Iran

Iran

Naslovna » Azija » Bliski istok » Iran

Ako ste privučeni mjestima gdje odjeci drevnih civilizacija rezoniraju kroz stoljeća, Iran je destinacija za vas. Njegova 7.000 godina duga povijest isprepletena je s brojnim pričama i legendama. Arhitektonski dragulji koje je stvorio perzijski narod kroz povijest oduševljavaju i nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike, a putnika ostavljaju bez daha. Uz sve ljepote koje je ostavila prošlost, Iran je zemlja koja i danas ima dušu, u kojoj će vas narod prigrliti kao nigdje drugdje na svijetu. Ne bojte se prihvatiti njihov poziv na čaj ili neobavezno čavrljanje.

Putovanja u Iran

Putovanje-Iran-Stara-Perzija (12)
Iran

Iran: Stara Perzija

od 12,390 kn 8 dana Privatno
Najbolje putovati: od siječnja do prosinca
Putovanje-Iran-Zov-Perzijskog-zaljeva (1)
Iran

Iran: Zov Perzijskog zaljeva

29/12/2018Od 13,900 kn 11 dana Grupno
Garantiran polazak: 29.12.2018.
Iran
Akcija!

Iran: Gospodar Alamuta

11/04/2019Od 15,900 kn 17 dana Grupno
Primamo prijave!
Iran
Akcija!

Iran: Manje utabanim stazama

11/04/2019Od 11,890 kn 12 dana Grupno
Primamo prijave!
Putovanje-Iran-Dragulji-Perzije (3)
Iran
Akcija!

Iran: Dragulji Perzije

14/04/2019Od 10,500 kn 9 dana Grupno
Primamo prijave!

Video

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije uglavnom nisu potrebne. Preporučujemo da se detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na linku www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); 1 USD = 32837.00 IRR, 1 EUR = 38633.39 IRR (kolovoz 2017.)

Novac

Pri trgovanju Iranci često koriste „tomane“ pa budite oprezni i uvijek dodajte jednu nulu da biste dobili riale. Sa sobom ponesete dovoljno gotovine jer se kreditne kartice ne koriste, osim u nekim prodavaonicama tepiha. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica jer je tečaj za manje denominacije slabiji.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine i raznolikog tla, Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Generalno, zima traje od prosinca do veljače i u nekim dijelovima zelje može biti vrlo hladno, dok je ljeto, od lipnja do kolovoza i vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaj dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.