Etiopija

Etiopija

Naslovna » Afrika » Etiopija

Etiopija je posebna u svakom pogledu. Prekrasna zemlja o čijoj ćete povijesti slušati kroz stare priče i legende, obdarena bogatim biljnim i životinjskim svijetom i nastanjena nekim od posljednjih plemenskih naroda na svijetu. Na njezinim područjima žive plemena poput Surme, Afari, Mursi, Karo, Hamari, Nueri i Anuaki, čiji su drevni običaji i tradicije ostali gotovo potpuno netaknuti. Upuštanje u ove zajednice i boravak među njima sličan je dobivanju povlaštene inicijacije u zaboravljeni svijet.

Pejzaži Etiopije jedni su od najljepših u Africi, epski u veličini i ljepoti. Ovo je mjesto gdje se možete kretati na više od 3.000 m iznad razine mora ili posjetiti najniže mjesto na afričkom kontinentu, Danakil depresiju. Etiopija je i dragulj u kruni afričkog životinjskog svijeta. Etiopski vuk, karizmatični gelada babuni iz gorja planina Semien, promatranje ptica koje je među najboljima u Africi, ali i slonovi iz Babille, krokodili u Nechisaru i hijene u Hararu mogli bi dodati novu dimenziju vašem putovanju.

Međutim, većina posjetitelja kreće u svoju etiopijsku odiseju u potrazi za povijesnim mjestima, jer Etiopija kao da je zaustavljena u vremenima iz Starog zavjeta. Od povijesnih središta, zasigurno najveći dragulj koji nikako ne smijete propustiti je veličanstvena Lalibela, hodočasničko odredište poznatog po svojim drevnim crkvama koje su doslovno izrezane iz litica. Lalibela je jedna od devet mjesta na UNESCO-voj listi svjetske baštine u Etiopiji. Tu su i bajkoviti dvorci u Gondaru, ograđeni grad Harar i tajanstveni obelisci Aksuma.

O Etiopiji bi se moglo pričati danima, a zemljom putovati mjesecima i uvijek bi ostalo ponešto neispričano. Toliko raznolikosti i posebnosti začarat će svakog strastvenog putnika koji traga za istinskim i izvornim ljepotama.

Putovanja u Etiopiju

Video

Općenito o Etiopiji

Naziv države: Savezna Demokratska Republika Etiopija
Površina: 1.130.000 km²
Stanovništvo: 85 milijuna
Glavni grad: Adis Abeba
Službeni jezik: amharski
Pozivni broj: +251
Vremenska razlika: +2 sata
Hrana
Većina jela se služi na tankom kruhu (injera) nalik na palačinku, na koji se posloži meso sa umakom, jaja, povrće, ovčji sir i slično. Jela se jedu s desnom rukom trgajući komadiće i slažući okuse. Nož se ne upotrebljava. Od začina koriste mix zvan „berbere“. Svinjetina se ne jede.
Piće
Vodu iz pipe nikako nemojte piti. Nemojte piti niti vodu iz bunara ili pumpi, kao niti vodu iz potoka, rijeka ili jezera. Flaširana voda je svugdje dostupna.
Zdravstvene informacije
Za ulazak u zemlju nije više obavezno biti cijepljen protiv žute groznice, no ukoliko se odlučite cijepiti, potrebno je to učiniti 10 dana prije putovanja. Malarija je prisutna u dolini rijeke Omo i za taj dio se preporučuje piti tablete protiv malarije. U gornjem dijelu rizik od malarije je ograničen pa je na vama odluka želite li piti tablete ili ne, ali tablete nisu nužne. Predlažemo da prije putovanja svakako provjerite trenutnu situaciju sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta

Etiopski birr (ETB); 1 USD = 29.45 ETB; 1 EUR = 32.78 ETB (listopad 2019.)

Novac
Kao i u većini afričkih zemalja, preporučuje se nositi dolare. Premda je euro ponegdje prisutan, neke ga banke još uvijek ne žele primiti. Stranu valutu najbolje je mijenjati u autoriziranim bankama i hotelima. Crno tržište postoji, ali više nije toliko rasprostranjeno. Ne preporučuje se njegovo korištenje. Premda se mogu dobiti nešto veći iznosi, treba voditi računa o tome da je ono ilegalno i da možete biti kažnjeni, ili vas mogu okrasti. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Mastercard, ali uglavnom samo u Addis Ababi. U ostatku Etiopije kartice su beskorisne. Po dolasku je potrebno prijaviti koliko se strane valute unosi u zemlju. Nema ograničenja za unos strane valute, no iz zemlje se ne smije iznijeti više od 100 ETB.
Kupovina
Vodite računa da neki proizvodi kao što su koža ili antikviteti ne mogu biti izneseni iz zemlje bez pripadajuće dozvole.
Viza
Viza je potrebna i dobiva se u etiopskom veleposlanstvu u Rimu.
Odjeća
Sa sobom ponesite odjeću za toplije i odjeću za hladnije vrijeme (noći na visoravni mogu biti dosta hladne).
Klima
Etiopija ima blagu klimu. Prosječne dnevne temperature na visoravni koja obuhvača veći dio zemlje su oko 20 stupnjeva, s hladnijim noćima (oko 8 – 10 stupnjeva). Nizine zapadno, južno i istočno od visoravni nešto su toplije i temperature mogu prijeći 30 stupnjeva. Kiša većinom pada od sredine ožujka do početka listopada. Središnji i zapadni dio visoravni je najkišovitiji, dok najistočniji i sjeverni dijelovi visoravni značajnije kiše prime u srpnju i kolovozu. Najjužniji dijelovi (dolina rijeke Omo) imaju nešto drugačiju klimu – oni su najkišniji u travnju, svibnju i listopadu, a temperature su oko 30 stupnjeva.

Što se vremenskih prilika tiče najbolje je putovati između listopada i prosinca, no želite li doživjeti slikovite etiopske festivale nije loše odabrati siječanj ili rujan. Dva najslikovitija festivala su Timkat (u siječnju) i Meskel (u rujnu).

Električna energija
U Etiopiji se koristi napon od 220 volti uz frekvenciju od 50 hertza. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se preporučuje nositi ispravljač.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet i T-Mobile imaju roaming s Etiopijom, dok ga Tele2 nema. Internet kafići su posvuda gdje ima turista, no to ne znači da će internetski pristup biti moguć. Tamo gdje postoji vrlo je spor, s jednom od najlošijih veza u Africi. Preporučujemo da za vrijeme putovanja po Etiopiji ne planirate da ćete biti dostupni.
Fotografiranje
Ljudi se uglavnom vole fotografirati, no u ruralnim područjima, posebno žene, još se uvijek boje fotoaparata i možda im neće biti drago ako ih fotografirate. U manje turističkim područjima uvijek pitajte za dozvolu. Dolina Omo je druga strana medalje. Lokalno stanovništvo će vas povlačiti za rukav da ih slikate, no to će imati svoju cijenu. Obično zahtijevaju 1 do 2 ETB – cijenu uvijek dogovorite unaprijed!