Mijanmar

Mijanmar

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Mijanmar
Nova zora sviće nad ovu izvanrednu zemlju, gdje su pozlaćene pagode raspršene krajolikom i gdje su azijske  tradicije starih vremena sveprisutne.

Drevni grad Bagan, nalazi se na središnjim ravnicama zemlje, služio je kao prijestolnica prvog burmanskog carstva. Kao srce Mijanmara tijekom davnih vremena, Bagan predstavlja dom više od 2.000 pagoda i hramova, koje su većinom izgradili drevni kraljevi i vođe Burme.

Svakako nezaobilazan dragulj Mijanmara je Mandalay gdje se smjestila kraljevska palača dinastije Konbaung, koja je bila posljednja monarhija nezavisnog kraljevstva Burme. Grad nosi ime ‘Mandalay’ zbog 236 metara visokog brda Mandalay, jednom od najpopularnijih turističkih odredišta.

U ruralnim područjima ljudi se još uvijek služe rikšama i kočijama, a posvuda ćete naići na muškarce koji nose suknje koje nazivaju longyi, thanakhu (tradicionalni make-up) na licima obaju spolova i bakice s ustima punim krvavo-crvenog soka od žvakanja betela.

Na jezeru Inle, jednom od najveličanstvenijih odredišta u Mijanmaru, Intha ribari tjeraju svoje barke jedinstvenom tehnikom veslanja s nogama. Jezero okružuju brežuljci koji su dom mnoštva manjina: Shan, Pa-O, Taung Yo, Danu, Kayah i Danaw, koji se spuštaju iz svojih sela na tržnice koje se sele po okolnim gradovima regije na petodnevnom ciklusu. U narodu s više od 100 etničkih skupina, istraživanje se može doimati kao da ste naišli na životno izdanje National Geographica.

Plovite niz rijeku Ayeyarwady u starom riječnom parobrodu, zauzmite komad plaže u blaženom Bengalskom zaljevu, pješačite kroz borove šume do manjinskih sela razbacanih preko gorja Shan, bez da se gužvate s drugim putnicima. Najbolje od svega, naići ćete na mještane koji su nježni, šaljivi, ljubazni, razboriti, radoznali i strastveni.

Putovanja u Mijanmar

Video

Općenito o Mijanmaru

Naziv države: Republika Unija Mjanmar
Površina: 676.500 km²
Stanovništvo: 55.4 milijuna
Glavni grad: Naypyidaw
Službeni jezik: burmanski
Pozivni broj: +95
Vremenska razlika: +4:30 sati
Hrana
U Burmi možete isprobati razne kuhinje – nepalsku, kinesku, indijsku, tajlandsku i izvornu burmansku. Ako ste gurman, moglo bi vam se dopasti.
Piće
Voda iz slavine nije sigurna za piće; preporučuje se piti flaširana voda koja je dostupna u svim turističkim destinacijama.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Postoji rizik od malarije pa se preporučuju piti antimalarici. Za više detalja oko preporučenih cjepiva i za detaljniji pregled područja rizika od malarije predlažemo da se posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo, ili da provjerite na linku http://www.fitfortfravel.nhs.uk.
Valuta

Mijanmarski kyat; 1 USD = 1,528 MMK; 1 EUR = 1,693 MMK (listopad 2019.)

Novac
U Burmi se ne koriste kreditne kartice i ne postoje bankomati pa preporučujemo da ponesete gotovinu, najbolje američke dolare. Pazite da sa sobom ponesete novije i neoštećene novčanice jer ćete stare i oštećene teško zamijeniti. Izbjegavajte službene mjenjačnice jer imaju upola lošije tečajeve od hotela, trgovina i turističkih agencija. Bolji ćete tečaj postići s novčanicama većih denominacija, posebno za novčanice od 100 USD. Na nekim mjestima moguće je plaćati u američkim dolarima.
Viza
Potrebna. Uz određene predradnje koje obavlja agencija viza se može podići na granici, pri ulasku u zemlju. Ovisno o graničnom prijelazu kroz koji ulazite u zemlju, vizu je moguće pribaviti i putem interneta.
Odjeća
Tokom cijele godine je toplo, preporučujemo laganu odjeću od prirodnih materijala poput lana i pamuka. U ruksaku bi se trebala naći lagana vjetrovka i kabanica. Nešto topliju odjeću spremite ukoliko putujete u doba kišne sezone ili u planinska područja.
Klima
Burma (odnosno službeno Mijanmar) ima monsunsku klimu s tri godišnja doba. Suho i nešto hladnije razdoblje traje od studenog do veljače, s prosječnim temperaturama između 20 i 24 stupnjeva. Sušno razdoblje nastavlja se u ožujku i travnju, no temperature rastu i kreću se između 30 i 35 stupnjeva. Od svibnja do listopada jugozapadni monsun donosi redovite padaline. Najviše kiše padne od srpnja do rujna, uz temperature do 30 stupnjeva. Najpogodnije razdoblje za putovanje je od studenog do veljače kada su temperature najumjerenije i kad nema padalina.
Električna energija
Najviše se koriste utičnice kao kod nas, s istim naponom. Na nekim mjestima možete naići na utičnice s tri rupe pa nije loše ponijeti ispravljač.
Mobilni telefoni i internet
Naši operateri imaju roaming s Mijanmarom, no provjerite s vašim operaterom cijene i dostupnost. Postoje određene poteškoće pri uspostavljanju međunarodnih poziva, no pozivi su mogući. Internet kafići postoje, ali su rijetki i veza je spora. Vlada ograničava upotrebu mnogih e-mail poslužitelja.