Argentina

Argentina

Naslovna » Amerika » Južna Amerika » Argentina
Jasno je zašto Argentina toliko dugo oduševljava putnike: tango, slasna govedina, gauchos, nogomet, Patagonija, Ande. Već samo klasici čine magičnu kombinaciju ljepota.

Dolazak u Buenos Aires je poput vožnje vlakom gdje se ispred vaših očiju odvija mozaik moderne metropole. Neće vas samo Buenos Aires zapanjiti – Córdoba, Salta, Mendoza i Bariloche imaju svoje jedinstvene osobnosti i nezaboravne atrakcije koje se moraju doživjeti.

Zadovoljavanje žudnje za sočnim odreskom nije teško u zemlji koja je usavršila grilanje čudesno ukusnih komada govedine. Parrillas (steak restorani) su posvuda i nude sve moguće vrste odrezaka koje možete zamisliti. U Buenos Airesu možete doživjeti veliku raznolikost etničke kuhinje, od jugoistočne Azije i Bliskog Istoka do Skandinavije. Začinite sve to s poznatim argentinskim vinom i bit ćete u kulinarskom raju.

Od moćnih vodopada Iguazú na sjeveru do pucketajućeg glečera Perito Moreno na jugu, Argentina je ogromna zemlja prirodnih čudesa. Dom je bogatim močvarnim područjima koja konkuriraju brazilskom Pantanalu. Planine obojene rustikalnim bojama, pustinje s kaktusima, masivna ledena poljima i sušne stepe Patagonije, solne ravnice Anda, spektakularna jezera, pingvini, flamingosi, kapibare i još mnogo toga čeka na vas u ovoj šarolikoj destinaciji.

Putovanja u Argentinu

Video

Općenito o Argentini

Naziv države: Argentinska Republika
Površina: 2.766.890 km²
Stanovništvo: 39.1 milijun
Glavni grad: Buenos Aires
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +54
Vremenska razlika: -5
Hrana
Stjecajem okolnosti, argentinska kuhinja se razlikuje od kuhinja ostalih zemalja Latinske Amerike. Njihova nacionalna kuhinja je zanimljiv mozaik vrlo jednostavnih i vrlo ukusnih jela koja, osim u prehrani domorodaca Indijanaca, svoje korijene uglavnom vuče iz Europe. Zahvaljujući brojnim doseljenicima, razvijala se pod snažnim utjecajem europskih kuhinja, prvenstveno talijanske i španjolske, ali i francuske i njemačke. Argentinci konzumiraju velike količine govedine, a Asado (argentinski roštilj) istinski odiše nacionalnim identitetom.
Piće
Voda je pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Preporučujemo konzumaciju flaširane vode za svaki slučaj.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, no za pojedina područja preporučuju se tablete protiv malarije. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije posavjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Argentinski peso (ARS) 1 USD = 59.92 ARS, 1 EUR = 66.48 ARS (listopad 2019.)

Novac
Gotovinu možete razmijeniti u svim bankama i mjenjačnicama. Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare ili eure. Od kreditnih kartica svugdje prihvaćaju Amex, Diners, Visa i Mastercard. Bankomate možete pronaći gotovo svugdje.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Argentinci prate najnovije modne trendove pa ćete u gradovima možda osjetiti potrebu da se lijepo obučete, posebno za večernji izlazak. Izvan urbanih sredina prevladava casual stil. Ponesite udobnu odjeću i obuću za razgledavanja u gradovima i prirodi te obratite pozornost da su godišnja doba u južnoj hemisferi suprotna od europskih.
Klima
Zbog svoje veličine i geografskih obilježja, Argentina nudi širok raspon klimatskih tipova kroz četiri godišnja doba: zimu (lipanj-kolovoz), proljeće (rujan-studeni), ljeto (prosinac-veljača) i jesen (ožujak-svibanj). Ljeto je najtoplije i najnepovoljnije godišnje doba u većini zemlje, osim na području Patagonije, gdje ljeti traje najsušnije razdoblje. Zime su obično blage na sjeveru, umjerene u središnjem dijelu i hladne u južnim dijelovima zemlje, gdje je čest mraz i snijeg. Proljeće i jesen su prijelazna godišnja doba koja u pravilu nude blage vremenske uvjete.
Električna energija
U Argentini se koristi napon od 220 volti, 50 Hz, a utičnice imaju tri rupe. Ispravljač je potreban.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Argentinom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.