Južnoafrička Republika

Južnoafrička Republika

Naslovna » Afrika » Južnoafrička Republika
Sa zlatnim plažama, nazubljenim planinama i nacionalnim parkovima koji obiluju divljim životinjama, Južna Afrika je Afrika koju ste oduvijek zamišljali.

Dugi popis atrakcija okrunjuje spektakularan životinjski svijet i prirodni krajolik. Nacionalni parkovi i rezervati čuvaju nevjerojatnu raznolikost krajolika; Valovitim ravnicama, visokim planinama, sušnim pustinjama, obalnim šikarama i čistim plavim oceanima. Ova prekrasna zemlja dom je nevjerojatne raznolikosti divljih životinja, od lavova i slonova do velikih bijelih morskih pasa i razigranih pingvina.

Gradovi Južne Afrike nisu ništa manje raznoliki. Na krajnjem jugu, nadvladan ikoničnom planinom Table, Cape Town je najdostupniji ulaz u Južnu Afriku s prekrasnim plažama, živim, multikulturnim četvrtima, poznatim vinogradima, živahnim noćnim životom i gastronomijom koja konkurira europskim metropolama. Naći ćete sličnu kozmopolitsku atmosferu u Johannesburgu, energetskom glavnom gradu i u obalnom Durbanu, gdje se vruće sunce usklađuje s vrućim curryima koje kuha južnoazijska zajednica.

Između toga svega se možete danima izgubiti na safariju. Neosporno najbolje mjesto za otkrivanje divljih životinja je svjetski poznati nacionalni park Kruger, gdje se nalazi Big Five; Lavovi, leopardi, slonovi, bivoli i nosorozi te stotine drugih afričkih vrsta.

Ako krajolik zvuči raznoliko, pričekajte dok ne upoznate ljude. Južna Afrika ima 11 službenih jezika i više od desetak plemena koji žive uz zajednice iz Afrike, Europe i Indijskog potkontinenta, od kud i dolazi naziv Dugina Nacija. Ova raznolikost je opipljiva svugdje, od arhitekture i jezika do spektakularne gastronomije.

Putovanja u Južnoafričku Republiku

Video

Općenito o Južnoafričkoj Republici

Naziv države: Republika Južna Afrika
Površina: 1.220.000 km²
Stanovništvo: 49 milijuna
Glavni grad: Pretoria (izvršna vlast), Bloemfontein (sudska prijestolnica), Cape Town (prijestolnica zakonodavne vlasti)
Službeni jezik: 11 službenih jezika: engleski, afrikaans, zulu, xhosa, swazi, ndebele, južni sotho, sjeverni sotho, tsonga, tswana i venda
Pozivni broj: +27
Vremenska razlika: nema je
Hrana
Braai je naziv za Južnoafrički običaj roštiljanja koji je poprimio razmjere nacionalnog sporta. Junetina i svinjetina s mnogo začina glavni su sastojci dobrog Braai. Na meniju ćete naći kvalitetan izbor ribe i morskih plodova pogotovo u obalnom djelu zemlje. Dobri restorane sa lokalnim specijalitetima možete pronaći i u unutrašnjosti gdje su se smjestile poznate vinarije.
Piće
Preporučujemo da pijete flaširanu vodu premda je voda u Južnoafričkoj Republici uglavnom pitka. Naravno, u ruralnim i zabačenim područjima bolje je piti flaširanu vodu.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Cjepivo je potrebno ukoliko ste boravili u zemljama u kojim je veliki rizik žute groznice 9 mjeseci prije dolaska u Zimbabve ili ako ste 12 sati čekali na aerodromu jedne od zemalja na listi. SA SOBOM NA PUT PONESITE ŽUTU CJEPNU KNJIŽICU KAO DOKAZ DA STE SE CJEPILI PROTIV ŽUTE GROZNICE . Generalno većina zemlje nema rizika od malarije no povećan rizik od malarije imaju područja Nacionalnih Parkova NP Kruger, Lowveld reserves u Mpumalangi. Najveći rizik od zaraze je tokom kišne sezone od listopada do svibnja.  Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Južnoafrički rand (ZAR) 1 EUR = 16.24 ZAR ; 1 USD = 14.62 ZAR (listopad 2019.)

Novac
Najbolje je sa sobom ponijeti američke dolare ili eure i to u sitnim denominacijama. Važno je da su novčanice čiste i neoštećene jer većina banaka i mjenjačnica ne prihvaća zamazane ili oštećene novčanice. Izbjegavajte i novčanice od 100 USD jer su one često falsificirane pa ih nerado prihvaćaju. Stare novčanice dolara „s malim glavama“ također neće baš uvijek prihvatiti.  Ako podižete novac, koristite samo bankomate koji su u sigurnom okruženju (bankama, trgovačkim centrima s čuvarima) i ako vam netko želi pomoći, zaustavite transakciju. Od kartica su u upotrebi Viza i Master. Amex se manje koristi, a Diners je uvijek problematičan. Uvijek imajte svoju karticu pod nadzorom, čak i u trenutku kad plaćate u restoranima – nemojte dozvoliti da konobar odnese vašu karticu, već tražite da se transakcija provede pred vama ili krenite s njim do blagajne. Preporučuje se da sa sobom na razgledavanja ne nosite vrijednosti, već da ih radije ostavite u hotelskom sefu.
Viza
Potrebna

VAŽNA NAPOMENA:
U Južnoafričkoj Republici pušenje je zabranjeno na većini javnih mjesta; u uredima, restoranima, avionima, aerodromima. Većina hotela, lodgeva i gostinjskih kuća ne dozvoljava pušenje. Ako želite pušiti, zamolite osoblje da vam pokažu gdje je pušenje dozvoljeno. Izbjegavajte prazne i zabačene ulice, pazite na svoje vrijednosti i pohranjujte ih u sefu hotela, na ulicu nosite što manje novca i pazite na kreditnu karticu.
U ruralnim područjima pazite na divlje životinje. Ako se želite kupati svakako se prije posavjetujte s vodičem jer neke plaže nisu za kupanje, a neke rijeke znaju biti zaražene bilharzijom ili skrivaju krokodile i hipose. U Zimbabveu je zabranjeno fotografirati javne zgrade i vladine institucije, a preporučuje se izbjegavati razgovore o političkim temama. Prijateljsko mahanje se može protumačiti kao provokacijska gesta.

Odjeća
Preporučujemo da ponesete odjeću za razne vremenske prilike – za toplo vrijeme, ali svakako ponesite  i nekoliko komada toplije odjeće za hladna jutra i večeri. Na safariju ćete najvjerojatnije imati otvoreno vozilo pa će vam za jutarnje sate trebati deblja jakna. Za safari je najbolje obući majicu dugih rukava i duge hlače da se zaštitite od komaraca i bodljikavog grmlja. Koristite odjeću u bojama koje se stapaju s prirodom kako ne bi prestrašili životinje. Svijetle boje privlače kukce pa ih izbjegavajte. Izbjegavajte i odjeću vojničkog stila jer ona može prouzročiti probleme s lokalnim vlastima.
Klima
Južnoafrička klima je uglavnom umjerena, s toplim ljetima i hladnim zimama. U većini Južnoafričke Republike ljeto traje od sredine listopada do sredine veljače. Ljeto je u većini zemlje obilježeno vrućim i sunčanim danima, s čestim naglim prolomima oblaka u poslijepodnevnim satima. Prolomi oblaka prestaju brzo i ostavljaju iza sebe toplinu i jedinstveni afrički miris zemlje u zraku. Zapadni Cape ima mediteransku klimu i u tom dijelu zemlje kiše padaju zimi, ne ljeti. U većini zemlje zrak je suh, dok je poluotok Cape vlažan. Vrijeme može biti nepredvidivo, od vrlo vrućih dana, do iznenadne promjene vremena i zahlađenja u večernjim satima.
Električna energija
Koriste se utičnice s tri rupe pa svakako ponesite ispravljač.
Mobilni telefoni i internet
T-Mobile, Tele 2 i Vipnet imaju roaming s Južnom Afrikom Međutim, razgovori su relativno skupi kad se koristi roaming pa preporučujemo da, ako nosite mobitel, šaljete samo SMS-ove (koji također nisu jeftini) ili da koristite fiksnu mrežu. Internetska pokrivenost u Južnoj Africi je odlična. Po gradovima ima dosta internet caffea u kojima je internet obično  jeftiniji nego u hotelima.