Madagaskar

Madagaskar

Naslovna » Afrika » Madagaskar

Lemuri, baobabi, prašume, pustinja, planinarenje i ronjenje. Madagaskar je odredište snova za entuzijaste.

Zadivljujuća flora i fauna usklađeni su s epskim krajolicima nevjerojatne raznolikosti: možete otići od prašume do pustinje u samo 300 km. Malo mjesta na Zemlji nude takav intenzivan kaleidoskop prirode. Tu ćete pronaći kanjone pješčenjaka, vapnenačke krševe, planine, plodna brda s terasastim rižinim poljima i šume svih vrsta.

Madagaskar je jedinstven s 5% svih poznatih životinjskih i biljnih vrsta autohtonih ovoj zemlji. Simbol otoka je naravno lemur, ali postoji mnogo čudnijih i čudesnijih stvorenja: šareni i kamuflirani kameleoni, čudnoliki insekti, živopisne žabe, graciozne raže i kornjače te nekoliko vrsta morskih pasa i grbavih kitova koji ovamo dolaze tijekom zimskih mjeseci. Stabla i biljke jednako su impresivni.

Madagaskar je naseljen sukcesivnim valovima migranata iz različitih kutaka Indijskog oceana. Ovaj kulturološki miks razvio se u zamršeni skup vjerovanja i rituala koji štuju duhove predaka. Madagaskar je fantastično lijep, nevjerojatno raznolik unutar sebe i odnosu na ostatak svijeta. On je poput 8. kontinenta.  I još uvijek gotovo netaknut. S toga provjerite našu ponudu putovanja na Madagaskar!

Putovanja na Madagaskar

Video

Općenito o Madagaskaru

Naziv države: Republika Madagaskar
Površina: 587.040 km²
Stanovništvo: 17.501.871
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezik: malgaški i francuski
Pozivni broj: +261
Vremenska razlika: +3 sata
Hrana
Madagaskarska kuhinja se uglavnom bazira na lokalnim sastojcima; riža, grah i krumpir pripremljeni na razne načine.Riža je esencija cijele kuhinje. Mještani Madagaskara su veliki ljubitelji umjerene konzumacije mesa, uglavnom serviraju piletinu, govedinu, kozletinu i svinjetinu. Budući da je Madagaskar okružen oceanom, mještani tradicionalno konzumiraju različite vrste morske hrane – ribu, rakove, škampe i školjke. Glavna jela se uglavnom pripremaju od plodova mora, no uz to kuhinja nudi i različite salate. Tropsko voće je široko rasprostranjeno u domaćoj kuhinji. Kokos, mango i banane su primjerice vrlo često glavne namirnice u glavnim jelima.
Piće
Voda iz slavina nije pitka. Flaširana voda je svugdje dostupna. Izbjegavajte led. Ne perite voće i povrće neprokuhanom i nefiltriranom vodom. Voće ogulite prije konzumacije. Mlječne proizvode je najbolje izbjegavati.
Zdravstvene informacije
Postoji rizik od malarije. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Malgaški arijari (MGA), 1 USD = 4,000.1986 MGA; 1 EUR = 4,320.0054 MGA (travanj 2022.)

Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste izvan većih gradova.Banke i bankomati se nalaze u svim većim gradovima.Radno vrijeme banaka je od ponedjeljka do petka od 08:00-11:00 i od 14:00 – 16:00 sati. American Express, Diners Club, MasterCard i Visa su prihvaćene u boljim hotelima i većim gradovima.
Viza
Potrebna, dobiva se na granici.
Odjeća
Odjeća od laganih prirodnih matrijala,kratke hlače i maice. Zaštitite se od sunca kapom, sunčanim naočalama ili suncobranom. Za hladnije noći ponesite jaknu i odjeću dugih rukava. Zaštitite se od uboda komaraca sredstvom protiv uboda insekata. Za hodanje po različitim terenima preporučujemo stabilne zatvorene cipele ili tenisice.
Klima
Madagaskar ima vruću subtropsku klimu. Kišna sezona traje od studenog do ožujka kada zemlju pogađaju tropske oluje, ciklone i jaki vjetrovi a temperature su oko 30ºC I to je najtopliji dio godine. Sušna sezona traje od travnja do listopada kada su prosječne temperature 21ºC. Najbolje vrijeme za posjet je od srpnja do listopada. Za promatranje životinjskog svijeta najbolji mjeseci su rujan i listopad.
Električna energija
Na Madagaskaru se koristi napon od 220/240 volti, a utičnice imaju dvije rupe.
Mobilni telefoni i internet

T-Mobile ima roaming s Madagaskarom dok Telemach i A1 nemaju. Internet je dostupan u većim gradovima no jako je spor.