Oman

Oman

Oman suptilno prikazuje svoju bogatu baštinu i otvoreno društvo, snažan osjećaj identiteta i ponos u drevnu prošlost trgovine tamjanom s pouzdanjem u visoko obrazovanu budućnost.

Izvana pomalo konzervativno, ali upadljivo otvoreno islamsko društvo Omana, s čvrstim stavom u važnost vlastite tradicije, ali snažnim prihvaćanjem drugih kultura, nudi rijetku priliku da vas obuzme arapski svijet u svojoj suštini. Gradovi Omana zadržavaju svoje tradicionalne čari dok beduinske vrijednosti ostaju u srcu omanske dobrodošlice. Uz bogate prirodne ljepote, spektakularne planine, vjetrovite pustinje i netaknutu obalu, Oman je očigledan izbor za one koji traže moderno lice Arabije, no i dalje žele osjetiti njenu drevnu dušu.

Najbitnije, Oman je mjesto gdje se osjećate sigurno i ugodno. Oman je graciozan domaćin, a posjetitelji će tradicionalnu arapsku gostoljubivost i islamsku kulturu iskusiti u najboljem svijetlu.

Putovanja u Oman

Video

Općenito o Omanu

Naziv države: Sultanat Oman
Površina: 309.500 km²
Stanovništvo: 3,6 milijuna
Glavni grad: Muscat
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +968
Vremenska razlika: +3

Hrana

Tradicionalna omanska kuhinja je jednostavna. Osnovni sastojak je riža koja se kuha zajedno sa govedinom, ovčetinom, janjetinom, piletinom ili ribom. Meso se peče, prži ili kuha nakon mariniranja u mješavini začina, uključujući kardamom, cimet, kim, đumbir, papar, kurkumu i šafran. Jedite samo dobro kuhano meso i ribu. Povrće mora biti kuhano, a voće oguljeno.

Piće

Preporučuje se piti voda u boci. Izvan Muscata mlijeko može biti nepasterizirano pa ga radije nemojte piti. Serviranje tradicionalne blage kave sa okusom kardamoma i šafrana je važan društveni ritual. Poslužuje se crna i bez šećera, s datuljama sa strane.

Zdravstvene informacije

Cjepiva nisu obavezna. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Omanski rial (OMR) (1 USD = 0.38 OMR, 1 EUR = 0.42 OMR) (listopad 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete USD ili Eure koje ćete lako razmijeniti u bankama, mjenjačnicama i u većim hotelima. U Omanu prihvaćaju sve kreditne kartice, osim Amex-a kojeg na nekim mjestima ne prihvaćaju. Bankomati su dostupni u cijeloj zemlji. Putničke čekove je teško razmijeniti. Postoji mogućnost da ih prihvate u velikim hotelskim lancima, ali u manjim hotelima i trgovinama to je gotovo nemoguće. U slučaju da ih ipak odlučite koristiti i imate ih priliku razmijeniti, preporučuje se da putnički čekovi budu u USD kako bi izbjegli nepovoljni tečaj.

Viza

Vize se dobivaju na granici, a za ulazak u zemlju potrebna je putovnica koja mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Odjeća

Preporučuje se ponijeti laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala. Ponesite topliji komad odjeće koji možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Od obuće najbolje je ponjeti sandale ili lagane cipele. Za kupanje možete ponijeti kupaći kostim. Oman je muslimanska zemlja, pa bi trebali poštivati lokalne običaje odjevanja. Žene bi trebale imati pokrivena ramena i ne isticati dekolte, ne nositi kratke suknje ili kratke hlače. Idealne hlače bi trebale biti dužine do ispod koljena. Uz sebe bi uvijek trebale nositi maramu ili pašminu za pokrivanje glave na mjestima na kojima je to obvezno, posebno u džamijama. Muškarci unutar hotela mogu nositi malo duže i šire kratke hlače (ne pripijene), no izvan hotela samo duge hlače. U hotelskim bazenima i na plažama može se kupati u kupaćim kostimima koji ne bi smjeli biti izazovni. Većina hotela ne zahtjeva prekrivanje žena tijekom plivanja, iako žene to mogu same učiniti ako žele dok se kupaju na javnim plažama u moru.

Klima

Klima je većinom sušna pustinjska, uz obale nešto blaža polupustinjska, a tek na višem gorju Hadjar se donekle približava mediteranskoj. Najbolje vrijeme za putovanje u Oman je između listopada i travnja kada je toplo i sunčano, uz temperature od ugodnih 25°C, koje u toku dana dosegnu do 35°C. Noću je hladnije uz temperature od 17°C do 19°C.

Električna energija

Koriste se ravni priključci s tri rupe, stoga ponesite ispravljač (adapter).

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming, no veze mogu povremeno zakazati. Internet je dostupan u nekoliko internet kafića u većim gradovima i u većim hotelima.