Indonezija

Indonezija

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Indonezija

Ova uvijek intrigantna i opojna zemlja nudi neke od posljednjih velikih avantura na zemlji. Putujući Indonezijom uživat ćete istražujući beskrajne raznolikosti njenih 17.000 otoka, bilo da sjedite na otvorenim vratima vlaka koji juri duž Jave, tratite vrijeme na trajektu za Kalimantan, vozite se na mopedu kroz Flores, otkrivate tajne drevnog sela Zapadnog Timora ili jednostavno putujete kroz divljinu koju nitko prije nije vidio.

Putujući kroz Indoneziju vidjet ćete dramatičan krajolik, raznolik kao i oni koji žive na njemu. Nevjerojatna razvedena obala Sulavezija obuhvaća bijele pješčane plaže i ronilačke lokacije, dok je Sumatru oblikovala legija od gotovo 100 vulkana koji se naziru u daljini, od kojih su neki sposobni eruptirati u bilo kojem trenutku.

Dramatične znamenitosti su norma. Plemenito: orangutan koji odmara na stablu. Vješto: Balinezijski plesač koji izvodi precizne poteze koji bi posramili robota. Idilično: samotan komad plaže od zasljepljujućeg bijelog pijeska na Sumbawi s azurnim valovima. Intrigantno: nevjerojatna priča o uvrnutoj povijesti prekrasnih Banda otoka. Napeto: zloslutna prijetnja komodo zmaja. Ponizno: žena koja se povija pod težinom drva za ogrjev na Sumatri. Ukusno: restoran na južnom Baliju. Šokantno: pogrebne ceremonije Tane Toraje. Svečano: veličanstvenost Borobudura. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Indoneziju!

Putovanja u Indoneziju

Video

Općenito o Indoneziji

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 133,2 km²
Stanovništvo: 26.6 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: +9 sati, +7 sati ljeti
Hrana
U indonezijskoj kuhinji od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, , slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Servirana jela su dosta ljuta i začinjena sa dodatkom limetinog lišća, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Morske plodove i ribu ćete naći na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se jede najviše perad, junetina i svinjetina. Kada domaćin stavi hranu na stol pričekajte znak da se ponudite hranom. Pri rukovanju hranom izbjegavajte dodavati ili preuzimati sa lijevom rukom jer se smatra nečista.
Piće
Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Za pranje zubi,pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano a voće ogulite prije konzumacije.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Postoji rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Indonezijska rupija(IDR): 1 USD = 14.029 IDR; 1 EUR = 15,547 IDR (listopad 2019.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Bolje je nositi dolare jer, osim što ćete za njih dobiti bolji tečaj, ponekad ćete s njima moći i plaćati. Ponesite što više sitnih denominacija (od po 1 dolar). Važno je da sa sobom ponesete novije novčanice jer je starije novčanice teško zamijeniti. Novac mijenjate u ovlaštenim mjenjačnicama i bankama. American Express, Master Card, Diners i Eurocard su široko prihvaćene na Jakarti i većim turističkim središtima. U manjim naseljima, posebno ruralnim područjima ponesite gotovinu, nemojte se oslanjati na dostupnost bankomata i prihvaćanje kreditnih kartica.
Viza
Viza nije potrebna.
Odjeća
Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinski muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija možete nositi bikini, v izrez, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, ruralnim regijama i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.
Klima
Na Indonezijskim otocima je tropska klima, s kišnom sezonom od prosinca do ožujka kada je vlaga u zraku najviša. Sušna sezona traje od lipnja do rujna. Svibanj i rujan su mjeseci na prijelazu između istočnih suhih vjetrova i zapadnih kišnih vjetrova stoga vas može zahvatiti jedan od dva izmjenjujuća perioda. Prosječne temperature tokom cijele godine su od 23 stupnja do 28 stupnjeva. Tokom lipnja, srpnja i kolovoza traje vrhunac turističke sezone, kada možete očekivati gužve, više cijene ali i najbolje vremenske uvjete za posjet svim otocima.
Električna energija
Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ
Mobilni telefoni i internet
Vipnet i Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta uz recepciju.