Maroko

Maroko

Naslovna » Afrika » Maroko

Maroko predstavlja ulaz u Afriku. To je zemlja vrtoglave ljepote i šarene palete boja. Ovdje ćete pronaći epske planinske dionice koje mijenjaju boju ovisno o godišnjem dobu, slikovite stare gradove čije su fasade obojane u bijelo, plavo, ili boju pijeska, žuto-narančaste ​​pustinje – i toplu gostoljubivost koja će na kraju obojati vaše srce.

Maroko je krojen za putnike. Idilični pejzaži prekrivaju ovaj dio Sjeverne Afrike poput bogatih i složenih sagova kojima ćete se diviti u lokalnim trgovinama. Planina Atlas i Suncem okupane ravnice koje vode do saharskih pustinja i oaza svojom ljepotom jednostavno oduzimaju dah.

S druge strane, gradovi Maroka su jedni od najuzbudljivijih na kontinentu. Pridružite se stoljetnim putovima nomada i trgovaca do njihovih drevnih središta, od zavojitog labirinta medine u Fezu do danonočnog uličnog kazališta Djemaa el-Fna u Marrakechu.

Maroko je stoljećima tkao svoje veze sa sub-saharskom Afrikom, Europom i širim Bliskim Istokom pa danas njegova mješovita arapska i berberska populacija stvara snažan nacionalni identitet.

To je zemlja sa stotinu lica, spremnih na dobrodošlicu putniku u potrazi za uzbuđenjem i avanturom. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Maroko!

Putovanja u Maroko

Video

Općenito o Maroku

Naziv države: Kraljevina Maroko
Površina: 446.550 km²
Stanovništvo: 33.2 milijuna stanovnika
Glavni grad: Rabat
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +212
Vremenska razlika: -1

Hrana

Vrlo raznolika, mješavina arapske, berberske, francuske i španjolske kuhinje.

Piće

Preporučuje se piti voda u boci. Najčešće piće je čaj od metvice, a kava je dostupna svugdje. Alkohol se služi samo u hotelima i nekim turističkim restoranima.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Marokanski dirham (MAD); 1 EUR = 10.68 MAD, 1 USD = 9.62 MAD (listopad 2019.)

Novac

Predlažemo da sa sobom ponesete eure jer je za njih tečaj najpovoljniji, dolari se mogu svugdje zamijeniti . Novac ćete lako zamijeniti u većini banaka i mjenjačnica, no zadržite račun jer će vam biti potreban u slučaju da vam na kraju putovanja ostane previše dirhama koje ćete poželjeti ponovno promijeniti u stranu valutu. Od kartica se koriste: Visa, MasterCard i Maestro. Bankomati su dostupni u svim većim gradovima. Dozvoljeno je unošenje i iznošenje domaće valute samo do iznosa od 1000 dirhama.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Maroko je islamska zemlja pa se preporučuje pokrivanje ramena i prsa te hlače ili suknje do ispod koljena.

Klima

Klima u Maroku varira od regije do regije. Obala ima toplu mediteransku klimu dok u unutrašnjosti prevladava suha i vruća kontinentalna klima. Na jugu zemlje je vrlo vruće i suho većinu godine, iako noću temperature mogu drastično pasti (čak i ispod nule), pogotovo u prosincu i siječnju. Područje Atlasa ima planinsku i nešto suroviju i hladniju klimu. Na obalnom području kiše padaju od studenog do ožujka, a pretežno sušno vrijeme prevladava ljeti. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće (od ožujka do svibnja) kada su prosječne dnevne temperature oko 25 stupnjeva. Drugo pogodno razdoblje je jesen (od rujna do studenog) kada se prosječna dnevna temperatura kreće oko 27 stupnjeva. Zime su hladne pa se tada preporuča putovanje na jug zemlje.

Električna energija

Koristi se napon od 220 V s frekvencijom 50 Hz; utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri mobilna operatera imaju roaming s Marokom. Internet je dostupan u hotelima i Internet kafićima, a veza je odlična.