Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

INDONEZIJA

Java, Sulawesi & Bali

13 dana

Obiteljsko, Privatno

ID-18-13-FP

Cijena od: 12.990 kn + avio karta

Naslovna » Putovanje » Azija » Indonezija » Java, Sulawesi & Bali

Najbolje vrijeme za putovanje: od svibnja do studenog

Datum polaska birate sami!

 

Program je moguće prilagoditi vašim željama!

 

O putovanju u Indoneziju

Indonezija je otočna država u jugoistočnoj Aziji. Ime joj se sastoji se od grčkih riječi „indos“ – indijski i „nesos“ što znači otok. Ove dvije riječi najbolje opisuju zemlju koja se sastoji od više od 17.500 otoka, od kojih su najpoznatiji Java, Bali, Lombok, Sulawesi, Borneo, Papua i Sumatra. Otoci su to čudesne prirode koja obiluje aktivnim vulkanima, džunglama i egzotičnim plažama. Indonezija je stanište raznovrsnog morskog i životinjski svijeta, a lokalno stanovništvo i danas njeguje svoje bogato kulturno nasljeđe. Zbog toga je Indonezija jedna od najzanimljivijih destinacija na svijetu ako volite istraživati rijetka plemena i narodne običaje. Indoneziju možete istraživati mjesecima pa i godinama, a ako ste veliki ljubitelj, u Indoneziju ćete se vraćati i nekoliko puta. Ovo putovanje fantastičan je spoj od svega po malo. Na Javi i Baliju vidjet ćete brojne hramove, na Sulawesiju ćete se susresti s neobičnom arhitekturom nastambi i zanimljivim pogrebnim obredima lokalnog stanovništva. Sve to uz obilje prekrasne prirode prošarane rižinim poljima, vulkanima i odmorom na plaži za kraj.

Što je uključeno

 • zrakoplovne karte za unutarnje letove
 • sav smještaj
 • navedeni obroci
 • sav prijevoz
 • ulaznice prema programu
 • vozač na engleskom
 • vodič u Toraji na Borobuduru, Prambanan i u Sultanovoj palači
 • jamčevina

Što nije uključeno

 • povratna međunarodna zrakoplovna karta
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • napojnice
 • osobni troškovi

Plan puta

Dan 1: Zagreb ili neki drugi grad - Azija

Polazak iz zračne luke Zagreb ili nekog drugog grada, ovisno o odabiru. Uz presjedanje let za Jakartu.

Dan 2: Jakarta (Java) - Yogyakarta

Dolazak u Jakartu ovisno o redu letenja, a po slijetanju presjedanje na lokalni let za Yogyakartu. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i noćenje.

Dan 3: Yogyakarta - Borobudur - Merapi - Yogyakarta (D)

Nakon doručka vožnja do Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svijetu i velikog budističkog hodočasničkog središta. Datira iz 9. stoljeća i sagrađen je u obliku terasaste piramide. Hram krase mnogobrojne stupe i Budini kipovi, dok su zidovi ukrašeni reljefima s prikazima iz njegova života. Borobudur je pod zaštitom UNESCO-a. Posjetit ćete i manje hramove Pawon i samostan Mendut. U drugom dijelu dana odlazite na džip safari do podnožja vuklana Merapi. Uspet ćete se do mjesta gdje su se nekad nalazila sela koja je uništila erupcija vulkana, a zatim posjetiti okolna sela smještena uz polja riže i vidjeti čime se lokalno stanovništvo danas bavi. Ovdje se možete i provozati biciklom. Na kraju dana povratak u hotel i noćenje.

Dan 4: Yogyakarta - Makasar (Sulawesi) (D)

Nakon doručka vožnja do impresivnog hinduističkog hrama Prambanan (pod zaštitom UNESCO-a). Kompleks datira iz 9 st., a sastoji se od osam glavnih hramova, okruženih s više od 250 manjih hramova. Tri glavna hrama posvećena su hinduističkom božanskom trojstvu, Šivi – bogu razaraču, Višni – bogu čuravu i Brahmi – bogu stvoritelju. Prambanan je jedan od najvećih hinduističkih hramova u Aziji i najveće hinduističko svetište u zemji. Potom nastavljate do hramova blizanaca Palosan i za kraj do palače Keraton, najstarijeg sjedišta sultana u Indoneziji. Prijevoz do zračne luke i let za Makasar na otoku Sulwesi, nekoč zvan Celebes, jedanaesti je po veličini otok na svijetu. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

Dan 5: Makasar - Rantepao (Toraja) (D, R)

U jutarnjim satima krećete prema planinskom dijelu otoka, regiji Tana Toraja, što u prijevodu znači „Zemlja naroda Toraja“. Premda će vožnja trajati oko 8 sati, slikoviti krajolici i autohtona Bugijska sela s tipičnom arhitekturom će vas oduševiti. Putem se možete zaustaviti da bi fotografirali. U popodnevim satima zaustavit ćete se u Puncak Lakawanu s kojeg se pruža lijep pogled na regiju Tana Toraja i Batu Kabobong, odnosno Erotsku planinu. U večernjim satima stižete u Rantepao, kulturno središte Tana Toraje. Smještaj i noćenje u hotelu.

Dan 6: Toraja (Lemo, Suaya, Londa, Kete Kesu) - Rantepao (D, R)

Nakon doručka krećete u istraživanje Tana Toraje. Za narod Toraja, najvažniji ritual je ceremonija sprovoda, a glavni smisao života je omogućiti pokojniku dostojan ispraćaj i na taj način mu pomoći da što prije prijeđe, po Aluku, u zagrobni život, Puyu. Prva stanica je Lemo poznat po Tau Tau, drvenim skulpturama napravljenim u spomen na preminule članove obitelji. Zanimljiv je to prizor unikatnih redova skulptura smještenih na malim balkonima uklesanim u stijenu koja je ujedno i grobnica. Nastavljate prema selu Kambira gdje se mogu vidjeti dječje grobnice izdubljene u deblu drveta. Ako dijete umre prije nego što mu narastu zubi, običaj je da se u drvetu po imenu Tarra izdubi rupa, tijelo djeteta umota u tkaninu i položi u drvo. Rupa se potom zatvori s malim drvenim vratašcima. Tarra drvo izlučuje mliječnu tvar nalik na majčino mlijeko pa domoroci vjeruju da drvo nastavlja hraniti dijete i voditi brigu o njemu. Ovaj običaj više se ne primjenjuje – posljednji je puta neko dijete bilo pokopano na ovaj način prije više od 50 godina. Nastavljate prema Suayi, gdje ćete posjetiti groblje kralja Sangale, a zatim odlazite do sela Londa gdje se među stijenama nalaze stare grobnice. Pokojnici ovdje nisu bili pokapani, već su ih jednostavno polagali među stijene. Dan ćete zaokružiti s odlaskom u selo Kete Kesu, jedno od najstarijih sela u Toraji. Ovdje ćete vidjeti Tongkonan (tradicionalne drvene kuće naroda Toraje sa specifičnim izduženim krovom u obliku broda ili možda sedla). Legenda kaže da su prvi Torajanci u ove krajeve stigli rijekom te da su, pošto su pristali, izvadili svoje brodove iz rijeke, izvrnuli ih i tako stvorili poseban oblik krova. Vidjet ćete i tradicionalna odlagališa za rižu sa šarenim drvorezima. Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 7: Toraja (Batu Tumonga, lagani treking, tkalački centar) - Rantepao (D, R)

Danas vas čeka cjelodnevni izlet do Batu Tumonga, uz prekrasne poglede na Rantepao i okolne doline. Uživat ćete u šetnji uz rižina polja i pogledu na dnevne aktivnosti lokalnog stanovništva. Nakon laganijeg trekinga uz rijeku Sa’dang dolazite do tradicionalnog sela Palawa sa šareno oslikanim kućama i tkalačkim centrom. Krajem dana povratak u hotel i noćenje. Napomena: Rambu Solo je pogrebna ceremonija koju nije moguće unaprijed organizirati jer se ne zna niti kada niti gdje će se slijedeća ceremonija održati. Ako imate sreće da se ceremonija održava za vrijeme vašeg posjeta Toraji, to će svakako biti uvršteno u program, a program će biti prilagođen ovisno o mjestu i vremenu događanja ceremonije. Ceremonija se ne plaća dodatno, no ukoliko je želite gledati, trebali bi kupiti nekoliko kutija cigareta. Za vrijeme ceremonije domaćini pjevaju, plešu i režu žrtvovane životinje, a gosti ih slijede. Gosti trebaju nešto donijeti domaćinima (rižu, neku životinju ili kao turist – dovoljno će biti da donesete nekoliko kutija cigareta).

Dan 8: Toraja - Makasar - Ubud (Bali) (D, R)

Nakon doručka napustit ćete područje Toraje i vratiti se prema Makasaru. U gradu Pare-Pare imat ćete stanku za ručak, a zatim odlazite do zračne luke, odakle ćete poletjeti za otok Bali. Po dolasku ćete se odvesti do hotela u Ubudu, smjestiti se i noćiti.

Dan 9: Ubud (D)

Današnji dan provest ćete u istraživanju Ubuda i okolice. Prvo ćete posjetiti kraljevu palaču i šumu majmuna – prirodni rezervat sivog makake, a zatim nastavljate vožnju do plantaža kave i slikovitih terasa rižinih polja po kojima je Bali poznat. Odvest ćete se do sela Kintamani nedaleko jezera Batur koje ispunjava krater istoimenog ugaslog vulkana. Uživat ćete u panorami, a zatim odlazite do Tirta Empul (Svetog izvora), važnog kompleksa hramova i planinskog svetog izvora vode kamo hindusi sa Balija dolaze na ritualno pročišćavanje. U predvečerje povratak u hotel i noćenje.

Dan 10: Ubud (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje u hotelu.

Dan 11: Ubud - Nusa Dua/Sanur (D)

Danas nastavljate putovanje prema jugu otoka. Putem ćete posjetiti hram Taman Ayun u selu Mangawi. Ovaj hinduistički hram izgrađen je u tipičnom baležanskom stilu u 17. st. Smješten je na malom prostoru okružen jezercem. Vidjet ćete i hram Tanah Lot, izgrađen na stijeni i posvećen božici mora. Jedan je to od sedam “vodenih” hramova, prožet raznim mitološkim pričama o stvorenjima koja žive u vodama oko hrama. Za kraj dana posjetit ćete hram Ulawatu, jedan od 6 ključnih hramova za koje se vjeruje da su duhovni stupovi Balija. Zalazak sunca dočekat ćete uz tradicionalni ples Kecak. Potom odlazak do hotela i noćenje.

Dan 12: Nusa Dua/Sanur (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje u hotelu.

Dan 13: Nusa Dua/Sanur - Denpasar - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

Galerija

Video

Općenito o Indoneziji

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 133,2 km2
Stanovništvo: 26.6 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: +9 sati, +7 sati ljeti

Hrana

U indonezijskoj kuhinji od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, , slatki krumpir, manioka ( od koje se proizvodi kruh i piće ) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Servirana jela su dosta ljuta i začinjena sa dodatkom limetinog lišća, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Morske plodove i ribu ćete naći na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se jede najviše perad, junetina i svinjetina. Kada domaćin stavi hranu na stol pričekajte znak da se ponudite hranom. Pri rukovanju hranom izbjegavajte dodavati ili preuzimati sa lijevom rukom jer se smatra nečista.

Piće

Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Za pranje zubi,pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano a voće ogulite prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Postoji rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Indonezijska rupija: 1 USD = 13,360 IDR, 1 EUR = 15,761 IDR (kolovoz 2017.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Bolje je nositi dolare jer, osim što ćete za njih dobiti bolji tečaj, ponekad ćete s njima moći i plaćati. Ponesite što više sitnih denominacija (od po 1 dolar). Važno je da sa sobom ponesete novije novčanice jer je starije novčanice teško zamijeniti. Novac mijenjate u ovlaštenim mjenjačnicama i bankama. American Express, Master Card, Diners i Eurocard su široko prihvaćene na Jakarti i većim turističkim središtima. U manjim naseljima, posebno ruralnim područjima ponesite gotovinu, nemojte se oslanjati na dostupnost bankomata i prihvaćanje kreditnih kartica.

Viza

Viza nije potrebna.

Sva naša obiteljska putovanja u Indoneziju

Odjeća

Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinski muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija možete nositi bikini, v izrez, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, ruralnim regijama i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.

Klima

Na Indonezijskim otocima je tropska klima, s kišnom sezonom od prosinca do ožujka kada je vlaga u zraku najviša. Sušna sezona traje od lipnja do rujna. Svibanj i rujan su mjeseci na prijelazu između istočnih suhih vjetrova i zapadnih kišnih vjetrova stoga vas može zahvatiti jedan od dva izmjenjujuća perioda. Prosječne temperature tokom cijele godine su od 23 stupnja do 28 stupnjeva. Tokom lipnja, srpnja i kolovoza traje vrhunac turističke sezone, kada možete očekivati gužve, više cijene ali i najbolje vremenske uvjete za posjet svim otocima.

Mobilni telefoni i Internet

Vipnet i Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta uz recepciju.

Električna energija

Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.