Libanon

Libanon

Naslovna » Azija » Bliski istok » Libanon

Libanon, jednako je kontradiktoran i izazovan koliko i šarmantan. Ova majušna mediteranska država na Bliskom Istoku stoji s jednom nogom u arapskom svijetu, dok je drugom čvrsto kročila na Zapad. Kozmopolitanski Beirut, grad koji nikad ne spava i kojeg često s pravom nazivaju Parizom Bliskog Istoka, ostavlja dojam blještavila i raskoši, no samo nekoliko kilometara dalje ulazimo u posve drugačiji svijet kojim i dalje  vladaju bazari i tradicija.

Ako ste zaljubljenici u kulturnu baštinu, ovo će za vas biti pravi raj. Gradovi poput Byblosa i Baalbeka, koji pišu svoje pripovijesti još od razdoblja starih Feničana i Rimljana, među najpoznatijim su imenima u drevnoj povijesti. Njihove i brojne druge veličanstvene ruševine i danas svjedoče o izdašnom blagu ove zemlje.

Sa svoja četiri godišnja doba Libanon obećava dobru zabavu u svakoj sezoni – od kupanja na zlatnim plažama do skijanja na bijelim snježnim obroncima. Ipak, on je među najsunčanijim zemljama na svijetu pa će vas vremenske prilike rijetko ometati. Ako se to baš i dogodi, spas uvijek možete potražiti u libanonskoj kuhinji koja glasi za jednu od najukusnijih na svijetu. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Libanon!

Putovanja u Libanon

Video

Općenito o Libanonu

Naziv države: Libanonska Republika
Površina: 10.500 km²
Stanovništvo: 3,72milijuna
Glavni grad: Beirut
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +961
Vremenska razlika: +1 sat
Hrana
Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda, premda je voda iz pipe u Beirutu pitka. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1.670,28 LBP ; 1 USD = 1.507,50 LBP;  (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.
Viza
Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.
Odjeća
Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Beirutu.
Klima
Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).
Električna energija
Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.