Jordan

Jordan

Naslovna » Azija » Bliski istok » Jordan
Jordan stoljećima oduševljava posjetitelje svojom Svjetskom kulturnom baštinom, nadahnjujućim pustinjskim krajolicima i prijateljskim stanovništvom.

Ovo drevno arapsko kraljevstvo gostoljubiva je zemlja ispunjena epskim krajolicima i značajnim relikvijama. Zemlja je preplavljena pričama iz davne prošlosti, od 2.300 godina starog izgubljenog grada Petre kojeg su drevni Nabatejci urezali u ružičaste pješčane stijene do legendarnog puta Lawrencea od Arabije koji vodi posjetitelje od svoje tvrđave u Azraku do veličanstvene pustinje Wadi Rum i terapeutske vode Mrtvog mora.

U Jordanu gostoljubivost kraljuje. Kamo god krenuli, čut ćete srdačne riječi dobrodošlice i nerijetko biti pozvani u trgovine ili domove na čašu slatkog čaja i riječ razgovora. Jordanci uvijek kažu; “Ahlan wa sahlan”; dođite i osjećajte se kao kod kuće.

Putovanja u Jordan

Video

Općenito o Jordanu

Naziv države: Hašemitska Kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km²
Stanovništvo: 5,2 milijuna
Glavni grad: Amman
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +962
Vremenska razlika: +1
Hrana
Patlidžan, slanutak, leća, riža, humus, kozji sir i domaći kruh (khoubs) većinom prate sva jela. Mesna jela su većinom spremljena od janjetine ili piletine, s dosta začina. Kebab uvijek prati krem jogurt. Svinjetina se ne jede, a alkohol se ne poslužuje za vrijeme Ramadana.
Piće
Voda iz pipe nije za piće. Preporučujemo da pijete vodu iz boce koja je svuda dostupna.
Zdravstvene informacije
Nisu potrebna. Predlažemo da detaljnije provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Jordanski dinar (JOD) 1 USD = 0,7 JOD; 1 EUR= 0,78 JOD (listopad 2019.)

Novac
Najbolje je da sa sobom ponesete američke dolare, no lako ćete zamijeniti i eure i funte. Lokalno stanovništvo rado prihvaća i stranu valutu (američke dolare) pa ponesite dovoljno sitnih apoena. Premda su bankomati rasprostranjeni u većim gradovima, preporučujemo da se oslonite na gotovinu. Od kartica se koriste Visa, American Express, Diners Club i MasterCard.
Viza
Viza je potrebna – dobiva se na granici pri ulasku u zemlju i besplatna je ako u grupi ima 5 ili više putnika.
Odjeća
Jordan je islamska zemlja. Premda ne postoje pisana pravila o načinu odijevanja, preporučujemo da ponesete majice koje prekrivaju prsa i ramena te hlače ili suknje koje dužine barem do koljena. Tako ćete se ugodnije osjećati, a i zaštiti ćete osjetljive dijelove kože od sunca.
Klima
Ova mala zemlja ima jako raznoliku klimu. Zime su hladne uz dosta snijega i s temperaturama u prosjeku od 10 do 15 stupnjeva, koje nerijetko padnu ispod nule. Iznimka su Aqaba i ostala južna područja gdje se i u siječnju temperature penju do 20 stupnjeva. Ljeta su jako vruća s temperaturama iznad 36 stupnjeva. Sjever je najpodnošljiviji, dok su jug i područje oko Mrtvog mora jako vrući i vlažni. Kiše padaju od studenog do ožujka. Najugodnije za putovanje je u proljeće i jesen kad se temperature kreću između 20 i 30 stupnjeva.
Električna energija
Koristi se napon od 220 V na frekvenciji od 50 Hz; utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Jordanom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda.