Kostarika

Kostarika

Kostariku biste mogli nazvati idealnom destinacijom s jednom od najraznolikijih biosfera na svijetu te četvrtinom teritorija pod zaštitom.

Kostarika nudi za svakoga po nešto – od adrenalinskog uzbuđenja zipline-a kroz krošnje drveća do sunčanog poslijepodneva na plaži. Nacionalni parkovi omogućuju promatranje života u prašumama dok krčkajući vulkani nude snene vidike.

Divljih životinja ima u obilju: tukani će vas znatiželjno promatrati s vrhova drveća dok će makao papige glasno najavljivati svoj let. Oštro oko primijetit će ljenjivca na grani ili oči kajmana kako izviruju na površinu močvare. U prašumi plavi leptiri lete između drveća ukrašenih  orhidejama, dok u plavetnilu mora šarene tropske ribe, morski psi, raže, dupini i kitovi čuvaju morske tajne.

Kostarikanci dokazano žive duljim, zdravijim životima zahvaljujući čistom životu („pure vida“), pojmu koji ćete čuti posvuda i u svakoj prilici. „Pure vida“ je pozdrav, zbogom, sve je super, isto i tebi. Možda kad stignete nećete vjerovati u važnost ove dvije riječi, ali za tjedan dana i vi ćete ih izgovarati. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Kostariku!

Putovanja u Kostariku

Video

Općenito o Kostarici

Naziv države: Kostarika
Površina: 51.100 km²
Stanovništvo: 4.16 milijuna
Glavni grad: San José
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +506
Vremenska razlika: -6

Hrana

Kostarikanska jela su raznovrsna i ukusna, a sastoje se mesa, riže, crnog graha i plodova mora. Hrana je visoke kvalitete, a vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela, osobito uz karipsku obalu. Kruh se radi od kukuruznog brašna, a mliječni proizvodi skoro su potpuno izostavljeni iz kostarikanske kuhinje.

Piće

U Kostarici je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti kako zna biti zamućena u ruralnim područjima. Flaširana voda je svuda dostupna.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Ukoliko dolazite iz zemalja gdje je prisutna žuta groznica, obavezno sa sobom ponesite žutu cjepnu knjižicu. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Kostarikanski kolon (CRC); 1 USD = 585.313 CRC; 1 EUR = 649.405 CRC (listopad 2019.)

Novac

Za promjenu novca u bankama i mjenjačnicama zaračunavaju se velike provizije, pa ponesite sa sobom američke dolare koji su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda odijevanja, pa ponesite laganiju ili topliju odjeću ovisno o sezoni putovanja. U poslijepodnevnim satima, pogotovo u planinskim predjelima česta je magla i kiša neovisno o sezoni stoga uvijek pri ruci imajte kabanicu. U kišnoj sezoni je obavezna vodootporna odjeća i obuća te nemojte zaboraviti sredstvo protiv komaraca.

Klima

S obzirom na blizinu ekvatora, Kostariku karakterizira tropska klima. Međutim, u Kostarici postoji više mikroklimatskih regija koje se javljaju zbog nadmorske visine, količine padalina, topografije i geografije pojedinih pokrajina. Kostarika ima dva godišnja doba koja su određena prema količini padalina u određenom razdoblju. Ljeto, tj. suho godišnje doba, traje od prosinca do travnja, dok zima, ili kišno godišnje doba, traje od svibnja do studenog, što se gotovo poklapa sa sezonom uragana na Atlantiku. Tokom ovog perioda, kiša neprestano pada u određenim dijelovima Kostarike. Najviše padalina je na padinama planine Cordillera Central s karipske strane – više od 5,000 mm godišnje. Vlažnost je veća na karipskoj strani nego na strani Tihog oceana. Prosječna godišnja temperatura je, u obalnom dijelu, 27 °C, 20 °C u najnaseljenijem dijelu planine Cordillera Central te ispod 10 °C na najvišim planinama u zemlji.

Električna energija

Koristi se napon od 120 volti i uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, Hrvatski Telekom i Tele2 imaju roaming s Kostarikom. Internet je dostupan svugdje, a u Internet kafićima je najpovoljniji.