Honduras

Honduras

Honduras je druga po veličini zemlja Srednje Amerike i ujedno jedna od najsiromašnijih. Premda je najpoznatiji po fascinantnim majanskim ruševinama u Copanu, ako uspijete odvojiti malo više vremena, on je fantastična destinacija za ljubitelje avanturizma.

Koraljni arhipelag Bay Islands jedno je od najboljih mjesta za svijetu za ronjenje s bocom, a ako vam to nije dovoljno, možete zaplivati s delfinima ili se susresti oči u oči s kitopsinom. Na obalama Karipskog mora nalaze se šarmantni gradovi kao što je Trujillo, s piratskom poviješću, a tu su i tradicionalna Garifuna sela, čija je afro-karipska kultura postala integralni dio nacionalnog identiteta. Prekrasan nacionalni park Pico Bonito dom je i danas prisutnim jaguarima, majmunima te obilju prekrasnih ptica, dok je biološki rezervat Rio Platano na močvarnom području La Mosquite, pod zaštitom UNESCO-a, zaštićeno područje koje obiluje egzotičnim divljim životinjama i domorodačkim stanovništvom. Područja su to gotovo netaknutih prirodnih ljepota. Ne treba propustiti niti kolonijalnu prijestolnicu Tegucigalpu, a ako imate prilike posjetite Comayaguu u vrijeme Svetog tjedna ili La Ceibu za vrijeme karnevala. 

Zemlja je to u kojoj su tradicija i obitelj osnovni temelj zajednice, tortilje i grah dio su svakog obroka i gdje se bokovi uvijek gibaju u latino ritmu.

Putovanja u Honduras

Nema traženih putovanja

Video

Općenito o Hondurasu

Naziv države: Republika Honduras
Površina: 112.090 km²
Stanovništvo: 6.5 milijuna
Glavni grad: Tegucigalpa
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +504
Vremenska razlika: – 6 sati
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
U nekim područjima postoji povećani rizik od malarije pa se, ovisno o sezoni i ruti kojom putujete, ponekad preporučuje uzimanje antimalarika. Predlažemo da se prije putovanja detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo o trenutnoj situaciji. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Honduraška lempira (HNL); 1 USD = 24.68 HNL; 1 EUR= 27.39 HNL (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine, a najbolje američke dolare. Preporučujemo da novac mjenjate u mjenjačnicama jer nude bolji tečaj od banaka. Bankomati se nalaze posvuda i prihvaćaju poznatije kartice (Visa, Maestro, MasterCard, American Express i sl.).
Viza
Nije potrebna.
Klima
Honduras ima tropsku klimu, no planinski predjeli imaju nešto ugodnije temperature od nizinskih područja. Sušna sezona traje od studenog do travnja, a kišna od svibnja do listopada. Sjeverna obala je vruća s padalinama kroz cijelu godinu. Unatoč obalnom povjetarcu koji ublažava vrućinu, sunce je izuzetno jako.
Električna energija
Napon je 110/120 volti i 60 hertza. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.
Mobilni telefoni i internet
Roaming s Hondurasom ima samo Vip. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i turističkim područjima.