Putnička agencija Perzepolis d.o.o. | Bauerova 11, Zagreb

+385 1 55 77 550 info@perzepolis.hr |

Težina putovanja

Za sva naša putovanja odredili smo stupanj težine kako bi vam pomogli da lakše procjenite da li ste u mogućnosti pratiti tempo putovanja ili vam je možda tempo prelagan. Težinu putovanja razvrstali smo na četiri stupnja, a uz svako putovanje označili smo kojeg je stupnja težine.

1 – Lagano putovanje

Putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja. Ponekad se malo spava, budimo se rano, kasno liježemo i dani nam mogu biti naporniji zbog dugih vožnji ili intenzivnijih razgledavanja.

2 – Putovanje umjerene težine

Ne zahtijeva posebne pripreme, no koristimo alternativna prenoćišta, npr. noćenje u šatorima i jurtama. Putovanja ove vrste mogu uključivati kraće ili dulje trekinge, no oni su uglavnom laganiji. Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu jer zemlje koje posjećujete tako funkcioniraju.

3 – Avanturističko putovanje

Avanturističko putovanje koje zahtijeva dobru kondiciju i zdravlje putnika, a uključuje noćenje u alternativnim smještajima – šatorima, jurtama, visećim mrežama ili na otvorenom. Ponekad ćemo koristiti lokalni transport ili će nas put voditi u zabačene krajeve do kojih ćemo morati dugo putovati raznim prijevoznim sredstvima. Uključuje dulje, ponekad naporne, trekinge i jahanja na konjima ili devama. Može uključivati i prelazak velikim nadmorskim visinama (opasnost od visinske bolesti!) ili će za putovanje ove vrste biti potrebna posebna cjepiva i zaštita protiv malarije ili neke druge tropske bolesti. I kod ovog putovanja morate znati da je tura pisana okvirno, a da se program na licu mjesta može prilagođavati, ovisno o uvjetima na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona).

4 – Ekspedicijsko putovanje

Teško putovanje koje spada u domenu istraživačko-ekspedicijskog putovanja. Zahtijeva vrlo dobru kondiciju i zdravlje putnika, a uključuje noćenje u alternativnim smještajima – šatorima, jurtama, mrežama ili na otvorenom. Koristit ćemo lokalni transport ili će nas put voditi u zabačene krajeve do kojih ćemo morati dugo putovati raznim prijevoznim sredstvima. Uključuje dulje, ponekad naporne, trekinge i jahanja na konjima ili devama. Može uključivati i prelazak velikim nadmorskim visinama (opasnost od visinske bolesti!) ili će za putovanje ove vrste biti potrebna posebna cjepiva i zaštita protiv malarije ili neke druge tropske bolesti. I kod ovog putovanja morate znati da je tura pisana okvirno, a da se program na licu mjesta može prilagođavati, ovisno o uvjetima na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona).