Zimbabve

Zimbabve

Naslovna » Afrika » Zimbabve

Putovanje u Zimbabve će vas odvesti kroz atraktivan kolaž pejzaža, od Highvelda, balansirajućih gromada i plamenih msasa stabala, bujnih planina i vodenih prostranstava na sjeveru do urbanih naselja.  U nacionalnim parkovima možete susresti „Big 5“, zatim možete posjetiti arheološka nalazišta sa popisa Svjetske baštine ili se diviti jednom od prirodnih čuda svijeta, veličanstvenim Viktorijinim slapovima.

Premda je oko 11% teritorija Zimbabvea izdvojeno za parkove i rezervate, veliki gradovi su nezaobilazni. Dva najveća grada Harare i Bulawayo nude impresivan izbor kulturnih atrakcija, barova i restorana. Između tih dvaju urbanih čvorišta nalaze se intrigantne kamene ruševine Velikog Zimbabvea iz željeznog doba, koje poriču teorije da subsaharska Afrika nije imala velikih civilizacija.

Putovanja u Zimbabve

Putovanje-Juznoafricka-Republika-i-Zimbabve-Viktorijini-slapovi-i-Juznoafricka-Republika (1)
Južnoafrička Republika, Zimbabve

Južnoafrička Republika i Zimbabve: Viktorijini slapovi i Južnoafrička Republika

od 18,550 kn 11 dana Privatno, Safari
Najbolje putovati: od travnja do listopada

Video

Općenito o Zimbabveu

Naziv države: Republika Zimbabve
Površina: 390.600 km²
Stanovništvo: 12,58 milijuna stanovnika
Glavni grad: Harare
Službeni jezik: engleski, shona, ndbele
Pozivni broj: +263
Vremenska razlika: nema je

Hrana

Hrana u Zimbabveu je raznolika. Meso je kvalitetno ,a na meniju često možete pronaći meso krokodila, antilopa, noja čak i hijena. Osim divljači jela se spremaju većinom s junetinom. Juhe od divljih gljiva, variva s povrćem , jela s papajom, prženi insekti u šećeru… Lokalna kuhinja je vrlo zanimljiva. U svim hotelima i većini restorana je dostupna ponuda internacionalnih jela ,a na tržnicama možete pronaći veliki izbor suptropskog voća i povrće većinom lokalnog uzgoja.

Piće

Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Tradicionalno se pije čaj.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Na Viktorijinim slapovima postoji rizik od malarije, no ukoliko ne želite piti antimalarike, najbolje se zaštititi se od uboda komaraca sredstvima za zaštitu i odjećom dugih rukava i nogavica, te noću mrežom protiv komaraca. SA SOBOM NA PUT PONESITE ŽUTU CJEPNU KNJIŽICU KAO DOKAZ DA STE SE CJEPILI PROTIV ŽUTE GROZNICE . Cjepivo je potrebno ukoliko ste boravili u zemljama u kojim je veliki rizik žute groznice 9 mjeseci prije dolaska u Zimbabve ili ako ste 12 sati čekali na aerodromu jedne od zemalja na listi. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Zimbabveški dolar (ZWD), 1 USD = 361.900 ZWD; 1 EUR = 438.398 ZWD (svibanj 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite relativno nove novčanice dolara jer vam neće prihvatiti zgužvane, oštećene ili novčanice izdane prije 2007.  Ako podižete novac, koristite samo bankomate koji su u sigurnom okruženju (bankama, trgovačkim centrima s čuvarima) i ako vam netko želi pomoći, zaustavite transakciju.

Viza

Potrebna, dobiva se na graničnom prijelazu.

Odjeća

Ponesite ljetnu odjeću, ali svakako i koji komad toplije odjeće. Nemojte oblačiti svjetloplavu odjeću koja privlači cece muhe te vojničku maskirnu odjeću kako ne bi imali problema s lokalnim vlastima. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se nađu pri ruci kao i vjetrovka za večernje sate.

Klima

Zima je uglavnom ugodna sa suhim i toplim danima od lipnja do kolovoza, a to je ujedno i najpovoljnije vrijeme za putovanje. Kiše padaju uglavnom ljeti, od studenog do ožujka.Zimbabve ima subtropsku klima s ljetnom sezonom koja traje osam mjeseci (od listopada do travnja), s vrućim i sunčanim danima.

Električna energija

Koriste se utičnice s tri rupe pa svakako ponesite ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Zimbabveom. Internetska pokrivenost u Zimbabveu je nešto slabija.