Kazahstan

Kazahstan

Naslovna » Azija » Centralna Azija » Kazahstan

Većinom neotkriven, Kazahstan je zanimljiva i mnogima nepoznata destinacija nepreglednih ravnica, planinskih horizonata i zanimljive kulture njezinih stanovnika. Deveta po veličini najveća zemlja na svijetu je ekonomski najnaprednija među svojim susjedima zahvaljujući svojim obilnim rezervama nafte i mnoštvu vrijednih minerala. To općenito znači bolje standarde smještaja, restorana i transporta nego u ostatku Centralne Azije.

Najveći grad Almaty gotovo podsjeća na Europu sa svojim avenijama, šarmantnim kafićima, blještavim trgovačkim centrima i živahnim noćnim životom. Glavni grad Astana, na vjetrovitoj sjevernoj stepi, pretvoren je u očaravajući prikaz 21. stoljeća, uz obilje futurističke arhitekture.

Zaputite li se izvan gradova čekaju vas prave pustolovine, bilo da pješačite u visokim planinama ili zelenim dolinama Tian Shana, u potrazi za divljim životinjama na stepama prošaranim jezerima, bilo da uživate u gostoljubivosti domaćina u seoskim pansionima ili u prelasku preko zapadnih pustinja do udaljenih podzemnih džamija. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Kazahstan!

Putovanja u Kazahstan

Video

Općenito o Kazahstanu

Naziv države: Republika Kazahstan
Površina: 2.717,300 km²
Stanovništvo: 15,1 milijuna
Glavni grad: Astana
Službeni jezik: kazaški i ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +5 sati
Hrana
Kazahstanska kuhinja je odraz jedinstvenog etničkog i religijskog sastava zemlje. Od mesa je najzastupljenija konjetina i ovčetina u raznim varijacijama. Ovčji gulaš s tjesteninom, kobasice od konjetine, ovčja glava, janjetina na ražnju je samo primjer kazahstankih specijaliteta.
Piće
Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće,pranje zuba ili pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije čaj i kava sa vrhnjem a nemojte odbiti „Kumis“ ( kobilje mlijeko) ako vam ponude jer bi se domaćin mogao uvrijediti. U stepskim područjima pije se mlijeko deve i ostali fermentirani proizvodi od devinog mlijeka.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Malarije ima na pojedinim područjima, no rizik nije velik pa se tablete protiv malarije uglavnom ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Kazahstanski tenge (KZT); 1 EUR = 429.776 KZT, 1 USD = 387.766 KZT (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom na put ponesite dovoljno gotovine (dolare), ali novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama. Kreditne kartice se svugdje prihvaćaju uključujući Diners Club i Visa. Bankomati se mogu naći u većini gradova. Radno vrijeme banaka je od pon – pet 08:00 – 20:00 sa pauzom za ručak od 13:00 – 14:00.
Viza

Nije potrebna.

Odjeća
Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine deblju jaknu i kabanicu.
Klima
Kazahstanska klima je kontinentalna do planinska, s dosta padalina. Zimi se temperature kreću od –19 do -5 stupnjeva a ljeti od 19 do 26 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i do -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je svibnja do rujna. Za planinare i ljubitelje prirode preporučujemo posjet od srpnja do listopada.
Električna energija
Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Sva tri operatera imaju roaming s Kazahstanom . Preporučujemo da međunarodne pozive obavljate s govornica koje su uglavnom u sklopu pošte.