Bolivija

Bolivija

Naslovna » Amerika » Južna Amerika » Bolivija
Surova na svojim rubnim dijelovima, superlativna u svojoj prirodnoj ljepoti, Bolivija je neizmjerno uzbudljiva, posebno za ljubitelje netaknutih krajolika.

Bolivijska bespuća dugo su ostala neistražena pa se dan danas ovdje otkrivaju nove, jedinstvene vrste. Ušuljajte se u špilje šišmiša nektara, oprezno gazite po terenu otrovne koraljne zmije, osluškujte razgovor čak 12 različitih vrsta papiga, uključujući najrjeđu na svijetu – plavobradu papigu, koja živi samo ovdje. Bespuća Slane Bolivijske pustinje fasciniraju svojim nepreglednim slanim površinama, šarenim lagunama, gejzirima, vuklanskim krajolikom, zanimljivim formacijama stijena i šarolikim životinjskim svijetom.

Ako ste pak ljubitelji arheologije svakako posjetitite Tiahuanaco, prastari pretkolumbovski grad u bolivijskim Andama, koji je skoro 500 godina bio vjerskom i političkom prijestolnicom Tiahuanaco kulture.

Ova zemlja ima najveći udio autohtonih naroda u Južnoj Americi pa ulice gradova još uvijek dišu njihovom kulturom. Bolivijci vole parade, a gotovo da ne prođe mjesec dana bez procesije vedro kostimiranih slavljenika koji štuju važan povijesni datum ili neko svoje božanstvo.

Putovanja u Boliviju

Video

Općenito o Boliviji

Naziv države: Republika Bolivija
Površina: 1.099.000 km²
Stanovništvo: 9,2 milijuna
Glavni grad: Sucre
Službeni jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski
Pozivni broj: +591
Vremenska razlika: -5 sati zimi, -6 sati ljeti
Hrana
Bolivijska kuhinja varira s promjenom regije u kojoj se nađete. Ajmarka kuhinja u Andama bogata je ugljikohidratima, riža, krumpir i kvinoja kao prilog mesu ljame ili ovčetine. U nižim predjelima zemlje jela naginju prema tropskim receptima sa korijenima juke i neizostavnom junetinom. U većim gradovima postoji mnogo internacionalnih restorana sa kineskom hranom, pizzerijama, jelima s roštilja i sl. Ponuda za vegetarijance nije pretjerano bogata iako ima mnogo jela koja su bazirana na jajima ili svježoj ribi s jezera Titicaca. Ako želite uštedjeti na prehrani , na tržnicama možete pronaći dobre lokalne restorane koji nude ustaljeni meni.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Obavezno je cjepivo protiv žute groznice, a cijepiti se morate najkasnije 10 dana prije putovanja. Tablete protiv malarije se preporučuju, ali mi za sada imamo informaciju s terena da nisu nužne. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Boliviano (BOB); 1 EUR = 7.68 BOB; 1 USD = 6.92 BOB (listopad 2019.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare jer se euri teško mijenjaju. Pazite, dolari od 100 apoena iz serije B2 se ne primaju jer su otkrivene brojne kopije. Novac izbjegavajte mijenjati na ulici jer vas mogu prevariti i dati vam lažne novčanice. Pazite da obje polovice novčanica nose isti serijski broj. Bankomati prihvaćaju Visu i MasterCard, uz naplatu provizije 3-5%.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.
Klima
Najbolje razdoblje za putovanje u Boliviju je od svibnja do kolovoza. Vrijeme može drastično varirati od jedne do druge klimatske zone, ali općenito su ljetni mjeseci (od studenog do ožujka) vrlo topli i kišni, dok su zimski mjeseci (od travnja do listopada), hladniji i sušniji, s puno više sunčanih dana. U području visoravni (Altiplano) prosječna temperatura iznosi 8 stupnjeva. Najviše kiše padne između studenog i ožujka, a snijeg je vrlo rijedak. U području dolina planinskog lanca Kordiljera prevladava ugodna klima s toplim danima ( 17 – 27 stupnjeva) i hladnim noćima. Najviše kiše padne ljeti, a u području Potosija moguć je i snijeg. Na istočnim obroncima Anda, u dolini Yungas prevladavaju tropska i suptropska klima. Tijekom cijele godine je toplo, vlažno i kišno i najviše je padalina od studenog do ožujka. Polovicu Bolivije, na istoku, prekrivaju nizine sa suptropskom klimom. U tom dijelu od listopada do travnja padaju jake kiše koje uzrokuju brojne poplave, a dnevne temperature prelaze 30 stupnjeva.
Električna energija
Koristi se napon od 220/230 volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.
Mobilni telefoni i internet
Roaming s Bolivijom ima samo T-Mobile. Internetska pokrivenost u Boliviji je dobra u većim gradovima, u manjim mjestima ako i postoji, dosta je spor.