Ekvador

Ekvador

Slikoviti kolonijalni gradovi, ljupka sela Kichwa, Amazonska prašuma i veličanstveni vrhunci Anda. Ekvador je možda malen, ali je uistinu čudesan.

Povijesni centri Quita i Cuence obdareni su fotogeničkim trgovima, crkvama i samostanima iz 17. stoljeća te prelijepo obnovljenim palačama. Dok šećete kamenim ulicama iz španjolskih kolonijalnih dana lako ćete uroniti u prošlost. Uputite li se van gradova, Ekvador će vas nagraditi zapanjujućom raznolikošću: sela u Andama poznata po šarenim nošnjama stanovnika i živahnim tržnicama, obalni afro-ekvadorski gradovi u kojima dani završavaju s obrocima svježih plodova mora i nezaboravnim zalascima sunca te udaljena naselja u Amazoni, gdje šamani i dalje u prašumi ubiru tradicionalne lijekove o čemu su znanje naslijedili od svojih predaka.

Otočje Galapagos je s razlogom odredište iz snova: Zahvaljujući nedostatku prirodnih grabežljivaca, životinjski svijet poput razigranih morskih lavova, divovskih morskih kornjača, kopnenih i morskih iguana, pingvina, brojnih ptica dopuštaju posjetiteljima intimne susrete. Ovaj arhipelag od otprilike 19 većih i niz manjih otoka u Tihom oceanu koji se nalaze 1000 kilometara od obale Ekvadora je dvostruka svjetska baština (zaštićeni su i kopno i more) , a Charlesu Darwinu poslužio je kao inspiracija za Teoriju evolucije. Svaki otok ima svoj jedinstveni krajolik, od neplodne crne, vulkanske stijene do obrubljenih bijelih pješčanih plaža koje se otapaju u azurne vode.

Putovanja u Ekvador

Video

Općenito o Ekvadoru

Naziv države: Republika Ekvador
Površina: 283.600 km²
Stanovništvo: 13.2 milijuna
Glavni grad: Quito
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +593
Vremenska razlika: – 6 sati Ekvador, – 7 sati Galapagos
Hrana

Kuhinja Ekvadora vrlo je raznolika, ukusna i jednostavna, a temelji se na drevnim prehrambenim navikama ekvadorskih plemena, posebno naroda Inka pod čijim su okriljem živjeli. Temelji se na obilju svježeg, prirodnog i uzgojenog voća i povrća, posebno žitarica i mahunarki, ali i plodovima mora, morskoj i slatkovodnoj ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima te na vrlo malo ili čak nimalo mesa. Vrlo je prirodna, izbalansirana i zdrava, pa ne čudi što njeni stanovnici spadaju među najdugovječnije ljude na svijetu. Kuhinja Ekvadora se razlikuje po regijama. Iz obalnog područja potječe cebiche, poznati nacionalni specijalitet; mješavina različitih vrsta sirove bijele ribe i plodova mora, školjki, škampa, rakova i mekušaca koji se mariniraju s kolutima rajčice i luka, čilijem i začinskim biljem u ulju, octu te u limunovom ili narančinom soku. U gorskom dijelu Ekvadora se, za razliku od ostalih dijelova u kojima se jede malo mesa i to uglavnom junetina i piletina, od kolonijalnog doba jede i svinjetina. Pečeni zamorac koji je u doba Inka bio svečano jelo, zadržalo se do danas, pa je cuj postao i nacionalni specijalitet, a ovo područje poznato je i po različitim vrstama juha (sopa ili caldo), koje su također vrlo popularne diljem cijele zemlje. U istočnom djelu zemlje, u području amazonske nizine, prehrana se temelji na mnogo povrća, posebno banana i zelenih banana za kuhanje, a među osnovnim namirnicama je i korjenasto povrće yuca ili manioca, koje se koristi za spremanje brojnih jela. Osim mnogo povrća i voća, u ovom području je i mnogo jela od različitih vrsta slatkovodne ribe i riječnih plodova koji dolaze iz pritoka Amazone te različite prašumske divljači.

Krumpir je glavna namirnica ekvadorske kuhinje, sprema se na brojne načine i jede se kao prilog uz gotovo svaki obrok ili kao samostalno jelo. U Ekvadoru se uzgaja dvjestotinjak različitih sorti krumpira, od žutih do smeđih, od ružičastih do plavih, pa od onih ne većih od kikirikija do velikih poput naranči. Uz krumpir, već je tisućljećima omiljeni i kukuruz koji se također sprema na bezbroj načina te različite vrste banana koje se i najviše izvoze. Ekvador je i zemlja umaka od čilija – Aji, koji je toliko omiljen da postoji i izreka “Comida mala cono aji resbala” što u slobodnom prijevodu glasi “S ajiem svako je jelo užitak”. Razlikuju se po ljutini, te idu od vrlo blagih do vražje ljutih, ali i po gustoći i boji. Osim za okus, služi i da bi očistio želudac od štetnih sastojaka i očuvao ga od bolesti. U Ekvadoru su vrlo omiljena jeftina mala jela koja se kuhaju i prodaju na brojnim štandovima na ulicama (puestos de comida).

Najpoznatija jela:

 • Bollos de pescado – slane okruglice od tijesta s ribom, lukom, rajčicom, bananom, češnjakom, začinskim biljem i achiote plodom.
 • Choclo – škampi marinirani u limunovom soku i pečeni na roštilju.
 • Churrasco – riža s komadićima mesa, prženim jajima i krumpirima sa salatom.
 • Empanadas – jastučići od tijesta punjeni mesom (empanadas de carne), bananama (de verde) ili sirom (de queso), prženi u masnoći.
 • Encocado – pržena riba i plodovi mora panirani u kokosovom brašnu s lukom i češnjakom.
 • Fritada – komadići svinjskog mesa pirjani u vlastitom umaku u dubokoj tavi posluženi s prilogom od kukuruza.
 • Guatita – pirjano jelo od iznutrica, najčešće fileka s umakom od kikirikija, kuhanim krumpirima i avokadom.
 • Horando – pečeno slatko začinjeno svinjsko meso s kožom koje se jede s gnječenim krumpirima ili popečcima od krumpira sa sirom (llapingachos).
 • Manstrea con carne y patacones – meso pečeno na roštilju s lećom, rižom i pireom od banane.
 • Pescado frito – jelo koje se sastoji od pržene ribe i različito spremljenih plodova mora, primjerice škampi u umaku od češnjaka (camarones al ajillo), pohani škampi (camarones apanado), rakovi (cangrejo), lignje (calamares).
 • Tapao – kuhana riba sa zelenim bananama.
 • Quimbolitos – slatko tijesto od kukuruznog brašna punjeno grožđicama i začinjeno rakijom od šećerne trske.
Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Ekvador je izvoznik kave, no kava nije među najomiljenijim napitcima već crni čaj koji se pije u svim prilikama. Jake crne kave gotovo da i nema, uglavnom se konzumira instant kava koja se po želji miješa s vrućim mlijekom. Osim mineralne vode, piju se i različita gazirana pića koja se nazivaju colas. Posebno je bogata ponuda svježe istisnutih voćnih sokova (jugo natural) od mnogo vrsta svježeg voća, ali i povrća kao npr. mrkve koji se piju pomiješani s manje ili više vode, te s mlijekom (batido). Ledeno hladni voćni sokovi nude se i u kokosovom orahu (pipas heladas).

Od alkoholnih pića najomiljenije je uvozno i domaće pivo (cerveza), te naravno rum, među kojima su najpopularniji Ron Castilo ili Ron San Miguel. U području Anda pije se aromatična vruća rakija od šećerne trske (canelazo), a u amazonskoj nizini kuha se i pije gusti fermentirani napitak od korijena manioke ili yuce, te slatkog krumpira, kukuruza ili quinoe. Tom se napitku dodaju i banane i plodovi palme, a služi i kao lijek protiv bubrežnih i žučnih kamenaca te urinarnih i probavnih poteškoća.

Zdravstvene informacije
Cjepiva nisu obavezna, a tablete protiv malarije nije potrebno piti. Ipak, predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Američki dolar (USD); 1 USD = 6.90 HRK (veljača 2020.)

Novac
Plaćanje karticama (Visa, Mastercard i Diners) je široko rasprostranjeno i bankomati se mogu naći posvuda. Na Galapagosu se prihvaća samo Mastercard.
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo da ponesete laganiju odjeću (prozračnu odjeću, kratke hlače, suknje), ali i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za brdsko područje. Kišobran ili kišna kabanica neka vam se uvijek nađu pri ruci.
Klima
Ekvador je destinacija pogodna za putovanja tijekom cijele godine, a vrijeme varira ovisno o nadmorskoj visini. Područje Amazone ima mnogo kišnih dana, a najmanje kiše padne od prosinca do svibnja. Najposjećenije razdoblje su ljetni mjeseci s najviše kiše jer tada su i životinje najaktivnije. Prosječna dnevna temperatura iznosi 31 stupanj, a noćna do 20 stupnjeva. U obalnom području prevladava toplo vrijeme s prosječnom temperaturom oko 25 stupnjeva kroz cijelu godinu. Od siječnja do travnja traje kišno razdoblje s nešto višim temperaturama, dok u ostatku godine prevladava sušno vrijeme s nešto nižim temperaturama. Suho razdoblje u Andama traje od lipnja do rujna. No, i za vrijeme kišne sezone, kiše uglavnom padaju u poslijepodnevnim satima i traju samo dva sata. Središnje nizine imaju proljetno vrijeme tijekom cijele godine s temperaturama oko 24 stupnjeva. Na otočju Galapagos nema mnogo kišnih dana, a prosječna godišnja temperatura iznosi 27 stupnjeva.
Električna energija

Koriste se utičnice američkog tipa s naponom od 120 volti, uz frekvenciju od 60 hertza. Potrebno je nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet
T-Mobile i Vipnet imaju roaming s Ekvadorom, dok ga Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra i Internet caffei mogu se naći posvuda.