina mjesta prihvaćaju dolare. Bankomati se nalaze posvuda i prihvaćaju poznatije kartice (Visa, Maestro, MasterCard, American Express itd.).

Viza

Nije potrebna

Putovanja u Južnu Ameriku - Sva putovanja u Južnu Ameriku

Odjeća

Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.

Klima

Peru ima tri klimatske zone: tropsku klimu u području Amazone na istoku, pustinjsku uz obalu na zapadu te planinsku klimu u području Anda koje se protežu središnjim dijelom zemlje. U Andama, iznad 3.500 metara nadmorske visine, prosječne dnevne temperature niže su od 10 stupnjeva, a po noći padaju ispod nule. Kišno razdoblje u Andama počinje u rujnu i traje do svibnja. Od svibnja do kolovoza, razdoblje je s najviše sunčanih i najmanje kišnih dana. U području tropskih kišnih šuma na istoku, kiša pada tijekom cijele godine, a najmanje je padne od svibnja do rujna. Tijekom cijele godine je toplo s prosječnom temperaturom od 26 stupnjeva. U obalnom području prevladava umjerena klima, topla na sjeveru i malo hladnija prema jugu. Kiše uglavnom nema, s iznimkom sjevernog dijela obala gdje je kiša prisutna između prosinca i ožujka.Najpogodnije razdoblje za putovanje, ali i vrhunac turističke sezone traje od lipnja do kolovoza. To je razdoblje idealno za treking do Machu Pichua ili za planinarenje te ostale aktivnosti u prirodi.

Električna energija

Koristi se napon od 220/230 volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.

Mobilni telefoni i Internet

Roaming s Peruom imaju sva tri mobilna operatera. .Internet kafići su dostupni posvuda, a povećava se i pokrivenost Wi-Fi uslugom u kafićima, restoranima i hotelima.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.