Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb
Radno vrijeme: PON - PET 9:00-16:00

BUTAN

O Butanu

Butan nije obično mjesto. To je posljednja velika himalajska kraljevina omotana u tajnovitost i čaroliju, gdje tradicionalna budistička kultura pažljivo prihvaća globalna kretanja.

 

Butanci su ponosni na održiv pristup turizmu u skladu s filozofijom Bruto nacionalne sreće. Ovo je zemlja u kojoj je riža crvena i gdje chili nije samo začin, već glavno jelo. Nacionalni sport je streličarstvo, a igra se posvuda. To je također duboko budistička zemlja, gdje redovnici provjeravaju svoje pametne telefone nakon molitve i gdje su ogromni zaštitni falusi nacrtani na fasadama kuća. Jedinstvena arhitektura Butana postavlja pozornicu za spektakularne plesne festivale koji kao da su iz srednjeg vijeka. Ipak, dok vidljivo štiti budističke tradicije, Butan nije muzej. Butanci su dobro obrazovani, željni zabave i dobro informirani o svijetu koji ih okružuje. Ta mješavina drevnog i modernog čini Butan beskrajno fascinantnim.

 

Zaštita okoliša ide ruku pod ruku s očuvanjem kulture u Butanu. Ne samo da Butan ne zagađuje ugljikom, već upija više ugljika nego što ga emitira! Za svako posjećeno drvo u zemlji, zasade se dva nova. Za posjetitelje to znači nebrojene prilike za šetnje šumom i obilje životinjskog svijeta u mnoštvu nacionalnih parkova. Bilo da promatrate polja plavog maka, planinarite podno vrhova planina ili šetate po cvjetnim brežuljcima u proljeće, Butan nudi neke od posljednjih nedirnutih prirodnih ljepota u cijelim Himalajama. Ako nije “Shangri La”, onda je veoma blizu.

Video

Općenito o Butanu

Naziv države: Kraljevina Butan
Površina: 47.000 km2
Stanovništvo: 2,1 milijuna
Glavni grad: Thimphu
Službeni jezik: dzongha
Pozivni broj: +975
Vremenska razlika: +6

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Bumthanga, Gase, Para i Thimphua rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Butanski ngultrum (BTN); 1 USD = 64.12 BTN; 1 EUR = 75.36 BTN (kolovoz 2017.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Viza

Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

 

VAŽNA NAPOMENA: Po pitanju kriminala, Butan je za turiste jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu.

Klima

Butan ima raznoliku klimu. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava.

Električna energija

220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Dobro je ipak sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Mobilni telefoni i Internet

T- Mobile, Tele 2 i Vip nemaju roaming s Butanom. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

Perzepolis Ltd. © Copyright 2014 - 2018. All rights reserved.

Development: !dea Ltd.