Mongolija

Mongolija

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Mongolija

Mongolija je odredište brojnih uzbudljivosti, stvorena za pravu avanturu. Istraživanje Mongolije vodi nas kroz nacionalne parkove, široka prostranstva stepe i pustinjske krajolike, doline rijeka, stare samostane i gradove.

Putovanja u Mongolija

Video

Općenito o Mongoliji

Naziv države: Mongolija
Površina: 1.566.500 km2
Stanovništvo: 2,7 milijuna
Glavni grad: Ulaanbaatar
Službeni jezik: mongolski
Pozivni broj: +976
Vremenska razlika: +7 sati

Hrana

Raznolika ponuda u glavnome gradu, u ostalim dijelovima zemlje hrana je tradicionalna i oskudnija; pečena ovčetina, sir, jogurt, mlijeko i mliječni proizvodi, boodog (janjetina pripremljena na poseban način)

Piće

Piti isključivo vodu u boci, ili prokuhanu vodu

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.

Valuta

Tugrik,(MNT); 1 USD = 3,265.63 MNT, 1 EUR = 3,201.84 MNT (rujan 2022.)

Novac

Poželjno nositi US dolare, iako je i Euro dobro prihvaćen. U većim gradovima bankomati, banke, neki hoteli i poneki dućani prihvaćaju Visa i MasterCard. U Ulaanbatoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama moguća su plaćanja VISA ili Master kreditnom karticom. U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, a u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje van većih gradova, treba ponijeti gotovinu u domaćoj valuti.

Viza

Potrebna

Odjeća

Udobna, višeslojna, topla odjeća. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje. Potrebna jakna ili vesta za večernje sate.

Klima

Kontinentalna klima uz velike temperaturne fluktuacije (noć-dan, ljeto-zima), hladne i duge zime (listopad-travanj), kratka ljeta (srpanj-kolovoz). Položaj na centralnoazijskoj visoravni donosi Mongoliji jednu od ekstremnih kontinentalnih, ali i aridnih klima na svijetu. Već su razlike u prosječnim temperaturama između dana i noći neobično velike, dok one između zime i ljeta dosižu čak 100°C. To je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim najgornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsjevernije pustinje na Zemlji. Samo 10 % zemlje je šumovito, (pretežno u planinama sjevera i zapada), a manje od 1% je obradivo. Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tijekom godine temperatura izrazito oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura kreće se oko -25°C , a ljeti je prosječno +25°C čime su razlike 2-3 puta veće nego u Zapadnoj Europi.

Električna energija

Koristi se napon od 220-240 V. Utičnica je tipa Europlug, poput standardnih europskih, stoga nije potreban adapter za putnike iz RH.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri mobilna operatera imaju ugovore o roamingu. Internet je dostupan u većim gradovima.