Kambodža

Kambodža

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Kambodža

Uzdignite se u carstvo bogova, Angkor Wat. Spuštajte se u pakao zatvora Tuol Sleng. Uz nadahnjujuću prošlost, Kambodža nudi opojnu sadašnjost.

Ostaci kmerskog carstva mogu se vidjeti u predivnim hramovima Angkora, spomenika bez premca u veličini i raskoši u jugoistočnoj Aziji. Prvi pogled na predivni Angkor Wat, konačni izraz kmerskog genija, može se usporediti samo s nekoliko odabranih mjesta na Zemlji, kao što su Machu Picchu ili Petra.

Urbana područja Kambodže posjeduju iznenađujuću sofisticiranost. Kaotičan, ali karizmatičan glavni grad Phnom Penh je revitalizirano središte koje svojim prekrasnim položajem uz rijeku, kulturnom renesansom i vrhunskom gastronomskom ponudom poziva da ga istražite.

Nemojte propustiti ni ritam ruralnog života, krajolike blistavih rižinih polja i njihanje šećernih palmi. Južna obala obrubljena je tropskim otočićima s pokojim ribarskim mjestom, dok se u unutrašnjosti nalaze planine Kardamom, dio ogromnih tropskih područja koja pružaju dom neuhvatljivoj divljini i priliku za razne avanture ekoturizma. Tu je i moćna rijeka Mekong koja presijeca zemlju i dom je posljednjim preostalim slatkovodnim dupinima u regiji.

Unatoč osmom svjetskom čudu smještenom u svom dvorištu, pravo blago Kambodže je njen narod. Ne možete da ne osjetite divljenje i ljubav prema stanovnicima ovog zagonetnog kraljevstva. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Kambodžu!

Putovanja u Kambodžu

Video

Općenito o Kambodži

Naziv države: Kraljevina Kambodža
Površina: 181.035 km²
Stanovništvo: 16.59 milijuna
Glavni grad: Phnom Penh
Službeni jezik: kmerski
Pozivni broj: +855
Vremenska razlika: +6 sati zimi, + 5 sati ljeti

Hrana
Specijaliteti se baziraju na riži, mesu, puno ribe, povrća i voća. Osnova se miješa sa raznim tajlandskim začinima i umacima. Riba i riblji proizvodi su zastupljeni u velikoj mjeri a od mesa se jede svinjetina, piletina i junetina.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Kambodžanski rijal 1 USD = 4,139 KHR; 1 EUR = 4,497 KHR (srpanj 2023.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. U Kambodži nije potrebno mijenjati novac u lokalnu valutu jer se sve može plaćati u dolarima. Crno tržište za zamjenu valuta treba izbjegavati. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Master card, no obično se na iznose obračunava 3% provizije. Ponesite što više sitnih apoena (po 1 USD) i vodite računa da su novčanice novije jer vam stare novčanice možda neće primiti.
Viza

Viza je potrebna, a može se dobiti na granici.

Odjeća
Kambodža je uvijek topla pa se pripremite za ljetni ugođaj. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama, kratkim suknjama ili majicama na bretele pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.
Klima
Kambodža ima monsunsku klimu. Većinu padalina donosi jugozapadni monsun, i to najviše jugozapadnim obroncima Kardamskih planina. Temperature se kreću od 25-35 stupnjeva tijekom cijele godine. Najbolje vrijeme za putovanje je od listopada do travnja, kada prevladava suh sjeveroistočni monsun.
Električna energija
Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ako imate ispravljač za utičnice američkog tipa ili s tri rupe, ponesite ga sa sobom.
Mobilni telefoni i internet
Mobilni operateri Vip i T-com imaju roaming s Kambodžom. Internetska pokrivenost je dobra.