Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

IRAN

Antička Perzija

11 dana

Grupno

IR-18-11-G

Cijena od: 13.890 kn + takse

Naslovna » Putovanje » Bliski istok » Antička Perzija

O putovanju u Iran

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, posebno one koji vole razdoblje antike. Provest ćemo vas kroz sva važna povijesna razdoblja Irana, od samih početaka do danas. Krenut ćemo od najranije povijesti i famozne Suze, jednog od najstarijih poznatih gradova na svijetu, Čoga Zanbila, jednog od rijetko sačuvanih zigurata te Šuštara, poznatog po starom hidrauličkom sustavu, temelju sustava navodnjavanja. Nastavljamo do najpoznatije Darijeve prijestolnice, Perzepolisa. Iz Antike se selimo u novije doba i  Karim-kanovu prijestolnicu Širaz, zatim u pustinjski grad Jazd te šah-Abbasovu prijestolnicu Isfahan. Pronaći ćemo vremena za ćaskanje s razgovorljivim prolaznicima, šetnje bazarima i opuštanje u tradicionalnim restoranima. Putovat ćemo kroz povijest da bi se susreli sa sadašnjošću i vidjeli tradicionalnu, ali i vrlo modernu sliku Irana danas. Ovo je zemlja koja vas neće ostaviti ravnodušnima i vrlo ćete brzo shvatiti zašto ju je tako lako zavoljeti.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture. Na području oko Ahvaza turistička infrastruktura je nešto slabije razvijena, no to nam daje priliku da bolje osjetimo pravu atmosferu. S obzirom da prelazimo, velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

Datumi polazaka i cijene

Trenutna cijena vrijedi do popunjenja raspoloživih mjesta.

PolazakPovratakTrenutna cijenaTakseStatus  
Polazak
22.10.2018.
Povratak
1.11.2018.
Trenutna cijena
13.890 kn
Takse
1.700 kn
Status
Garantirano

*rezervacija putovanja je informativnog karaktera te ne predstavlja obavezu

*ukoliko trebate informacije vezane uz ovo putovanje prije rezervacije željenog termina, kliknite ovdje i kontaktirajte nas

Što je uključeno

 • zrakoplovne karte
 • sav smještaj
 • navedeni obroci
 • sav prijevoz
 • ulaznice prema programu
 • vođenje na engleskom
 • pratitelj iz Hrvatske
 • jamčevina

Što nije uključeno

 • pristojbe zračnih luka: 1.700 kn
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.250 kn
 • viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • napojnice
 • osobni troškovi

Plan puta

Dan 1: Zagreb - Istanbul - Teheran

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Teheran uz presjedanje.

Dan 2: Teheran (D, V)

Dolazak u Tehran u ranim jutarnjim satima. Po dolasku prolazak kroz carinske formalnosti i transfer do hotela. Kratko ćemo se osvježiti, a zatim odlazak u razgled grada. Prvo odlazimo u posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. U večernjim satima odlazak do podnožja Darbanda u sjevernom dijelu grada, odakle kreću planinarske rute i gdje se nalaze brojni restorani i čajane. Večera, a potom povratak u hotel. Noćenje.

Dan 3: Teheran - Kašan - Isfahan (D, V)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti vrt Fin, gdje ćemo provesti neko vrijeme uživajući u lijepom okruženju. U Isfahan stižemo u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Dan 4: Isfahan (D, V)

U jutarnjim satima šetnja starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Obići ćemo raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim posjetiti prelijepi trg Nakš-e Džahana kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. Nakon razgleda slobodno vrijeme za lutanje baazarom i kupnju. U večernjim satima prošetat ćemo mostom Khaju. Večera i noćenje.

Dan 5: Isfahan - pustinja Varzaneh - Jazd (D, V)

Nakon doručka posjetit ćemo staru Armensku četvrt u Isfahanu i jedinstvenu Vank crkvu. Potom vožnja prema pustinjskom Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Putem ćemo se zaustaviti u pustinji Varzaneh gdje ćemo imati prilike popeti se na pješčane dine i vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. U Jazd dolazimo u kasnim popodnevnim satima, večera i noćenje.

Dan 6: Jazd (D, V)

Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine, hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra, trg Amir Čakmaka, vrt Dolat Abad s jedinim oktogonalnom kulom hvataćem vjetrova te staru džame džamiju. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada, labirintom kuća načinjenih od blata i slame. Večera i noćenje.

Dan 7: Jazd - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Širaz (D, V)

Nakon doručka odlazimo prema veličanstvenom Perzepolisu, vraćamo se u davnu prošlost, u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Obići ćemo Perzepolis, najbolje očuvano središte perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Nastavljamo vožnju prema Širazu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Dan 8: Širaz (D, V)

Ujutro ćemo početi razgled Širaza sa lijepom džamijom Nasir-o Moluk, potom odlazimo u vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu, Vakil bazar te Vakil džamiju. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Večera i noćenje.

Dan 9: Širaz - Tange Čogan - Ahvaz (D, V)

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Ahvazu. Na putu za Ahvaz zaustavit ćemo se u Tange Čoganu kako bi posjetili lijepo očuvane reljefe iz razdoblja Sasanida. Nakon razgledavanja nastavljamo vožnju, a po dolasku u Ahvaz smještaj u hotelu i noćenje.

Dan 10: Ahvaz - Suza - Čoga Zanbil - Šuštar - Ahvaz (D, V)

Doručkovat ćemo, a zatim se vraćamo u ranu povijest Perzije. Odvest ćemo se do Suze, starog grada iz razdoblja Elama, odnosno carstva Ahemenida i Parta. Suza je jedan od najstarijih poznatih gradova na svijetu i datira iz 5.000 godine pr.n.e. U doba Ahemenida bio jedna od omiljenih rezidencija Darija Velikog. Potom nastavljamo vožnju prema Čoga Zanbilu. Čoga Zanbil (ili Dur Untaš, što na elamitskom jeziku znači “Untašov grad”) je drevni kompleks kojeg su oko 1250. godine pr.n.e. izgradili Elamiti. U njemu se nalazi jedan od rijetkih sačuvanih zigurata izvan Mezopotamije, zbog čega je upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Posjetit ćemo zigurat, a potom nastavljamo prema Šuštaru, remek djelu inženjeringa iz doba drevnog Irana. Poznat je po starom hidrauličkom sustavu, koji predstavlja temelj za sustav navodnjavanja, a čiji korijeni potječu još iz doba Darija Velikog. Zatim povratak u Ahvaz i noćenje.

Dan 11: Ahvaz - Istanbul - Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Galerija

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km2
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije uglavnom nisu potrebne. Preporučujemo da se detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); 1 USD = 34,134 IRR; 1 EUR = 40,214 IRR (listopad 2017.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice ne koriste (osim u rijetkim slučajevima, npr., u dućanima tepiha). Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica (od 50 na više) jer ćete za njih dobiti povoljniji tečaj.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Članak Iran - A zašto bi itko od nas putovao u Iran

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače i u sjevernim i planinskim dijelovima zemlje može biti vrlo hladna. Za vrijeme ljeta, od lipnja do kolovoza, vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh, s vrlo malo vlage u zraku, pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i Internet

Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Pristup društvenim mrežama je blokiran. WhatsApp funkcionira većinu vremena.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.

Pin It on Pinterest

Share This

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pretpostavit' ćemo da ste time zadovoljni. Pročitaj više

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close