Tanzanija

Tanzanija

Naslovna » Afrika » Tanzanija

Putovanja u Tanzaniju

Divlje životinje, plaže, prijateljski ljudi, fascinantne kulture, Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro, Zanzibar – Tanzanija ima sve to i više, umotano u predivnu avanturističku dobrodošlicu.
 
Više od gotovo bilo koje druge destinacije, Tanzanija je zemlja safarija. Gnuovi bježe preko ravnice, nilski konji se bore za prostor u blatnim plovnim putovima, slonovi lutaju duž sezonskih migracijskih putova, a čimpanze se ljuljaju kroz krošnje.
 
Šaljući sjenu preko sjevernih ravnica Tanzanije, Kilimanjaro poziva posjetitelje svojim gracioznim, šumovitim bokovima i veličanstvenim snježnim vrhovima. To je najviši vrh Afrike i jedna od najvećih planina na svijetu.
 
Obala tanzanijskog Indijskog oceana je čarobna, s mirnim otočićima i uspavanim obalnim mjestima prošaranim stoljećima Svahili kulture. Putovanje je to kroz vrijeme do dana kada je istočna obala bila sjedište sultana i glavna linija dalekosežne trgovačke mreže koja se proteže do Perzije, Indije i šire.
 
Želite li zaviriti u život lokalnih plemena, poslušajte priče Masai ratnika ili provedite vrijeme s polu-nomadskim plemenom Barabaiga kod planine Hanang. Kušajte lokalno spravljen obrok i zaplešite uz ritmove tradicionalnog plesa. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Tanzaniju!
 

Sve ponude za putovanja u Tanzaniju

Video

Općenito o Tanzaniji

Naziv države: Ujedinjena Republika Tanzanija
Površina: 945.203 km²
Stanovništvo: 43.7 milijuna
Glavni grad: Dodoma
Službeni jezik: svahili, engleski
Pozivni broj: +255
Vremenska razlika: +3 sata ljeti, +2 sata zimi

Hrana

Internacionalna kuhinja; glavna karakteristika lokalne kuhinje su svakako brojni začini koji tamo rastu, poput papra, cimeta, muškatnog oraščića, šafrana, kurkume, đumbira, vanilija i nepoznatog, ali sveprisutnog stoga. Jela obiluju i morskim plodovima, a jastozi se serviraju s klinčićima, meso se koristi umjereno i to sve vrste osim svinjetine s obzirom da je većina stanovništva muslimanske vjere. Tipično domaće jelo je Pwewa Wa Nazi pravljeno od hobotnice, krumpirovog gulaša i kokosa. Još jedno tipično jelo je pilau, jelo pravljeno od guščjeg mesa (janjetina ili govedina) s cimetom, parom i kumetom. Također u pripremi jela koristi se kokos koji raste u ogromnim količinama na cijelom otoku, jednako kao i papaja, ananas i banana. Od pića prevladava kokosovo mlijeko koje se koristi i pri pripremi mnogih jela. Odlični su razni sokovi od svježeg voća. Domaćem stanovništvu je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, no u hotelskim resortima i većim turističkim objektima moguće je pronaći strana alkoholna pića, ali i puno vrsta odličnog vina iz susjedne Južnoafričke Republike.

Piće

Piti isključivo flaširanu vodu, dobro oprati ili oguliti svježe voće prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Obavezno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo. Preporučujemo također i profilaksu protiv malarije. Za sve informacije potrebno je obratiti Zavodu za javno zdravstvo i posavjetovati se sa liječnikom. Predlažemo da provjerite detalje sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Tanzanijski šiling (TSH); 1 USD = 2303.52 TSH; 1 EUR = 2557.48 TSH (listopad 2019.)

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje US dolare, u manjim i većim denominacijama, kreditne kartice vrlo su rijetko prihvaćene.

Viza

Potrebna (trošak je oko 50 US dolara, dobiva se prilikom ulaska u zemlju, u zračnoj luci).

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučujemo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučujemo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tanzanija ima tropsku klimu s regionalnim varijacijama zbog topografije. Na visoravnima temperature variraju između 10 i 20 °C tijekom hladne i tople sezone. U drugim dijelovima zemlje temperature rijetko padaju ispod 20 °C. Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. U planinskim područjima (Kilimanjaro) temperature mogu biti vrlo niske. Dva puta godišnje postoje kišni periodi (obično između listopada i travnja).

Električna energija

220-230 V, potreban adapter s tri konektora.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri mobilna operatera imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.