Meksiko

Meksiko

Uz guste džungle, vulkane prekrivene snijegom, pustinje prošarane kaktusima i 10.000 km obale natkrivene pješčanim plažama i lagunama bogatim divljim životinjama, Meksiko je beskrajna avantura za osjetila i mjesto gdje se život uglavnom živi na otvorenom.

Prije kolonizacije, drevne meksičke civilizacije izgradile su neke od najvećih svjetskih arheoloških spomenika, uključujući piramide u Teotihuacán-u i izuzetne majanske hramove u Palenque-u. Španjolska kolonijalna era ostavila je iza sebe prekrasne gradove pune trgova zasjenjenih stablima i bogato ukrašene kamene crkve i palače, dok je moderni Meksiko doživio val sjajne umjetnosti od umjetnika poput Diega Rivere i Fride Kahlo. Vrhunski muzeji i galerije čuvaju fascinantnu povijest zemlje i njezinu beskrajnu kreativnost. Kultura živi posvuda, počevši od podzemnih plesnih klubova i ulične umjetnosti u Mexico City-ju do prekrasnih rukotvorina autohtonog stanovništva.

Meksička gastronomija jednako je raznolika kao njeni ljudi i krajolik. Večera je u pravilu beskrajna avantura, bez obzira kušate li regionalna jela, kao što je Yucatanova cochinita pibil (polako kuhana svinjetina), širok raspon umaka u Oaxaci i Pueblu čiji se recepti ljubomorno čuvaju ili umjetničke kreacije vrhunskih kuhara u Mexico Cityju.

U srcu svake meksičke avanture bit će meksički narod. Poznat po svojoj ljubavi prema boji i čestim feštama, Meksikancima su rasporedi manje važni od empatije. Rijetko ćete naći Meksikance koji nisu šarmantni i ne žele usrećiti goste. Izuzetno su ponosni na svoju jedinstvenu zemlju i njenu raznolikost, čvrste obiteljske veze, slikovite gradove, duboko ukorijenjene tradicije i pića od agave.

Putovanja u Meksiko

Video

Općenito o Meksiku

Naziv države: Sjedinjene Meksičke Države
Površina: 1.972.550 km²
Stanovništvo: 119.530.753
Glavni grad: Ciudad de México
Službeni jezik: Nijedan. Španjolski i 62 indijanska jezika ravnopravni su jezici na cijelom području Meksika.
Pozivni broj: +52
Vremenska razlika: UTC -6 do -8 sati

Hrana

Meksička kuhinja je jedna od omiljenih i na našim prostorima, a temelji se na kukuruzu, mahunarkama i različitim vrstama čili papričica koje se miješaju s govedinom, svinjetinom, piletinom i stavljaju u tortilje od kukuruznog brašna. Osim raznih varijacija tortilja, jede se puno ribe.

Piće

Pije se dosta tekile koja je nacionalno alkoholno piće. Vodu je bolje piti flaširanu, a dostupna je svugdje.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Meksički pezo: MXN; 1 USD = 19,04 MXN, 1 EUR = 21,13 MXN (listopad 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine, a najbolje američke dolare. Od kartica Master Card i Visa su bolje prihvaćene od American Expressa i Dinersa. Bankomati se nalaze posvuda.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo laganiju pamučnu i lanenu odjeću, a za večernje sate ponesite koji komad toplije odjeće. U kišnoj sezoni obavezno ponesite kabanicu i dobru obuću za hodanje.

Klima

Klima Meksika je vrlo raznolika, dijeli se na tropsku i suptropsku s vlažnim ljetima i suhim zimama, a ovisi i o nadmorskoj visini. Sjeverni dio zemlje općenito ima manje padalina od juga. Mexico City ima blagu klimu tijekom cijele godine, dok je na poluotoku Yukatan primjetna visoka vlažnost zraka uz visoke temperature. Kišna sezona traje od lipnja do polovice listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 127 volti i uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, Hrvatski Telekom i Tele2 imaju roaming s Meksikom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.