Čad

Čad

Naslovna » Afrika » Čad

Čad je oduvijek bio mjesto gdje putnici izlaze iz svoje zone udobnosti i pozdravljaju avanturu. Privlačnost Čada je u prilici da se odmaknete od svega što znate i iskusite destinaciju koja obećava jedinstvena iskustva koja se nigdje drugdje ne mogu iskusiti. No, ako je Čad tako zahtjevno mjesto za putovanje, zašto se uopće truditi? Zamislite predivne oaze koje se kriju u sjevernim pustinjama, krda divljih životinja koja prolaze kroz nacionalne parkove i duboko plavetnilo jezera Čad. Jednostavno rečeno, Čad je zemlja i iskustvo koje se nikada ne mogu zaboraviti. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Čad!

Putovanja u Čad

Video

Općenito o Čadu

Naziv države: Republika Čad
Površina: 1.284.000 km²
Stanovništvo: 16,24 milijuna
Glavni grad: N’Djamena
Službeni jezici: arapski i francuski
Pozivni broj: +235.
Vremenska razlika: -1 sat

Hrana

Kuhinja u Čadu ima puno sličnosti s tradicionalnim kuharskim praksama saharske regije. Široko rasprostranjeni sastojci uključuju proso, sirak i rižu, dok uobičajeno povrće uključuje bamiju i list biljke kasave. Ribe poput tilapije i nilskog smuđa često se konzumiraju na sjeveru zbog blizine jezera Čad. Prema jugu, češće se poslužuje meso, uključujući ovčetinu i piletinu. Jela na jugu također češće su začinjenija. Glavni grad N’Djamena nudi dobar izbor restorana koji poslužuju uglavnom francusku i afričku hranu. Restorani izvan grada obično su jeftini iako postoji nestašica hrane. Posjetitelji bi trebali biti oprezni s uličnom hranom.

Piće

Konzumirajte isključivo flaširanu vodu i izbjegavajte led u piću.

Zdravstvene informacije

Prije putovanja obavezno je cijepiti se protiv žute groznice i to najkasnije 10 dana prije putovanja. Pri ulasku u zemlju mogu vas tražiti dokaz da ste cijepljeni protiv žute groznice tako da sa sobom obavezno ponesite žutu cjepnu knjižicu. Preporučuju se i tablete protiv malarije jer je na tom području malarija rasprostranjena. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Zapadnoafrički franak (CFA); 1 USD = 549.72 CFA, 1 EUR = 655.42 CFA (lipanj 2021.)

Novac

Svakako ponesite eure ili američke dolare većih denominacija. Kreditne kartice su prisutne samo u većim hotelima u glavnom gradu pa je najbolje osloniti se na gotovinu. Bankomati su rijetki i mogu se pronaći samo u većim gradovima.

Viza

Viza je potrebna i vadi se u Veleposlanstvu Republike Čad u Bruxellesu. Trenutno je moguće vizu dobiti online putem, uz predradnje agencije. S kopijom vize ulazite u zemlju. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Odjeća

Sa sobom ponesite laganu i prozračnu odjeću u kojoj se osjećate ugodno. Premda su dani jako vrući, svakako ponesite i koji topliji komad odjeće za večernje sate. Zbog mogućnosti kiše ponesite i kabanicu te udobne i čvrste cipele/tenisice za hodanje.

Klima

Čad se proteže na širokom rasponu geografskih širina pa tako i klimatski raspon varira od vlažnih i tropskih do suhih i pustinjskih. Na jugu kišna sezona traje od svibnja do listopada, dok u središnjem dijelu zemlje, gdje je smještena i N’Djamena, kiše padaju od lipnja do rujna. Na sjeveru ima jako malo kiše. Suha sezona je obično vjetrovita, a temperature se spuštaju u večernjim satima. Najbolje vrijeme za putovanje u Čad je od listopada/studenog do ožujka jer nema kiša, a i temperature su umjerene.

Električna energija

Napon je 220 V uz frekvenciju od 50 Hz. Uglavnom upotrebljavaju utičnice kao i mi, no postoje i utičnice drugačijeg tipa pa ako imate ispravljač, ponesite ga sa sobom.

Mobilni telefoni i internet

A1 i Telemach nemaju roaming s Čadom, dok ga T-Mobile ima, no veza je uglavnom ograničena na veće gradove. Internet je dostupan većinom u glavnom gradu (internet café i neki hoteli), ali je veza u cijeloj zemlji dosta loša i nestabilna.