Sirija

Sirija

Naslovna » Azija » Bliski istok » Sirija

„Zemlja kontrasta“, kako ju nazivaju, Sirija u svojim najrazličitijim krajolicima skriva tisućljetne spomenike, arheološka nalazišta, križarske dvorce, citadele i usnule gradove. Poznato je da su stanovnici najsrdačniji i najsusretljiviji u cijelom svijetu pa se lako zaljubiti u ozračje koje tamo vlada. Stanovnici čuvaju i s ponosom pokazuju svoje znamenitosti, a marljivo rade i na oporavku svoje države.

Malula, drevni gradić smješten ispod klisura u sirijskoj pustinji te jedno od posljednjih mjesta na svijetu gdje se još uvijek govori i brižno njeguje aramejski, jezik Isusa Krista. Mnogi hodočasnici, kršćani i muslimani, dolaze posjetiti samostan svete Tekle te jedan od najstarijih u kršćanstvu, Mar Sarkis.

Uz mnoštvo spomenika na UNESCO-voj listi svjetske baštine i druge znamenitosti, upoznajte sav kontrast koji ova zemlja pruža.

Putovanja u Siriju

Video

Općenito o Siriji

Naziv države: Sirijska Arapska Republika
Površina: 185.180 km²
Stanovništvo: 18.563.595
Glavni grad: Damask
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +963
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Sirijska kuhinja je nadaleko poznata. Jela su slična libanonskoj kuhinji a mješavina su povrća, riže i mljevenog mesa s dodatkom ukusnih začina. Jede se najviše piletina i janjetina te dosta salate i orašastih plodova. Najpoznatiji desert je baklava. Prepustite se uživanju u tradicionalnim specijalitetima poput Yabraka – mljeveno meso s rižom umotano u listove vinove loze, Kibbeh bil sanieh – pečeno mljeveno meso s bulgurom, dodatkom ljutih začina i pinjola.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Najčešće piće je čaj. Kava je dostupna posvuda, a alkohol je dostupan u specijaliziranim trgovinama i hotelima. 

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Sirijska funta (SYP); 1 EUR = 570.731 SYP; 1 USD = 514.999 SYP (listopad 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite manje denominacije novčanica. Novac se mijenja u komercijalnim bankama. Nemojte mijenjati puno novaca ukoliko ih ne mislite potrošiti jer tečaj koji ćete dobiti prilikom kupnje dolara ili eura neće biti zadovoljavajući. American Express i Diners su široko prihvaćeni a neki hoteli primaju i MasterCard kartice.

Viza

Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju uz predradnje agencije.

Odjeća

Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću. U Damasku se može vidjeti mješavina moderne i tradicionalne odjeće. Preporučujemo da odjeću prilagodite okolini i vremenskim uvjetima prilikom putovanja. Nosite duže suknje i hlače ispod koljena; pokrivena ramena i duže majice koje prekrivaju bokove su dobrodošli. Izbjegavajte minice, kratke hlače i majice na bretele.

Klima

Zapadna Sirija (područje Damaska) ima umjerenu mediteransku klimu, s toplim dugim ljetima i blagim zimama. Godišnje u prosjeku padne 200 ml kiše, najviše u zimskim mjesecima dok je u području pustinja taj postotak manji sa oko 75 ml kiše. Zime su hladnije, s prosječnom temperaturom oko 4 stupnja a ljeta su vruća s prosječnom temperaturom oko 30 stupnjeva. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti i utičnice su s dvije rupe.

Mobilni telefoni i internet

A1 i T-Mobile imaju roaming sa Sirijom. Internet je dostupan u gradovima i okolici.