Sudan

Sudan

Naslovna » Afrika » Sudan

Sudan je svakako nezaobilazna destinacija za ljubitelje povijesti i kulture. Bilo da su to arheološki nalazi, prirodni krajolici koji oduzimaju dah, umjetnost ili bogati folklor, Sudan ima slavnu prošlost i izvanredan doprinos napretku čovječanstva.

Dočekajte zoru pod zlatnim piramidama drevnih kraljeva, odvažite se na avanturu pustinjom do mjesta gdje dva Nila postaju jedno i promatrajte milijun blještavo crvenih riba kako se bezbrižno igraju u koraljnim vrtovima. Kako god pogledali, jednostavno se ne može poreći Sudan skriva blaga koja ostatak svijeta tek počinje otkrivati. Za odvažne putnike, Sudan je fantastično iznenađenje. Posjetitelji će se uvijek složiti da su Sudanci među najljubaznijim i najgostoljubivijim ljudima na svijetu. Iako je mnoge predijele ove prekrasne zemlje znače teško istražiti, trud se svakako isplati. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Sudan!

Putovanja u Sudan

Video

Općenito o Sudanu

Sudan-zastava

Naziv države: Republika Sudan
Površina: 1.886.068 km²
Stanovništvo: 41,5 mil
Glavni grad: Khartoum
Službeni jezik: arapski, engleski
Pozivni broj: +249
Vremenska razlika: +1:00 sat

Općenito-Sudan-Hrana
Hrana

Sudanska kuhinja uglavnom se sastoji od tipičnih arapskih jela s utjecajima egipatske, etiopske i turske kuhinje. Obiluje svježim voćem i povrćem. Vrijedi probati: Waika, shwarma, Bussaar , Sabaroag (vrste gulaša), Shorba (juha), Maschi, Shorbet ads (juha), Koftah (ćufte), Salatet Zabady bilajur i sl.

Piće

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije: čaj, karkadeh (čaj hibiskusa), bezalkoholno pivo (merissa), kava (qahwa turkiya), Madeeda, aradeb (sokovi). Alkoholna pića su zabranjena u Sudanu.

Zdravstvene informacije

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča sljedeća cjepiva prije dolaska u bilo koji dio Afrike: hepatitis A, hepatitis B, menigokokni meningitis, bjesnoća, trbušni tifus. Malarija je veliki problem u Sudanu, te se treba konzultirati s osobnim liječnikom. Voda iz slavine nije dobra za piće, zbog opasnosti od dijareje. Preporuča se uzimanje putnog zdravstvenog osiguranja prije polaska. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk

Općenito-Sudan-Novac
Valuta

Sudanska funta (SDG); 1 USD = 55.17 SDG; 1 EUR = 66.45 SDG (veljača 2021.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no u Khartoumu moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice se ne mogu koristiti u Sudanu, osim Diners Cluba u hotelu Hilton u Khartoumu. Preporučljivo je ponijeti gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima. Sudanski novac u početku zbunjuje putnike jer se još uvijek računa u starim sudanskim dinarima iako su cijene u novoj valuti – sudanskoj funti (npr. 1 dinar = 10 funti)

Viza

Viza je potrebna. U putovnici ne smije biti viza ili žig države Izrael, a putovnica mora imati najmanje 2 prazne stranice i vrijediti najmanje još 6 mjeseci. Viza se može dobiti u ambasadi u Rimu ili na granici.

Općenito-Sudan-Odjeća
Odjeća

Ponesite laganu i prozračnu odjeću jer su dnevne temperature visoke. Dobro je imati kapu ili pokrivalo za glavu. U pustinji su velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura pa je za večer, noć i jutro dobro imati nešto toplije za obući. Za vrijeme vožnje u autima može biti hladnije zbog korištenja rashladnih uređaja pa uvijek imajte sa dobom nešto za zagrnuti.

Klima

Sudan se nalazi na sjeveroistoku Afrike. Najveći dio zemlje zauzima visoravan (300 do 1000 m) koju u smjeru sjever-jug presijeca dolina rijeke Nil koja nastaje kod Khartouma spajanjem Bijelog i Plavog Nila. Sve sudanske rijeke pripadaju slivu Nila i koriste se za navodnjavanje, plovidbu i kao izvor hidroenergije. Na sjeveru zemlje nalaze se Libijska i Nubijska pustinja, gotovo bez biljnog pokrivača. Na jugu se prostiru savane i tropske močvare, a na istoku, zapadu i krajnjem jugu planine. Najviša točka zemlje je 3187 m visoki Kinyeti. Klima je na jugu tropska, a na sjeveru vruća pustinjska. Prosječne temperature ljeti sežu od 35°C dok je zimi prosjek oko 15°C.

Električna energija

Potrebno je nositi adapter jer se negdje ne koriste iste utičnice kao i kod nas. Napon je od 230 i 240 volti.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile imaju roaming sa Sudanom, dok Tele2 nema. Internet je dostupan u hotelima u većim gradovima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.