Uzbekistan

Uzbekistan

Naslovna » Azija » Centralna Azija » Uzbekistan
Kolijevka kulture regije više od dva tisućljeća, Uzbekistan je ponosan dom zapanjujućeg arsenala arhitekture i starih gradova, duboko uronjenih u fascinantnu povijest Puta svile. Samo po pitanju  znamenitosti, Uzbekistan je najveći i najimpresivniji adut Centralne Azije.

Samarkand, Bukhara i Khiva uvijek impresioniraju posjetitelje svojim veličanstvenim džamijama, medresama i mauzolejima, dok atrakcije poput nestajućeg mora Aral, tvrđave udaljenog Karakalpakstana, glavnog grada Tashkenta i ekoturizma na obroncima planine Nuratau,  zadovoljiti će i najrazličitije ukuse.

Uzbekistan je iznimno prijateljska zemlja u kojoj je gostoljubivost bitan element svakodnevnog života, a vi ćete se osjećati istinski dobrodošli.

Putovanja u Uzbekistan

Putovanje-Turkmenistan-Uzbekistan-Putom-svile-kroz-Turkmenistan-i-Uzbekistan (5)
Turkmenistan, Uzbekistan

Turkmenistan i Uzbekistan: Putom svile kroz Turkmenistan i Uzbekistan

24/05/2019 - 13/09/2019Od 13,900 kn 11 dana Grupno
Primamo prijave!
Putovanje-Uzbekistan-Domovina-Timura-Lenka (14)
Uzbekistan

Uzbekistan: Domovina Timura Lenka

Od 7,400 kn 11 dana Privatno
Najbolje putovati: od travnja do listopada
Uzbekistan-Proslava-Noruza-na-putu-svile-13
Uzbekistan
Akcija!

Uzbekistan: Noruz na putu svile

15/03/2019Od 9,900 kn 10 dana Grupno
Primamo prijave!
Putovanje-Uzbekistan-Na-putu-svile (8)
Uzbekistan
Akcija!

Uzbekistan: Na Putu Svile

25/05/2019 - 14/09/2019Od 10,490 kn 10 dana Grupno
Primamo prijave
Putovanje-Kazahstan-Kirgistan-Tadzikistan-Turkmenistan-Uzbekistan-Putom-Svile (3)
Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan
Akcija!

Video

Općenito o Uzbekistanu

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 25,5 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti
Hrana
Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.
Piće
Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati.
Zdravstvene informacije
Cjepiva nisu obavezna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 9,570 UZS; 1 USD = 8,207 UZS; (listopad 2018.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.
Viza

Viza je potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati malu fotografiju za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.

Odjeća
Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.
Klima
Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.
Električna energija
Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.