Tadžikistan

Tadžikistan

Naslovna » Azija » Centralna Azija » Tadžikistan
Slijedeći stope drevnih trgovaca svile, moderni putnici dolaze u Tadžikistan u potrazi za čarobnim putovanjem kroz Krov svijeta, zemlju golemih planinskih lanaca, dubokih usjeklina i visinskih pustinja.

Tadžikistanski izuzetno dramatični planinski krajolici su igrališta za hrabre penjače, trekere i avanturiste. Ruralni programi boravka u lokalnim obiteljima omogućuju vam doživljaj fotogeničnih sela zaustavljenih u prostoru i vremenu. Stanovništvo se uglavnom služi perzijskim jezikom i iznimno je gostoljubivo, no engleski jezik rijetko tko govori i razumije.

Naumite li putovati u ruralna područja, trebat će vam malo više strpljenja želite li doista stići na odredište, no trud se na kraju doista i isplati. Čudesa doline Wakhan, prekrasnog “Krova svijeta” Pamira te jezera i vrhunaca prekrasnih planina Fan nedvojbeno čine Tadžikistan najuzbudljivijim odredištem Centralne Azije.

Putovanja u Tadžikistan

Video

Općenito o Tadžikistanu

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km²
Stanovništvo: 8,6 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: Tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +5 sati
Hrana
Tadžikistanka jela imaju puno zajedničkog s ruskom, afganistanskom i uzbečkom kuhinjom. Za predjelo se služi sušeno voće, orašasti plodovi i halva. Potom dolazi juha, a kao glavno jelo uglavnom se poslužuju razne varijante plova (rižoto s povrćem i mesom). Uz svaki tanjur uvijek se nalazi i domaći kruh.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije zeleni i crni čaj.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta

Tadžikistanski somoni (TJS); 1 EUR = 10,74 TJS; 1 USD = 9.69 TJS (listopad 2019.)

Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (USD), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice su malo gdje prihvaćene, i to samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.
Viza
Potrebna. Može se dobiti putem interneta.
Odjeća
Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.
Klima
Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.
Električna energija
Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet i T-Mobile imaju roaming s Tadžikistanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela, no internet izvan gradova može biti jako spor.