Turska

Turska

Naslovna » Azija » Bliski istok » Turska
Od drevnog lučkog grada Efeza do uzvišene bizantske kupole Aje Sofije, Turska obiluje svjetski poznatim ruševinama i spomenicima. Šarolik niz povijesnih figura i carstava – uključujući Rimljane, Bizant i Osmanlije – ostavili su svoj trag na bivšem stajalištu Puta Svile.

Raznolik krajolik Turske koji se prostire od maslinika Egejskog mora do istočnih stepa, pružaju predivnu pozornicu za mnoge veličanstvene ruševine. Čarobne prizore pronaći ćete u azijskoj Anatoliji, gdje prekrasne poglede pruža okomita mediteranska obala, bajkovite kamene formacije i valovite doline Kapadokije, alpski pašnjaci Kaškarskog gorja i zlatne plaže poput 18 km duge Patare.

Najbolja stvar u degustiranju ukusnih turskih specijaliteta, od meze u mediteranskoj luci do doručka u pansionu sa svježim sastojcima iz kuhinjskog vrta, jest da vas vode u srce turske kulture. Za društvene i obiteljski orijentirane Turke, okupljanje i dobro jelo je cijenjeni ritual. Stoga neka vas obuzmu arome Egejskog povrća s maslinovim uljem, pikantnog anatolijskog kebaba i jela iz mnogih drugih turskih krajeva. Dok uživate u čaju serviranom u čaši u obliku tulipana i razmišljate o baklavi za desert, ne zaboravite da hrana produbljuje vaše razumijevanje Turske.

Putovanja u Tursku

Video

Općenito o Turskoj

Naziv države: Republika Turska
Površina: 780.580 km²
Stanovništvo: 77,8 milijuna
Glavni grad: Ankara
Službeni jezik: turski
Pozivni broj: +90
Vremenska razlika: +1
Hrana
Turska jela su kombinacija tradicionalne recepture koje sežu u davne dane nomadskih plemena Središnje Azije s utjecajem bliskoistočne i Mediteranske kuhinje. Janjeći kebabi, riblji specijaliteti, začinjena tjestenina, vrsni sirevi, jaja, orašasti plodovi, voće i povrće dolaze u raznim varijacijama. Vegetarijanci će lako pronaći jela za sebe jer se na svakom meniju nalazi plata s povrćem i razne povrtne juhe.
Piće
Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Kao i drugdje u Turskoj, i ovdje se pije puno čaja.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Turska lira (TRY); 1 USD = 5.73 TRY; 1 EUR = 6.35 TRY (listopad 2019.)

Novac
Najlakše ćete promijeniti američke dolare i eure. Bankomate ćete pronaći u turističkim središtima, a prihvaćaju Diners, Visu, MasterCard i Maestro. Izvan turističkih središta kartice nisu jako zastupljene pa sa sobom uvijek imajte dovoljno gotovine.
Viza

Potrebna. Iznos izrade je 300 kn (vizu možete i sami izraditi putem interneta na www.evisa.gov.tr/en/apply/)

Odjeća
Nema posebnog koda oblačenja. Pripremite odjeću i obuću u kojoj ćete se osjećati ugodno. Ovisno o sezoni i vrsti putovanja pripremite deblju ili tanju odjeću, uz dobre cipele za hodanje. Vodite računa da odjeća koju nosite ipak nije previše izazovna.
Klima

U istočnoj Turskoj ljeta su topla i suha s prosječnom temperaturom od 21 stupanj, dok su zime hladne, s puno snijega i prosječnom temperaturom od -3 stupnja. Proljeća i jeseni imaju umjerenu temperaturu oko 11 stupnjeva, no temperature u toku dana mogu drastično varirati. Južni krajevi su nešto topliji i ljeta znaju biti dosta vruća pa je putovanje dobro odgoditi prema početku jeseni. Stoga, želite li pokriti cijeli istočni dio Turske, najbolje vrijeme za putovanje je u toku rujna.

Električna energija
U Turskoj se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Turskom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda, čak i u ruralnim područjima. Gotovo svi hoteli u Turskoj imaju besplatnu Wi-Fi uslugu kao i većina restorana i kafića.