SAD

Sjedinjene Američke Države

Naslovna » Amerika » Sjeverna Amerika » Sjedinjene Američke Države

Zemlja koja pokriva čak 9 vremenskih zona svojim teritorijem obuhvaća nevjerojatne raznolikosti, od klime, geografskih obilježja do obilja životinjskog svijeta.

Ona nudi nebrojene mogućnosti za putovanje, od nacionalnih parkova od kojih je svaki drugačiji, do fascinantnih gradova i njihove umjetničke scene. 6,4 milijuna km otvorene autoceste vodi kroz šarene pustinjske krajolike, podno planinskih vrhunaca i glečera, kroz područja širokih farmi i polja koja valovito nestaju na horizontu.

Vozeći se uz zapadnu obalu možete promatrati ocean kako valovima ljubi pješčanu obalu, diviti se šarenilu jesenskih boja Nove Engleske ili ploviti močvarnim putevima Floride. Metropolitanski gradovi koji nikad ne spavaju od filmskog Los Angelesa, blještavog poročnog Las Vegasa i ljupkog San Francisca na zapadu do New Yorka i prijestolnice Washingtona koji obiluje fantastičnim interaktivnim muzejima na istoku. Na sjeveru zemlje caruje famozni Chicago kojem posebnu draž daje jezero Michigan ili pak južnjački New Orleans u kojem uvijek odnekud dopiru zvuci jazza…

Ovo je zemlja ostvarenih želja jer nudi baš sve što god možete zamisliti, a otvorenost, srdačnost i svugdje prisutna otkačenost lokalnog stanovništva, koje je ovamo stiglo iz svih krajeva svijeta, te famozni restorani, obećavaju da ćete se ovdje odlično provesti!

Putovanja u Sjedinjene Američke Države

Video

Općenito o Sjedinjenim Američkim Državama

Naziv države: Sjedinjene Američke Države
Površina: 9.826.675 km²
Stanovništvo: 318,9 milijuna (2014)
Glavni grad: Washington D.C
Službeni jezik: engleski
Pozivni broj: +1
Vremenska razlika: -8 UTC/GMT

Hrana

Američka kuhinja je bazirana na „fast food“ obrocima. Klasični američki doručak se sastoji od pečenih jaja, pržene slanine i tosta ili palačinki sa javorovim sirupom. Dok za ručak možete izabrati rebarca sa roštilja uz istoimeni umak, hamburger sa coca colom i krumpirićima, makarone sa sirom, klasični odrezak (steak) sa senfom, pečenu ili pohanu piletinu ili hot dog. Od deserta probajte pite od jabuke, bundeve ili borovnice, smrznute jogurte s voćem ili jedan od poznatih sladoleda s vrhnjem.

Piće

Može se piti voda iz vodovoda no preporuča se provjeriti u svakom gradu s lokalnim službama sigurnost vode za piće. Preporučujemo piti flaširanu vodu.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali pa tablete nije potrebno piti. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Američki dolar (USD); 1 EUR= 1.10 USD ; 1 USD= 6.71 HRK (listopad 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu i barem jednu glavnu kreditnu karticu. Bankomate možete pronaći gotovo na svakom koraku u SAD- u. Dućani, hoteli i restorani prihvaćaju gotovo sve kreditne kartice uključujući American Express, Diners Club, MasterCard i Visa. Pri mijenjanju valuta preporučujemo promjenu pri dolasku u SAD u zrakoplovnoj luci.

Viza

Potrebna. Dobiva se u američkom veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Amerikanci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla i vruća, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Sjedinjene Američke Države zbog svoje veličine imaju više klimatskih zona. Umjereno tople kišne klime su karakteristične za srednji i istočni dio SAD-a. Sredozemnu klimu s malo padalina u toplom dijelu godine imaju obale Pacifika; prirodna vegetacija ovih dijelova je borova šuma. Suhe pustinjske i polupustinjske klime su uz obale Pacifika i na prostorima visokih ravnjaka i zavala, a biljni pokrov je oskudan – većinom trava i kaktus. Najviši planinski dijelovi imaju snježno – šumsku klimu. Klima u Kaliforniji uz obalu mediteransko-suptropska, a u unutrašnjosti stepska. Područje najsjevernije obale je u oceanskoj klimi. Arizona i Utah imaju polusušnu i pustinjsku klimu s malo padalina, vrućim danima i hladnim noćima. Nevada je u najsušnijoj klimatskoj zoni od svih država SAD-a, sa pustinjskom i polusušnom klimom. Idaho i Wyoming imaju kontinentalnu klimu dok se Aljaska nalazi u pojasu arktičke klime.

Električna energija

Koristi se napon od 120 V na frekvenciji od 60 hz; utičnice su sa dvije rupe. Ponesite ispravljač (adapter).

Mobilni telefoni i internet

Vipnet i T-Mobile i Tele2 imaju roaming s SAD-om. Internet je dostupan u gotovo svugdje. U gradovima, hotelima i resortima ćete naići na puno besplatnih Wi-Fi mjesta.