Peru

Peru

Peru odiše poviješću drevnih civilizacija i idealno je odredište za sve ljubitelje arheologije. Sve to okrunjeno je fascinantnim krajolicima. Drevno naselje Inka Machu Picchu, najposjećeniji lokalitet na cijelom kontinentu je veličanstveno, no samo je jedno od mnogih ljepota koje nudi Peru. Od planina do džungle, od plaže do pustinje, od kolonijalnog grada do kozmopolitskog grada, to je zaista divno mjesto za putovanje.

Obalna prijestolnica Lima ispod pomalo kaotične površine nudi veličanstvene muzeje i noćne klubove, no prava privlačnost zemlje leži izvan glavnog grada. Stara prijestolnica Cusco sa svojim vijugavim kamenim ulicama i tisućama godina povijesti zapravo je svojevrsni ulaz u područje stare civilizacije Inka na putu do legendarnog Machu Picchua. No Machu Picchu nisu jedine fascinantne ruševine u Peuru. Zaputite se izvan utabanih ruta i istražite prašnjave ostatke Chan Chana, najvećeg pretkolumbijskog grada Amerike. Smještene usred bespuća pustinje, tu su i Nazca linije. Letite preko zagonetnih geoglifa koji su urezani u suhu zemlju jer tako nešto ne možete vidjeti nigdje drugdje na svijetu. Arequipa je uz Cusco i Limu još jedan dragulj s fantastično očuvanom kolonijalnom jezgrom. Krenete li prema granici s Bolivijom, naći ćete se na najvišem plovnom jezeru na svijetu, jezeru Titicaca. Ako imate avanturističkog duha, istražite prašumske predjele Amazone i posjetite udaljene zajednice.

Peru, ispunjen mistikom starih civilizacija i slikovitom arihitekturom kolonijalnog doba, jedna je od najdragocjenijih povijesnih destinacija na svijetu, no uz sve to nudi obilje zabave, a uz jednu od najpoznatijih treking ruta koja vodi putevima Inka, budite sigurni da vam neće nedostajati mogućnosti za avanturizam.

Putovanja u Peru

Video

Općenito o Peruu

Naziv države: Republika Peru
Površina: 1.300.000 km²
Stanovništvo: 29,5 milijuna
Glavni grad: Lima
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +51
Vremenska razlika: -6 sati zimi, -7 sati ljeti
Hrana
Ljuta i začinjena hrana (češnjak i papar) je rasprostranjena cijelom zemljom. Zbog svoje zemljopisne orijentiranosti Peruanci uživaju u različitosti tropskog i kontinentalnog voća i povrća te broje više od 2.000 sorti autohtonog krumpira. Među lokalnim specijalitetima se može naći od gvinejske svinje do prženih mrava uz dosta ugljikohidratnih priloga poput riže, krumpira, prženih banana i kruha. Da bi uštedjeli na putovanju kupujte hranu u lokalnim restoranima sa menija dana. Na tržnicama je ponuda voća i povrća bogata i raznovrsna.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Obavezno je cjepivo protiv žute groznice, a cijepiti se morate najkasnije 10 dana prije putovanja.Tablete protiv malarije se preporučuju, ali mi za sada imamo informaciju s terena da nisu nužne. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Peruanski novi sol (PEN); 1 USD = 3.33 PEN; 1 EUR = 3.70 PEN (listopad 2019.)

Novac
Novac se lako može razmijeniti u mjenjačnicama te vam preporučujemo da pritom tražite novčanice manjih apoena kako ne biste imali poteškoća pri manjim kupovinama, posebno u manjim mjestima. Većina mjesta prihvaćaju dolare. Bankomati se nalaze posvuda i prihvaćaju poznatije kartice (Visa, Maestro, MasterCard, American Express itd.).
Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.
Klima
Peru ima tri klimatske zone: tropsku klimu u području Amazone na istoku, pustinjsku uz obalu na zapadu te planinsku klimu u području Anda koje se protežu središnjim dijelom zemlje. U Andama, iznad 3.500 metara nadmorske visine, prosječne dnevne temperature niže su od 10 stupnjeva, a po noći padaju ispod nule. Kišno razdoblje u Andama počinje u rujnu i traje do svibnja. Od svibnja do kolovoza, razdoblje je s najviše sunčanih i najmanje kišnih dana. U području tropskih kišnih šuma na istoku, kiša pada tijekom cijele godine, a najmanje je padne od svibnja do rujna. Tijekom cijele godine je toplo s prosječnom temperaturom od 26 stupnjeva. U obalnom području prevladava umjerena klima, topla na sjeveru i malo hladnija prema jugu. Kiše uglavnom nema, s iznimkom sjevernog dijela obala gdje je kiša prisutna između prosinca i ožujka.Najpogodnije razdoblje za putovanje, ali i vrhunac turističke sezone traje od lipnja do kolovoza. To je razdoblje idealno za treking do Machu Pichua ili za planinarenje te ostale aktivnosti u prirodi.
Električna energija
Koristi se napon od 220/230 volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.
Mobilni telefoni i internet
Roaming s Peruom imaju sva tri mobilna operatera. .Internet kafići su dostupni posvuda, a povećava se i pokrivenost Wi-Fi uslugom u kafićima, restoranima i hotelima.