Alžir

Alžir

Naslovna » Afrika » Alžir

Putovanja u Alžir

Najveća država u Africi udaljena je kratkim skokom od Europe. Sjever s mediteranskim obalama i planinama prekrivenim snijegom dom je urbanim i karizmatičnim gradovima poput Alžira i Konstantina, kao i nekim od najveličanstvenijih rimskih lokaliteta uključujući Timgad i Džemilu, oba velika, savršeno sačuvana rimska grada s jedva kojim turistom na vidiku.

Druga velika privlačnost Alžira je fascinantna saharska regija. Bilo da je to pogled na pješčana mora koja okružuju Timimoun ili crvene planine krajnjeg juga, te legendarne pustinjske krajolike ne smijete propustiti.

Uz sve njezine dine boje breskve i grandiozne ruševine, sami Alžirci koji pozdravljaju posjetitelje toplinom i znatiželjom, pravi su vrhunac ove zemlje. Za nezaboravnu avanturu i složenu, očaravajuću kulturnu odiseju, otputujte u Alžir.

Sve ponude za putovanja u Alžir

Video

Općenito o Alžiru

Naziv države: Narodna Demokratska Republika Alžir
Površina: 2 381.740 km²
Stanovništvo: 39,1 milijun
Glavni grad: Alžir
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +213
Vremenska razlika: +1 UTC
Hrana
U Alžiru se osjeti utjecaj francuske, berberske, arapske i turske kuhinje. Jela koja su rasprostranjena su kebab, kus-kus , mljeveno prženo mesa sa dodacima začina i povrće. Janjetina i piletina su na svakodnevnom meniju. Tvrdi sirevi , datulje i smokve se poslužuju kao desert .
Piće
U Alžiru je voda relativno sigurna u većim gradovima. No za one koji nisu naviknuti na lošiju kvalitetu vode može izazvati probavne smetnje. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. Izvan većih gradova vodu je potrebno sterilizirati. Izbjegavajte prati voće i povrće neprokuhanom vodom. Izbjegavajte pića sa dodanim ledom. Alkohol je dostupan u boljim hotelima i restoranima te u specijaliziranim dućanima. Alkoholna pića su relativno skupa i generalno nisu dobre kvalitete, no može se pronaći pokoje dobro crno vino i rose. Tradicionalno se pije čaj od mente i slatka jaka crna kava.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablet protiv malarije uglavnom nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Novčana jedinica je alžirski dinar (DZD);

1 USD = 146.02 DZD, 1 EUR = 153.13 DZD (lipanj 2022.)

Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste, bankomati se mogu pronaći samo u većim gradovima.
Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća
Ne postoji propisani kod oblačenja za žene i muškarce. Da bi se vi osjećali ugodnije i izbjegli neugodnosti u Alžiru preporuča se izbjegavanje provokativne odjeće. Kratke hlačice, minice, prozirne bluze,preuska odjeća i slično. Poželjne su duge hlače i suknje, maice kratkih rukava i tunike. Izbjegavajte dekoltiranu odjeću i potkošulje u javnosti. Za pustinju pripremite maramu da bi se zaštitili od pustinjskog vjetra te laganu odjeću dugih rukava i nogavica za zaštitu od jakog sunca. Saharski dio Alžira je konzervativniji od mediteranskog stoga obucite duže tunike i hlače. Moguće su veće varijacije temperature pa spremite i koji komad toplije odjeće za hladnije noćne sate. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.
Klima
U sjevernom dijelu Alžira klima je sredozemna. Prema unutrašnjosti (jug) postupno prelazi u kontinentalnu i pustinjsku. Srednja ljetna (srpanj) temperatura u sjevernom je dijelu zemlje oko 28 °C, a srednja zimska (siječanj) od 9 do 15 °C. Količina oborina je malena (400 do 800 mm godišnje); južni je dio suha pustinja (do 100 mm), u kojoj često nema kiše i nekoliko godina. Arteški bunari na podnožju Atlasa omogućuju život u oazama. Najbolje vrijeme za putovanje u pustinjske predjele je najbolje zimi radi umjerenih temperature a za posjet mediteranskim predjelima je dobro bilo koje doba godine radi umjerenih zima i podnošljivih ljetnih temperatura.
Električna energija
U Alžiru se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.
Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Alžirom. Internet je dostupan u većim gradovima.