Turkmenistan

Turkmenistan

Naslovna » Azija » Centralna Azija » Turkmenistan
Turkmenistan je zemlja bogate povijesti, kulturnog nasljeđa i impozantnih građevina, no često podcijenjena destinacija na listi putnika. Razloge možemo pronaći u jakoj autokraciji vlade čiji željezni stisak nije popustio od doba Sovjetskog Saveza. Premda je veličine Španjolske, putnici ga često zaobilaze, unatoč činjenici da je jedna od glavnih zemalja kroz čija su pustinjska prostranstva prolazile karavane na starom Putu svile.

Danas su glavne atrakcije u Turkmenistanu smještene u glavnom gradu Ashgabatu te na rubu pustinja poput tvrđave u Nisi, Kunya-Urgencha i Merva koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Tu je i bogati folklorni program upotpunjen šarenim nošnjama, daleko poznati turkmenski ručno vezeni tepisi i naravno, srdačno stanovništvo.

Putovanja u Turkmenistan

Video

Općenito o Turkmenistanu

Naziv države: Republika Turkmenistan
Površina: 488.100 km²
Stanovništvo: 4,85 milijuna
Glavni grad: Ašgabat
Službeni jezik: turkmenski
Pozivni broj: +993
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti
Hrana
Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Turkmenske kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.
Piće
Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati.
Zdravstvene informacije
Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Turkmenski manat (TMT); 1 EUR= 3.87 TMT; 1 USD = 3.50 TMT (listopad 2019.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.
Viza
Potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati male fotografije za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci. Cijene vize mogu varirati do trenutka putovanja jer se regulative često mijenjaju.
Odjeća
Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.
Klima
Turkmenistan ima kontinentalnu klimu ali je je vrlo suha, jedna od najsušnijih na svijetu. Ljeta su jako vruća s temperaturom iznad 42 stupnja, a zime blage i kišne s prosječnom temperaturom oko nula stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje u Turkmenistan je u proljeće (od travnja do lipnja) te u jesen (od rujna do listopada).
Električna energija
Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i imaju roaming s Turkmenistanom, dok Tele 2 nema. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.