Kina

Kina

Kina, zemlja koja se neprestano mijenja i zato se pridružite promjeni i iskusite njezine čari.

Kina je ogromna, interesantna mješavina dijalekata, klimatskih i topografskih krajnosti kao da se nekoliko različitih zemalja stopilo u jednu. Odaberite između etničke mješavine jugozapada, Xiahea hramova, putovanja po Putu svile, noćenja u baznom kampu Everesta ili noćnog života Šangaja. Izbora ima u izobilju: bilo da li ste urbani putnik, planinar, biciklist, istraživač, gurman ili želite uživati u muzejima – raznolikost Kine teško je zasjeniti.

Kineski pejzaži obuhvaćaju raspon od alfe do omege: od uzvišenih safirnih jezera Tibeta do nepregledne mongolske pustinje. Istražite otočiće Hong Konga ili se provozajte biciklom među bajkovitim krškim stijenama u okolici Yangshuoa. Divite se rižinim poljima na jugu, slikajte se među prekrasnim žutim repicama Wuyuana ili pješačite Kineskim zidom. Izgubite se u zelenim šumama bambusa ili, kad vam ponestane energije, legnite na udaljenu plažu i poslušajte zvukove valova i kokosa kako padaju.

Kinezi žive za jelo, i s 1,4 milijarde ljudi koji vole hranu, zajedno s golemim zemljopisnim i kulturnim varijacijama zemlje, očekujte da će vam nepce biti uzbuđeno, testirano i zadivljeno.

Putovanja u Kinu

Video

Općenito o Kini

Naziv države: Narodna Republika Kina (Zhong Guo)
Površina: 9.596.960 km²
Stanovništvo: oko 1.370.000.000 (1. po veličini na svijetu)
Glavni grad: Peking, oko 20.693.000 stanovnika
Službeni jezik: mandarinski i kantonski kineski
Pozivni broj: +86
Vremenska razlika: UTC +8 sati zimi / +7 sati ljeti
Hrana
Poznato vrsno kinesko kulinarstvo razlikuje se po regijama. Na sjeveru su poznati valjušci, ravioli, pekinška patka. U središnjim područjima prevladavaju vrlo začinjena jela, dok su za jug karakteristična slatkasta jela. Uobičajeno je: meso, morski plodovi, povrće, riža i tjestenina te mnoštvo začina. Svaka regija ima karakterističan način pripreme hrane Chaozhou (kuhano meso i povrće), Šangaj (slatkovodni rakovi, pržene jegulje), Szechuan (jako začinjena i ljuta hrana).
Piće
Piti isključivo vodu u boci, ili umjesto vode piti čajeve, pivo, mineralnu vodu.
Zdravstvene informacije
Nisu potrebna. Predlažemo da sa sobom ponesete malu kućnu ljekarnu (lijekove protiv temperature, dijareje, bolova, sredstvo protiv uboda, anti-dehidracijske soli). Svakako ponesite i sredstvo za zaštitu od sunca (zbog jakih UV zračenja na visinama) i komaraca. Ukoliko koristite određene lijekove, najbolje bi bilo sa sobom ponijeti dovoljnu zalihu, jer postoji mogućnost da ih tamo nećete moći kupiti. Na Tibetu se može doživjeti tzv. „visinska bolest“, te se savjetujte sa svojim liječnikom. Najbolji lijekovi za sprječavanje visinske bolesti su Gao Yuan An i Rhodiola. Detalje provjerite kod nadležnog Zavoda za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Kineski yuan (CNY, RMB); 1 USD = 7.06 CNY; 1 EUR = 7.82 CNY (listopad 2019.)

Novac
Poželjno nositi gotovinu i promijeniti u manje novčanice. Za Tibet: Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu u valuti, a najbolje US dolare.. Kreditne kartice mogu se koristiti na nekoliko ATM-a u Lhasi i Shigatseu. Bank of China prihvaća Visa, MasterCard, Diners Club i American Express kartice. Preporučljivo je korištenja kartica na bankomatima tijekom radnog vremena, jer u suprotnom postoji mogućnost da bankomat „pojede“ karticu. Bank of China u Lhasi je jedina institucija na Tibetu gdje možete mijenjati valute, a u Shigatse: Zhangmu, Purang (cash only); te u zračnoj luci na „dolascima“. Dobro bi bilo odmah po dolasku još u zračnoj luci, ako je moguće, promijeniti valutu u što manje denominacije yuana. Tečaj je uglavnom standardiziran, tako da nema veće razlike između promjene valute u banci ili u hotelu. Provizija je uglavnom standardna od 0.75%. Važno: čuvajte sve potvrde o promjeni valute (exchange receipt). U Bank of China u Lhasi jedino možete natrag promijeniti domaću valutu u dolare ili eure. U zračnoj luci Gongkar u Lhasi ne možete.
Viza
Potrebna! Za Tibet je potrebna posebna dozvola, za koju treba priložiti putovnicu s kineskom vizom. Molimo da se obratite agenciji organizatoru putovanja za sve potrebne detalje i pomoć oko dobivanja vize za NR Kinu te dozvola za Tibet.
Odjeća
Udobna, višeslojna, ponijeti tenisice ili cipele za hodanje. Potrebna jakna ili vesta za večernje sate. Za putnike koji posjećuju Tibet preporučamo ponijeti slojevitu odjeću i dobre cipele (gojzerice, tenisice, čizme) za hodanje. Svakako ponijeti toplu odjeću, šal (maramu), kapu, rukavice, te sredstva za zaštitu od sunčevih zraka i visokog UV zračenja na visinama.
Klima
Zbog goleme površine i kompleksne topografije, ne postoji jedinstvena klima u Kini pa tako ni idealno vrijeme za posjet. Na sjeveru klima sliči susjednom Sibiru, dok je na jugu vruće i vlažno gotovo tijekom cijele godine. Sjeveroistok ima vruća, suha ljeta, ugodne jeseni i prilično hladne, uglavnom suhe zime. Proljeća su blaga, ali mogu biti kišna. Središnja obala ima povremene kiše u bilo koje doba godine, vruća i vlažna ljeta te hladne zime. Jug ima prilično oborina, duga suptropska ljeta i blage zime. Generalno, proljeće (ožujak – travanj) i jesen (rujan – listopad) su najugodniji za posjet. Na Tibetu je slična klima kao u unutrašnjosti zemlje, samo su temperature niže, a najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do listopada.Tibet ima ista godišnja doba kao i većina Kine, iako s nižim temperaturama zraka na većim visinama. Zime (studeni – ožujak) su hladne, dok su ljeta (svibanj – rujan) topla preko dana, ali noći mogu biti neočekivano hladne. Kod većih visina, iznad 4.000 metara, dani mogu biti prohladni. Tijekom proljeća i jeseni pripremite se na nekoliko „godišnjih doba“ tijekom samo jednoga dana, uključujući i mogućnost snijega! Sjeverni i zapadni Tibet su načelno hladniji i na većim visinama, dok se tijekom ljetnih mjeseci u južnome Tibetu mogu očekivati i monsuni. Generalno, klimatski uvjeti nisu prepreka za putovanje na Tibet tijekom cijele godine, iako se preferira posjećivanje Tibeta tijekom ljetnih mjeseci (od svibnja do kraja rujna) jer su zime vrlo hladne a neki objekti i zatvoreni. Ožujak je uglavnom mjesec kada turisti ne mogu lako doći na Tibet ili dobiti dozvole. Travanj je uglavnom ugodan za putovanje, te vrlo povoljan mjesec cjenovno, a Mt. Everest je posebno „čist“ u travnju i svibnju (vrh se dobro vidi!) U travnju temperature rastu, ali ne zaboravite da jutra mogu biti oko 0-2 °C pa sve do 16°C. Uglavnom je sunčano, suho, vjetrovito i prohladno. Usponi na Mount Kailash uglavnom se preporučaju od travnja do listopada. Temperatura zraka za određena područja i gradove koji se posjećuju, te ovisno o period putovanja može se informativno saznati na: http://www.weather.com/outlook/weatherbystate/
Električna energija
220V/240V (potreban je adapter); U Kini i na Tibetu koristi se napon od 220 volti uz frekvenciju od 50HZ. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se savjetuje ponijeti ispravljač. Ispravljač možete kupiti i u Tibetu. Većina hotela na Tibetu ima i 110V i 220V (u kupaonicama).
Mobilni telefoni i internet
Sva tri hrvatska mobilna operatera imaju roaming s Kinom. Za detalje molimo Vas da kontaktirate Vašeg mobilnog operatera. Internetska pokrivenost je bolja i pristup jednostavniji na jugozapadu zemlje nego u velikim gradovima poput Pekinga. Zbog državne kontrole, neke stranice nisu dostupne, a postovi ili blogovi se uglavnom prate i nadgledaju. Internet je dostupan u nekim hotelima i kafićima u Lhasi i povoljan je. Alternativno, možete kupiti prepaid GSM SIM karticu (u China Mobile) te koristiti za pozive unutar zemlje. Za to je potrebna putovnica kako biste se registrirali.