Japan

Japan

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Japan

Japan je doista bezvremensko mjesto gdje se drevne tradicije spajaju s modernim životom kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Japan je dug i vitak, visok vulkanski arhipelag.

Preko dvije trećine zemlje čine planine, sa živahnim vrućim izvorima na svakom koraku. Topliji mjeseci nude izvrsne mogućnosti za planinarenje kroz šume cedrovine i polja divljih cvjetova do vrhunaca i drevnih svetišta. Zimi je sve to prekriveno snijegom, a skijanje je vrhunsko. U međuvremenu u južnim predjelima nalaze se tropske plaže za sunčanje, ronjenje i surfanje.

Na površini, Japan se čini izuzetno moderan, no zađete li u dubinu, naći ćete brojne mogućnosti povezivanja s tradicionalnom kulturom zemlje. Provedite noć u ryokanu (tradicionalnom japanskom domu) ili idite korak dalje i spavajte u starom seoskom domaćinstvu. Pjevajte s redovnicima ili naučite kako miješati prah gorkog zelenog čaja u pjenu.

Od sjaja plesa gejša u Kyotu do nesputane ljepote Zen kamenih vrtova, Japan ima moć oduševiti svakog putnika.

Putovanja u Japan

Video

Općenito o Japanu

Naziv države: Japan
Površina: 377.972 km²
Stanovništvo: 127 milijuna
Glavni grad: Tokyo
Službeni jezik: japanski
Pozivni broj: +81
Vremenska razlika: +8

Hrana

Japanska hrana je vrlo raznolika. Kuhinja se bazira na svježim sezonskim namirnicama. Riža, fermentirana soja, juhe, tofu, mljeveno meso, knedlice, sitna tjestenina, povrće, svježi plodovi mora i riba glavni su sastojci japanskih jela. Intenzivni okusi, maštovita priprema i prezentacija jela zagolicat će maštu pravih gurmana. Specijaliteti su Teryjaki, Tempura, Sushi, Soba, Yakitori, Okonomiyaki…

Piće

Voda je pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića , pivo, sake (vino od riže) i viski.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije uglavnom nisu potrebne. Preporučujemo da se detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Japanski Yen (JPY ¥); 1 USD = 108.866 JPY , 1 EUR = 120.599 JPY (listopad 2019.)

Novac

Gotovinu možete razmjeniti u svih bankama i mjenjačnicama. U Japanu je uobičajeno kod stanovništva vidjeti veće količine gotovine jer je niska stopa kriminala. Od kreditnih kartica svugdje prihvaćaju Amex, Diners, Visa i Master Card. Bankomate možete pronaći gotovo svugdje.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

U Japanu ne postoji određeni kod oblačenja. Tokom ljetnih mjeseci nosite laganu pamučnu odjeću te kapu ili šešir kako bi se zaštitili od jakog sunca. Ukoliko putujete u lipnju i srpnju ponesite kabanicu ili kišobran. Za proljetne i ljetne mjesece ponesite pokoji komad tople odjeće i majice dugih rukava. Zime su hladne pa obavezno ponesite deblji kaputi, zimske hlače, veste i ostalu zimsku odjeću. Za putovanje ponesite dovoljno odjeće jer su japanski brojevi dosta mali pa se može dogoditi da ne nađete broj koji vam odgovara.

Klima

Zbog svog položaja i geografskih obilježja, Japan kroz cijelu godinu ima umjerene temperature, no veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Ljeto traje od lipnja do rujna , vrlo je vruće s mnogo vlage u zraku. Tokom ljeta često dolazi do pojave tajfuna i jakih vjetrova popraćenih kišom. Najviše padalina ima u lipnju i srpnju. Zima traje od studenog do veljače kada se temperature spuštaju ispod nule, a čak i obalni dijelovi Japana mogu biti prekriveni snijegom. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od kolovoza do prosinca). Tada su temperature umjerene, a krajolici proprimaju lijepe šarene boje.

Električna energija

U Japanu se koristi napon od 100 volti, 50/60 Hz, a utičnice imaju tri rupe. Ispravljač je potreban.

Mobilni telefoni i internet

Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Japanom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.