Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

MAROKO

Mistična bajka Maroka

9 dana

Grupno

MA-18-9-G

Cijena od: 8.950 kn + takse

Naslovna » Putovanje » Afrika » Maroko » Mistična bajka Maroka

O putovanju u Maroko

Naše putovanje započet ćemo u Casablanci, odakle nastavljamo prema vremešnim kraljevskim gradovima Meknes i Fes. Putem ćemo posjetiti i nekadašnje najudaljenije Rimsko uporište Volubilis. Nastavljamo preko srednjeg Atlasa do narančastih pješčanih dina pustinje Merzouge. Do našeg pustinjskog kampa dojahat ćemo na devama, poput starih karavana. Vodiči će nam pripremiti tradicionalnu marokansku večeru, a noć ćemo provesti u zagrljaju zvjezdanog neba. Na povratku prema Atlasu uživat ćemo u zabačenim krajolicima prošaranim starim kazbama i zanimljivom arhitekturom malih mjesta. Posjetit ćemo klanac Todra, a zatim nastavljamo prema najljepšoj marokanskoj utvrdi Ait Benhaddou i dalje do živahnog Marrakecha poznatog po svojem uvijek budnom trgu Jema el-Fna i bazaru na kojem se tako lako potroši vrijeme. Za kraj putovanja ostavili smo šarmantnu Essaouiru na obali Atlantskog oceana.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtjeva posebne pripreme, no zbog velikih udaljenosti, vožnje mogu biti malo duže. Kako bi što bolje doživjeli atmosferu, odabrali smo autentičan smještaj u riadima (tradicionalnim kućama). Jednu noć provest ćemo u lijepoj kazbi (utvrdi) i jednu u pustinjskom kampu.

Datumi polazaka i cijene

Trenutna cijena vrijedi do popunjenja raspoloživih mjesta.

PolazakPovratakTrenutna cijenaTakseStatus  
Polazak
12.10.2018.
Povratak
20.10.2018.
Trenutna cijena
8.950 kn
Takse
1.200 kn
Status
Primamo prijave

*rezervacija putovanja je informativnog karaktera te ne predstavlja obavezu

*ukoliko trebate informacije vezane uz ovo putovanje prije rezervacije željenog termina, kliknite ovdje i kontaktirajte nas

Što je uključeno

 • zrakoplovne karte
 • sav smještaj
 • navedeni obroci
 • sav prijevoz
 • ulaznice prema programu
 • ahanje na devama
 • lokalno vođenje na engleskom
 • pratitelj iz Hrvatske
 • jamčevina

Što nije uključeno

 • pristojbe zračnih luka: 1.200 kn
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.700 kn
 • nadoplata za manje od 12 putnika: 500 kn
 • obroci koji nisu navedeni
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • osobni troškovi

Plan puta

Dan 1: Zagreb - Casablanca

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let prema Casablanci.

Dan 2: Casablanca - Meknes - Volubilis - Fes (D)

Dolazak u Casablancu ovisno o redu letenja. Proći ćemo carinske formalnosti, a zatim se odvesti do hotela u kojem  ćemo se smjestiti i odmoriti od putovanja. Nakon doručka krećemo put Meknesa. Putem ćemo se zaustaviti da bi vidjeli veliku džamiju Hassana II (pogled izvana). Meknes je Ismailijeva prijestolnica poznata po zidinama dugim 40 km. Ima lijepe palače, džamije i vrtove, a najveća zanimljivost  zasigurno su kraljevske štale u čijim su se silosima čuvale zalihe žita dovoljne da godinu dana prehrane stanovnike grada, dok su štale bile dovoljno prostrane da se u njima moglo smjestiti 12.000 konja. Zaustavit ćemo se kraj gradskih vrata Bab Mansour, razgledati Kraljevske štale i mauzolej Moulay Ismaila. Nastavak vožnje prema Volubilisu gdje ćemo razgledati poznate rimske ruševine. Volubilis su Rimljani izgradili kao ulazna vrata za trgovinu s Afrikom. Njegovi prelijepi mozaici i stupovi još uvijek su očuvani i mogu lijepo dočarati njegovu nekadašnju ljepotu. Nakon razgleda nastavljamo prema Fesu. Fes je najstariji među kraljevskim gradovima Maroka, a ujedno i jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova arapskog svijeta. To je mjesto koje će vam se potiho uvući pod kožu svojim zvukovima, mirisima i bezvremenskim prizorima zaustavljenim u vremenu negdje između srednjeg vijeka i današnjice. Po dolasku noćenje u prelijepom riadu (tradicionalna kuća s dvorištem u sredini).

Dan 3: Fez (D)

Uz pratnju vodiča istražit ćemo staru medinu i beskrajan labirint njezinih uskih uličica koje skrivaju stotine malih dućana i vrijednih obrtnika koji nikad ne prestaju proizvoditi i prodavati svoje rukotvorine. Fes je poznat po svojoj robusnoj i lijepoj keramici, pladnjevima od mesinga i bakra, regionalnoj kuhinji i starim medresama (školama Islama). Krenut ćemo od vrata kraljevske palače, koja je jedna od najstarijih i najvećih u Maroku, nastavit kroz živopisnu židovsku četvrt i groblje. Prošetat ćemo srednjovjekovnom medinom i između ostalog posjetiti Bou Inania medresu, fontanu Nejjarine, mauzolej Moulay Idrissa te duhovno sveučilište Karaouine. Zaustavit ćemo se u nezaobilaznim slikovitim kožarama u kojima se koža obrađuje, a boje se još uvijek dobivaju uz pomoć starih tehnika. Noćenje u riadu.

Dan 4: Fes - srednji Atlas (Ifrane - Midelt) - Sahara (pustinja Merzouga - dine Chebbi) (D, V)

Krećemo na dugu vožnju prema Sahari. Putem ćemo proći kroz srednji Atlas i njegove šumovite predjele te se zaustaviti u mjestu Ifrane da bi vidjeli Barbary majmune u njihovom prirodnom staništu. Zatim nastavljamo do malog planinskog mjesta Midelt da bi se spustili u slikoviti klanac Ziz, pun palmi i slikovitih utvrđenih sela. Konačno stižemo do Erfouda, odakle ostaje još samo sat vremena vožnje do Merzouge, našeg pustinjskog odredišta. U Merzougi ćemo se susresti s pustinjskim vodičima Tuarezima i njihovim devama. Preko prhkog pustinjskog pijeska odjahat ćemo na devama ususret zalasku sunca, među fotogenične dine, sve do našeg kampa na dinama Chebbi. Vodiči će za nas pripremiti tradicionalnu večeru u kojoj ćemo uživati ispod otvorenog neba i tisuću zvijezda. Nakon večere uživat ćemo okupljeni oko logorske vatre u ritmu marokanskih bubnjeva. Noćenje u pustinjskom kampu.

Dan 5: pustinja Merzouga - klanac Todra - klanac Dades (D, V)

Rano buđenje uz doručak u pustinji i još jedan spektakularan izlazak sunca nad pješčanim dinama. Povratak devama do Merzouge te nastavak putovanja kroz Saharu uz zaustavljanje u zanimljivom pustinjskom mjestašcu Rissani.  Naša slijedeća destinacija je klanac Todra čije se strme stijene dramatično uspinju i do 300 m u svojem najužem dijelu. Imat ćemo priliku za kratku šetnju, a zatim nastavljamo vijugavom cestom do klanca Dades gdje ćemo provesti noć u tradicionalnoj kazbi.

Dan 6: klanac Dades - Quarzazate - Ait Benhaddou - Marrakech (D)

Nakon doručka nastavljamo vožnju cestom s tisuću kazbi koja vodi prema Quarzazateu. Proći ćemo Dolinom ruža, posebno lijepom u travnju i svibnju kad cijela dolina miriše na ruže te oazom palmi Skoura. Stižemo u Quarzazate, a zatim i Ait Benhaddou, staro selo utvrđenih berberskih kazbi. Zbog svoje ljepote i važnosti uvršten je na listu svjetske baštine. U prošlosti je bio jedno od najvažnijih utvrđenih uporišta na staroj Cesti soli, kojom su karavane iz afričke Sahare u Marrakech donosile zlato, bjelokost i sol te dovodile robove. Ovo fotogenično, utvrđeno, staro, berbersko selo korišteno je kao pozadina za više od 30 filmova. Zaustavit ćemo se kod lokalne berberske obitelji da bi s njima popili čaj, a kod njih je moguće organizirati i ručak (uz plaćanje na licu mjesta). Slijedi vožnja prema Marrakechu. Putem ćemo prijeći najviši afrički cestovni prijevoj Tiz’n’Tichka (2.260 m) s kojeg se pružaju spektakularni vidici. Po dolasku, smjestit ćemo se u lijepom riadu unutar medine.

Dan 7: Marrakech (D)

Ujutro ćemo uz pratnju lokalnog vodiča istraživati ulice ovog živopisnog grada, drugog po starosti kraljevskog grada koji se zasigurno može nazvati „draguljem juga“. Od znamenitosti ćemo posjetiti povijesnu palaču Bahia, džamiju Koutoubia i grobnice iz razdoblja dinastije Saadian. Nećemo propustiti niti znameniti trg Djemma el Fna. Bit će vremena za lutanje šarenim bazarom, gdje ćemo se sresti s raznim specijaliziranim obrtnicima. Dok se u jednom dijelu bazara kožari zabavljaju sušenjem kože, u drugom dijelu sve odzvanja od udaraca kovača metalnog posuđa. Tu su i vješti prodavači tepiha koji će nas zasigurno namamiti u svoje trgovine nudeći nam šalicu čaja od mente. Mali dučančići prodaju berberski nakit, staro srebro, začine, masline ili tradicionalne lijekove koji mogu zacijeliti i izliječiti sve vrste ljubavnih jada. U poslijepodnevnim satima možemo se odvesti do novijeg dijela grada i posjetiti vrtove Majorelle. Noćenje u riadu.

Dan 8: Marrakech - Essaouira - Casablanca (D)

Nakon doručka odvest ćemo se prema Essaouiri smještenoj na obali Atlantskog oceana (oko 2 i pol sata vožnje). Zbog svoje dugačke pješčane plaže i vjetrova koji na njoj pušu, popularna je među windsurferima. Essaouira je poznata i po svježe pečenima ribama, drvenim rukotvorinama i umjetničkoj koloniji. Grad je opasan starim portugalskim zidinama, a sama medina jedna je od najšarmantnijih u Maroku. Po dolasku ćemo imati vremena za šetnju gradskom medinom, ali i za odlazak do obale i ribarske luke odakle puca fantastičan pogled na bijele zidine grada. U predvečerje nastavak vožnje prema zračnoj luci Casablanca, odakle se vraćamo kući.

Dan 9: Casablanca - Zagreb

U ranim jutarnjim satima let za Europu. Povratak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

Galerija

Video

Dojmovi putnika

Općenito o Maroku

Naziv države: Kraljevina Maroko
Površina: 446.550 km2
Stanovništvo: 33.2 milijuna stanovnika
Glavni grad: Rabat
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +212
Vremenska razlika: -1

Hrana

Vrlo raznolika, mješavina arapske, berberske, francuske i španjolske kuhinje.

Piće

Preporučuje se piti voda u boci. Najčešće piće je čaj od metvice, a kava je dostupna svugdje. Alkohol se služi samo u hotelima i nekim turističkim restoranima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

marokanski dirham (MAD); 1 USD = 9,375 MAD; 1 EUR = 11,201 MAD (prosinac 2017.)

Novac

Predlažemo da sa sobom ponesete eure  jer je za njih tečaj najpovoljniji, a i dolari se mogu svugdje zamijeniti . Novac ćete lako zamijeniti u većini banaka i mjenjačnica, no zadržite račun jer će vam biti potreban u slučaju da vam na kraju putovanja ostane previše dirhama koje ćete poželjeti ponovno promijeniti u stranu valutu. Od kartica se koriste Visa, MasterCard i Maestro. Bankomati su dostupni u svim većim gradovima. Dozvoljeno je unošenje i iznošenje domaće valute samo do iznosa od 1000 dirhama.

Viza

Nije potrebna.

Grupno putovanje u Maroko - Mistična bajka Maroka

Odjeća

Maroko je islamska zemlja pa se preporučuje pokrivanje ramena i prsa te hlače ili suknje do ispod koljena. Od obuće možete nositi sve, no za hodanje preporučujemo udobnu obuću.

Klima

Klima u Maroku varira od regije do regije. Obala ima toplu mediteransku klimu dok u unutrašnjosti prevladava suha i vruća kontinentalna klima. Na jugu zemlje je vrlo vruće i suho većinu godine, iako noću temperature mogu drastično pasti (čak i ispod nule), pogotovo u prosincu i siječnju. Područje Atlasa ima planinsku i nešto suroviju i hladniju klimu. Na obalnom području kiše padaju od studenog do ožujka, a pretežno sušno vrijeme prevladava ljeti. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće (od ožujka do svibnja) kada su prosječne dnevne temperature oko 25 stupnjeva. Drugo pogodno razdoblje je jesen (od rujna do studenog) kada se prosječna dnevna temperatura kreće oko 27 stupnjeva. Zime su hladne pa se tada preporuča putovanje na jug zemlje.

Električna energija

Koristi se napon od 220 V s frekvencijom 50 Hz; utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i Internet

Sva tri mobilna operatera imaju roaming s Marokom. Internet je dostupan u hotelima i Internet kafićima, a veza je odlična.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.

Pin It on Pinterest

Share This

Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pretpostavit' ćemo da ste time zadovoljni. Pročitaj više

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close