Kuba

Kuba

Kuba je najveći i najnaseljeniji otok na Karibima koji su socijalistička revolucija iz 1959. i kasniji američki trgovinski embargo zamrznuli u vremenu; vintage američki automobili još uvijek buče kroz ulice gradova, dok konji i kočije lupkaju kroz krajolik.

Bez suvremenih smetnji, ni kubanski kolonijalni gradovi nisu se mnogo promijenili od dana kad su pirati vrebali Karibima. Atmosfera i arhitektura posebno su uzbudljivi u Havani, Trinidadu, Remediosu i Camagüeyu, gdje veličanstveni trgovi i kamene ulice pričaju priče o bogatstvu i intrigi. Santiago de Cuba mjesto je miješanja afričke i karipske kulture, gdje pastelne zgrade stoje uz rame grandioznim katedralama.

Volite li prirodu, najveći adut Kube su prekrasne plaže – bijeli pijesak i toplo tirkizno more. No, istražite li van plaža, pronaći ćete zemlju tropskih šuma i močvara punih krokodila, plantaža kave i grubih planina poznatih po svom revolucionarnom folkloru kao i njihovim endemskim vrstama. Zađite u unutrašnjost i istražite zelene vapnenačke vrhove Vinalesa, gdje se kultivira slavni kubanski duhan.

Unatoč svemu ovome, ono što Kubu čini posebnom su sveprisutni ritmovi salse, nesputano plesanje od jutarnjih sati i moćni kokteli.

Nepošteđena vremenom, ali veličanstvena, dostojanstvena, zabavna, Kuba je zemlja koja će vas omagijati.

Putovanja na Kubu

Video

Općenito o Kubi

Naziv države: Republika Kuba
Površina: 110.860 km²
Stanovništvo: 11 milijuna
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski, a koristi se i engleski
Pozivni broj: +953
Vremenska razlika: – 5 sati
Hrana
Kubanska kuhinja se bazira na različitim kombinacijama piletine i svinjetine, riže, graha i povrća od kojih se rade salate i razna kubanska jela. Banane i sezonsko voće je dosta zastupljeno. Na meniju se mogu naći jastozi, plodovi mora i ribe, no nešto rjeđe nego meso.
Piće
Na Kubi se preporučuje piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Konvertibilni kubanski pesos (CUC);  1 USD = 1 CUC ; 1 EUR = 1.109 (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom ponesite dolare i eure jer ih je lakše za razmijeniti. Od kreditnih kartica na cijelom otoku se prihvaćaju: Visa i Mastercard. Cirrus i Maestro se ne koriste uopće.
Viza
Potrebna. Dobiva se u vidu turističke karte. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci od datuma izlaska iz Kube.
Odjeća
Preporučuje se da ponesete laganu odjeću od prirodnih materijala te laganu vestu koju možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Topless je zabranjen. Ako putujete u zimskom periodu ponesite jaknu jer prolaskom hladnih fronta temperatura se može spustiti do 10 stupnjeva. Ne preporučuje se nositi sintetika zbog velike vlažnosti u zraku, a kabanicu možete nositi sa sobom neovisno o razdoblju putovanja. Od obuće najbolje je ponijeti sandale ili lagane cipele.
Klima
Klima na Kubi je topla subtropska. Najviše kiše padne između svibnja i listopada, a sezona vjetrova traje od srpnja do studenog. Razlike u temperaturi kroz godinu su minimalne, a prosječna godišnja temperatura je 25 stupnjeva. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme je od siječnja do travnja, za vrijeme svježijih mjeseci s malo padalina.
Električna energija
Koristi se napon od 110 volti, adapter je potreban.
Mobilni telefoni i internet
T-Moblie i Vip imaju roaming s Kubom, dok ga Tele2 nema. Internet je ograničen i jako spor.