Kirgistan

Kirgistan

Naslovna » Azija » Centralna Azija » Kirgistan

Masivni planinski lanci i njihove grube doline, glečeri, klanci i kristalno plava jezera dominiraju nad više od 90% teritorija ove srednjoazijske zemlje. Brze gorske rijeke urezuju svoj put kroz doline, silazeći strmo u pjenušavim vodopadima do prekrasnih planinskih livada.

Kirgistan je doista jedna od posljednjih divljina na svijetu. Ovdje još uvijek možete vidjeti stada čudesnih divljih ponija, konja, jaka pa čak i deva. Zemlja divljih, slobodnih nomada, nekad je bila na raskrižju četiri rute na velikom Putu svile.

Danas, nomadski je utjecaj još uvijek snažan, unatoč godinama sovjetske urbanizacije, a na selu mnogi Kirgizi i dalje žive u svojim jurtama – tradicionalnim šatorima nomadskih pastira. Lokalno stanovništvo vrlo je ljubazno i srdačno, a od svega su najviše ponosni na svoju tradiciju gostoprimstva i izrade rukotvorina. Dok putujete Kirgistanom dodirnut ćete prošlost pisanu u doba Puta svile i Sovjetskog Saveza… S toga provjerite našu ponudu putovanja u Kirgistan!

Putovanja u Kirgistan

Video

Općenito o Kirgistanu

Naziv države: Kirgiska Republika
Površina: 198.500 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Biškek
Službeni jezik: kirgiški i ruski
Pozivni broj: +996
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Obiluje proizvodima od žitarica kao što su domaći kruh, knedlice i rezanci te mliječnim proizvodima. Kao glavno jelo služe se jednolončnice od riže ili tjestenine s povrćem i mesom, začinjeno meso s roštilja i slično. Uz svako masno jelo poslužuje se i čaj. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Piće

Sigurno je piti vodu iz pipe, no ukoliko imate osjetljiv želudac, radije koristite flaširanu vodu. U zabačenim područjima prije konzumacije ipak provjerite kakvoću vode.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije uglavnom ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kirgistanski som (KGS); 1 EUR = 77.38 KGS; 1 USD = 69.82 KGS (listopad 2019.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom na put ponesete gotovinu (dolare), ali novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice se prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama, gdje s njima možete podizati gotovinu.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću i udobne i čvrste tenisice ili cipele. Za planinarenje preporučujemo gojzerice.

Klima

Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada. Ukoliko planirate treking, vrijeme putovanja treba suziti na razdoblje od kraja lipnja do početka rujna.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Internet je dostupan u većini hotela i restorana, no zna biti vrlo spor i veza često puca.