Gvatemala

Gvatemala

Gvatemala je jedan od skrivenih dragulja Srednje Amerike, zemlja nevjerojatne raznolikosti, s bogatom poviješću i kulturom koja seže u doba Maya i Olmeka. Nudi kombinaciju prirodnih ljepota, tradicije i kolonijalne elegancije, od kojih je većina još netaknuta modernim turizmom.

Blagoslovljena izvanrednom prirodnom ljepotom, Gvatemala je ispunjena vulkanskim gorjem, bujnim dolinama rijeka i gustom tropskom prašumom, poškropljenom drevnim ruševinama Maya. Ostaci nekad velike civilizacije Maya uzdižu ​​se iznad džunglovitih panorama te bacaju svoju sjenu na krajolik. Impozantne piramide Tikala predstavljau ostatke jedne od najdinamičnijih i najsuvremenijih civilizacija. Gvatemala je i destinacija neopisivo bogate kulture sa snažnim identitetom i bogatom mješavinom autohtonih majanskih tradicija i kolonijalnih španjolskih utjecaja.

Putovanja u Gvatemalu

Nema traženih putovanja

Video

Općenito o Gvatemali

Naziv države: Republika Gvatemala
Površina: 108.890 km²
Stanovništvo: 14.6 milijuna
Glavni grad: Ciudad de Guatemala
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +502
Vremenska razlika: -6 sati
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
U nekim područjima postoji povećani rizik od malarije pa se, ovisno o sezoni i ruti kojom putujete, ponekad preporučuje uzimanje antimalarika. Predlažemo da se prije putovanja detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo o trenutnoj situaciji. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Gvatemalski quetzal (GTQ); 1 USD = 7.77 GTQ ; 1 EUR = 8.63 GTQ (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine, a najbolje američke dolare. Od kartica American Express i Visa su prihvaćeniji od i Master Carda i Dinersa. Bankomati se nalaze posvuda.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo laganiju odjeću, a za večernje sate ponesite koji komad toplije odjeće. U kišnoj sezoni obavezno ponesite kabanicu i dobru obuću za hodanje.
Klima
Klima u Gvatemali razlikuje se od regije do regije, no generalno kišna sezona traje od svibnja do listopada. To je ujedno i sezona komaraca, a ceste su često neprohodne zbog obilnih padalina. Na visoravnima tada postaje hladnije, posebno noću. Kiša ne pada tijekom cijelog dana, ali možete očekivati svakodnevne pljuskove. U listopadu i studenom kiše pomalo prestaju i nastupa suhi period koji traje do travnja. Ako putujete od prosinca do veljače očekuju vas hladne noći i jutra, dok su ožujak i travanj topli i suhi. Ljeto donosi visoke temperature obalnom području i ugodne tople dane u brdima. U istočnom dijelu zemlje kiša je moguća tokom cijele godine.
Električna energija
Napon je 110/120 volti i 60 hertza. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.
Mobilni telefoni i internet
Vip i Tele2 imaju roaming s Gvatemalom, T-mobile nema roaming niti s jednom od ove dvije zemlje. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i turističkim područjima.