Brazil

Brazil

Jedno od najzanimljivijih mjesta na svijetu, Brazil je zemlja bijelih pješčanih plaža, zelene prašume i živahnih metropola ispunjenih ritmovima. Brazilske atrakcije protežu se od kolonijalnih gradova nedirnutih prolaskom vremena do nadrealnih krajolika crvenog kamenog kanjona, grmovitih slapova i koraljnih tropskih otoka.

Bioraznolikost Brazila legendarnog je opsega. Njegovi raznoliki ekosustavi imaju najveću zbirku biljnih i životinjskih vrsta koje se nalaze na bilo kojem dijelu zemlje. Postoji bezbroj mjesta na kojima možete ugledati jedinstvene vrste u Brazilu, uključujući tukane, grimizne papige, majmune urlikavce, kapibare, ružičaste dupine, morske kornjače i tisuće drugih živih vrsta.

Najpoznatije slavlje u Brazilu, Carnaval, prodire kroz gradove s ritmovima sambe, sjajnim kostimima i zabavama koje traju sve do jutra. Festas (festivali) se događaju tijekom cijele godine i pružaju uvid u nevjerojatnu raznolikost Brazila. Gdje god se nalazila glazba, bezbrižna požuda za životom živi u samba klubovima Ria i ulicama Salvadora.

Putovanja u Brazil

Video

Općenito o Brazilu

Naziv države: Savezna Republika Brazil
Površina: 8 514 877 km²
Stanovništvo: 207.3 milijuna
Glavni grad: Brasilia
Službeni jezik: portugalski
Pozivni broj: +55
Vremenska razlika: -5
Hrana
Brazilska je kuhinja spoj tri različite kulture: starosjedilaca Indijanaca, portugalskih osvajača i afričkih robova koji su radili na poljima šećerne trske. Uz te tri etničke skupine, na kuhinju Brazila utjecali su i brojni imigranti. Rezultat je spoj namirnica Novoga i tehnike kuhanja Staroga svijeta. Svaka brazilska regija ima svoje specifičnosti i namirnice koje se mogu samo tamo pronaći, dok su drugi specijaliteti i jela dio uvriježenog brazilskog identiteta. Na sjeveru se uglavnom konzumiraju morski plodovi i tropsko voće, u srednjem i zapadnom Brazilu rasprostranjeni su ribolov i lov, te najfiniji specijaliteti od divljači i riječne ribe, na jugoistoku kuhinja se bazira na grahu, govedini, svinjetini, kukuruzu i sirevima dok se na jugu tradicionalno konzumira meso, grill, proizvodi na osnovi pšenice, zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi.
Piće
Voda je u gradovima uglavnom sigurna za piće. Ipak preporučujemo konzumaciju flaširane vode za svaki slučaj.
Zdravstvene informacije
Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice, a za veliki dio teritorija preporučuje se korištenje tableta protiv malarije. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Brazilski real (BRL) 1 USD = 4 BRL, 1 EUR = 4.44 BRL (listopad 2019.)

Novac
Gotovinu možete razmijeniti u svim bankama i mjenjačnicama. Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare ili eure. Od kreditnih kartica svugdje prihvaćaju Visu i Mastercard, a Amex i Diners rjeđe izvan velikih gradova. Bankomate možete pronaći gotovo svugdje.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
U urbanim sredinama Brazila naći ćete mnoštvo žarkih boja i veselih kombinacija, dok taj stil prelazi u malo konzervativniji izvan gradova. Ponesite udobnu odjeću i obuću za razgledavanja u gradovima i prirodi te obratite pozornost da su godišnja doba u južnoj hemisferi suprotna od europskih.
Klima
Zbog golema prostora klima Brazila je vrlo raznolika, od ekvatorske preko tropske do umjerene. Pod utjecajem tople Brazilske struje jugoistočna obala i primorje imaju vlažnu i vruću klimu. Na Brazilskom visočju ljeta su svježija, a godišnja je količina oborina manja. Samo na krajnjem sjeveroistoku Brazilskoga visočja godišnja je količina kiše vrlo mala. Nizina Amazone ima pretežno ekvatorsku klimu, s podjednako raspoređenom količinom oborina tijekom cijele godine. Srednja godišnja temperatura iznosi posvuda, osim na krajnjem jugu, više od 20 °C. Na jugu je srednja godišnja temperatura 14 do 23 °C, a polarne zračne mase s Antarktika zimi uzrokuju oborine, ponekad i u obliku snijega.
Električna energija
U Brazilu se koristi napon od 127 i 220 volti, 60 Hz, a utičnice imaju tri rupe. Svakako ponesite adapter.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Brazilom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.