Laos

Laos

Laos, snena zemlja smještena usred užurbanog razvoja svojih susjeda, objedinjuje najbolje od jugoistočne Azije u minijaturnom pakiranju.

Putnici hvale Laos s razlogom. Avanturisti mogu provesti vječnost istražujući podzemne riječne špilje i džungle, ili penjati na osebujne krške vrhove. Ljubitelji prirode mogu prošetati divljinom i promatrati egzotične životinje poput gibona ili slonova. Ljubitelji kulture mogu istražiti drevne hramove i uroniti u duhovni život Laosa. Ako ste u potrazi za kulinarskim užitkom, začinite svoje iskustvo s tečajem laoske kuhinje ili u gradovima okusite gurmanski stil s francuskim naglaskom. A ako sve to zvuči pomalo naporno, onda se opustite sa spa tretmanom ili yogom. Laos ima za svakoga ponešto.

Laos zadržava mnoge tradicije koje su nestale u bijesu razvoja negdje drugdje u regiji. Teško je vjerovati da je mali, uspavani Vientiane laoška prijestolnica, no upravo to mu daje poseban šarm. Čarobni Luang Prabang mjesto je stotina redovnika u haljama boje šafrana koji svako jutro plove kroz ulice i čine jedan od najslikovitijih prizora u regiji. Putnici će otkriti zemlju nedirnutu masovnim turizmom i udahnuti polagani tempo ovog azijskog dragulja. S toga provjerite našu ponudu putovanja u Laos!

Putovanja u Laos

Video

Općenito o Laos

Naziv države: Laoska Narodna Demokratska Republika
Površina: 236.800 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Vientiane
Službeni jezik: laoški
Pozivni broj: +856
Vremenska razlika: +6 sati zimi, +5 sati ljeti
Hrana
Temelj laoške kuhinje je ljepljiva riža uz koju se poslužuje salata od zelene papaje, meso s povrćem ili riječna riba sa žara. Utjecaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg umaka, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake juhe s rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih okusa prepustite se kušanju tradicionalnih laoških jela. 
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Laoški kip (LAK), 1 USD = 8,842 LAK; 1 EUR = 9,794 LAK (listopad 2019.)

Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Bolje je nositi dolare jer, osim što ćete za njih dobiti bolji tečaj, ponekad ćete s njima moći i plaćati. Ponesite što više sitnih denominacija (od po 1 dolar). Važno je da sa sobom ponesete novije novčanice jer je starije novčanice teško zamijeniti.

Kreditne kartice su nešto su manje raširene, posebno u ruralnim područjima. Uglavnom se koriste Visa i Master. Bankomate možete naći gotovo svugdje, no imaju dnevni limit pri podizanju gotovine.

Viza
Viza je potrebna, a dobiva se na granici, pri ulasku u zemlju.
Odjeća
Laos je tradicionalna zemlja stoga izbjegavajte odjeću koja previše otkriva. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cijele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo ugodne sandale ili tenisice, a možete ponijeti i japanke.
Klima
Laos ima tropsku klimu, s kišnom sezonom od svibnja do listopada kad su temperature najviše. Sušna sezona traje od studenog do travnja, a temperature su ugodnije, osim u planinskim predjelima koji u to vrijeme mogu biti jako hladni. Najhladniji mjesec je prosinac. Najbolje vrijeme za putovanja je od studenog do veljače. Od veljače do svibnja zrak se napuni smogom od zapaljene trstike koju seljaci posvuda spaljuju pa je vidljivost drastično smanjena (posebno u gornjem dijelu zemlje).
Električna energija
Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Dobro je ipak sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.
Mobilni telefoni i internet
Vipnet, Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Laosom. Internetska pokrivenost je dobra. Samo u zabačenim područjima možda nećete moći koristiti Internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim turističkim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu Interneta uz recepciju.