Ekvador

Ekvador

Slikoviti kolonijalni gradovi, ljupka sela Kichwa, Amazonska prašuma i veličanstveni vrhunci Anda. Ekvador je možda malen, ali je uistinu čudesan.

Povijesni centri Quita i Cuence obdareni su fotogeničkim trgovima, crkvama i samostanima iz 17. stoljeća te prelijepo obnovljenim palačama. Dok šećete kamenim ulicama iz španjolskih kolonijalnih dana lako ćete uroniti u prošlost. Uputite li se van gradova, Ekvador će vas nagraditi zapanjujućom raznolikošću: sela u Andama poznata po šarenim nošnjama stanovnika i živahnim tržnicama, obalni afro-ekvadorski gradovi u kojima dani završavaju s obrocima svježih plodova mora i nezaboravnim zalascima sunca te udaljena naselja u Amazoni, gdje šamani i dalje u prašumi ubiru tradicionalne lijekove o čemu su znanje naslijedili od svojih predaka.

Otočje Galapagos je s razlogom odredište iz snova: Zahvaljujući nedostatku prirodnih grabežljivaca, životinjski svijet poput razigranih morskih lavova, divovskih morskih kornjača, kopnenih i morskih iguana, pingvina, brojnih ptica dopuštaju posjetiteljima intimne susrete. Ovaj arhipelag od otprilike 19 većih i niz manjih otoka u Tihom oceanu koji se nalaze 1000 kilometara od obale Ekvadora je dvostruka svjetska baština (zaštićeni su i kopno i more) , a Charlesu Darwinu poslužio je kao inspiracija za Teoriju evolucije. Svaki otok ima svoj jedinstveni krajolik, od neplodne crne, vulkanske stijene do obrubljenih bijelih pješčanih plaža koje se otapaju u azurne vode.

Putovanja u Ekvador

Video

Općenito o Ekvadoru

Naziv države: Republika Ekvador
Površina: 283.600 km²
Stanovništvo: 13.2 milijuna
Glavni grad: Quito
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +593
Vremenska razlika: – 6 sati Ekvador, – 7 sati Galapagos
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Cjepiva nisu obavezna, a tablete protiv malarije nije potrebno piti. Ipak, predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Američki dolar (USD); 1 USD = 6.71 HRK (listopad 2019.)

Novac
Plaćanje karticama (Visa, Mastercard i Diners) je široko rasprostranjeno i bankomati se mogu naći posvuda. Na Galapagosu se prihvaća samo Mastercard.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo da ponesete laganiju odjeću (prozračnu odjeću, kratke hlače, suknje), ali i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za brdsko područje. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se uvijek nađu pri ruci.
Klima
Ekvador je destinacija pogodna za putovanja tijekom cijele godine, a vrijeme varira ovisno o nadmorskoj visini. Područje Amazone ima mnogo kišnih dana, a najmanje kiše padne od prosinca do svibnja. Najposjećenije razdoblje su ljetni mjeseci s najviše kiše jer tada su i životinje najaktivnije. Prosječna dnevna temperatura iznosi 31 stupanj, a noćna do 20 stupnjeva. U obalnom području prevladava toplo vrijeme s prosječnom temperaturom oko 25 stupnjeva kroz cijelu godinu. Od siječnja do travnja traje kišno razdoblje s nešto višim temperaturama, dok u ostatku godine prevladava sušno vrijeme s nešto nižim temperaturama. Suho razdoblje u Andama traje od lipnja do rujna. No, i za vrijeme kišne sezone, kiše uglavnom padaju u poslijepodnevnim satima i traju samo dva sata. Središnje nizine imaju proljetno vrijeme tijekom cijele godine s temperaturama oko 24 stupnjeva. Na otočju Galapagos nema mnogo kišnih dana, a prosječna godišnja temperatura iznosi 27 stupnjeva.
Električna energija
Potrebno je nositi ispravljač jer se koristi utičnica američkog tipa.
Mobilni telefoni i internet
T-Mobile i Vipnet imaju roaming s Ekvadorom, dok ga Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra i Internet caffei mogu se naći posvuda.