Čile

Čile

Upoznajte zemlju ekstrema.

Čile se proteže od sredine Južne Amerike do njenog kraja uz prirodu neopisivih razmjera, od najsuše pustinje na zemlji do golemih južnih glacijalnih polja na prostoru od 4300 km. Očekuju vas opustošene dine, plodne doline, vulkani, drevne šume, masivni ledenjaci i fjordovi. Divota prirode nalazi se u svakom detalju na simfonijskoj razini. Za putnika je nevjerojatno da je ta divna divljina tako netaknuta.

Prije nego što je vino postalo luksuzna izvozna roba, skromne su drvene bačve imale svoje mjesto na svakom čileanskom stolu, a djed i baka skrbili su za dvorišne voćnjake. Sada je Čile postao svjetski proizvođač koji je ugošćuje sve sofisticiranija nepca. Bogata crvena vina, oštra bijela i cvjetni rose – postoji sorta koja za svako raspoloženje i prigodu. Ali kod kuće je drugačije. Čileanci prihvaćaju koncept la buena mesa. Nije riječ o raskoši, već dobrom obroku, sjajnom društvu, slobodnom vremenu, ugodnom razgovoru i pogledu koji se susreće sa zvukom dviju čaša. Salud!

Putovanja u Čile

Video

Općenito o Čileu

Naziv države: Republika Čile
Površina: 756,102 km²
Stanovništvo: 17,91 milijuna
Glavni grad: Santiago
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +56
Vremenska razlika: -4 sata zimi, -5 sati ljeti
Hrana
Čileanska jela su manje začinjena i teška od ostatka latinske amerike. Na meniju dominira piletina, janjetina i morski plodovi. Na tržnicama je veliki izbor morskih plodova, egzotičnih riba poput jegulja, kraljevskih rakova, školjaka i morskih ježeva. Prepustite se kušalju lokalnih specijaliteta. Izvan Santiaga izbor za vegetarijance je oskudan, no tržnice obiluju lokalnim domaćim proizvodima, voćem, povrćem i domaćim kruhom.
Piće
Preporučujemo kupovinu flaširane vode. Voda iz slavine u gradovima je generalno pitka, no zbog veće koncentracije metala, može vam izazvati probavne smetnje. Ako nemate izbora, sterilizirajte vodu prokuhavanjem od 1 minute, a na većim nadmorskim visinama minimalno 3 minute. Možete koristiti i tablete za pročišćavanje vode.
Zdravstvene informacije
Preporučuje se cjepivo protiv žute groznice, no nije obavezno ukoliko ne dolazite ili prelazite preko zemlje u kojoj postoji rizik prijenosa žute groznice. Ukoliko se odlučite cijepiti, morate to učiniti najkasnije 10 dana prije putovanja. Za pojedina područja (npr. Amazona) preporučuju se tablete protiv malarije, no za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta

Čilenaski peso (CLP); 1 EUR = 807.210 CLP; 1 USD = 727.270 CLP (listopad 2019.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare jer se euri teško mijenjaju. Pazite, dolari od 100 apoena iz serije B2 se ne primaju jer su otkrivene brojne kopije. Novac izbjegavajte mijenjati na ulici jer vas mogu prevariti i dati vam lažne novčanice. Visa, Diners i Mater Card su široko prihvaćeni, dok Amex nešto manje. Bankomati se nalaze svugdje u većim gradovima. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama u većim gradovima jer u manjim naseljima možda nećete naići na povoljan tečaj ili mjenjačnicu uopće. Preporučujemo da novac razmijenite u sitnije denominacije jer ih je lakše razmijeniti u kupnji.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Za obalno područje ponesite laganu odjeću od prirodnih materijala. Tokom kišne sezone ponesite vodootporne cipele, kabanice i vjetrovke te odjeću koja diše zbog visoke razine vlage u zraku. Toplija odjeća je potrebna u planinskim područjima, na krajnjem jugu i u zimskim mjesecima.
Klima
S obzirom na dugačko obalno područje, vrijeme u Čileu je izuzetno raznoliko i nepredvidljivo. Ljeto traje od prosinca do ožujka, a zima od travnja do listopada. Na sjeveru zemlje se nalazi pustinja Atacama gdje temperature tokom dana mogu varirati od -2 stupnja do +32 stupnja. Središnja regija je obilježena mediteranskom klimom s kišnom sezonom od svibnja do kolovoza dok je na jugu zemlje klima prohladna s visokim postotkom vlažnosti u zraku. Područje Patagonije je najbolje posjetiti tokom ljetnih mjeseci od prosinca do ožujka ili u mirnijim turističkim mjesecima studenom i travnju. Uskršnji otoci imaju svoju klimatsku zonu obilježenu visokom razinom vlage u zraku i suptropskim temperaturama. Obalno područje, uključujući grad Santiago, najbolje je za posjetiti od siječnja do travnja.
Električna energija
Koristi se napon od 220/230 volti, 50 herca. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.
Mobilni telefoni i internet
T-Com, Tele 2 i Vip imaju roaming s Čileom. U većim gradovima postoje 0-24 internet kafići, većina hotela i hostela nudi pristup internetu. Brzina interneta može biti dosta spora, a izvan većih središta nemojte se pouzdati u pristup internetu.