Tajland

Tajland

Naslovna » Azija » Daleki Istok » Tajland

Ljubazan i zabavan, egzotičan i tropski, bogate kulture i povijesti. Tajland zrači zlatnom nijansom od blistavih hramova i tropskih plaža sve do suvremenog tajlandskog osmijeha.

Između pretrpanih gradova i gradića smjestilo se ruralno srce zemlje. Na sjeveru se šume i polja bore protiv zubnih planina ukrašenih srebrnim slapovima. Na jugu leže stijene isklesane iz kultiviranog krajolika poput prapovijesnih nebodera. Uobičajeno suh sjeveroistok zrači smaragdnom bojom tijekom kišne sezone kad nježno zelena riža oboji pejzaž.

Nebeski svijet bliski je povjerenik ove budističke nacije, a vjerska pobožnost je šarolika i sveprisutna. Sjajni hramovi i zlatni Bude okružuju ruralni i suvremeni krajolik. Drevna banyan stabla ceremonijalno su omotana u sveta platna u čast lokalnih duhova, svetišta koja donose bogatstvo ukrašavaju skromne domove kao i monumentalne centre, a obavijesne ploče ukrašene vijencima štite od prometnih nesreća.

Posjetitelji se mogu pridružiti meditaciji u Chiang Mai-u, vjerskim festivalima u sjeveroistočnom Tajlandu, diviti se podzemnim špiljskim oltarima u Kanchanaburiju i Phetchaburiju i hramovima na sjeveru Tajlanda.

Uz dugu obalu i po džunglovitim otočićima usidrenim u azurnim vodama, Tajland je tropski bijeg za hedoniste i pustinjake, prinčeve i skitnice. Povrh svega tu je tajlandska kuhinja, obožavana diljem svijeta, koja izražava temeljne aspekte tajlandske kulture: velikodušna, topla, osvježavajuća i opuštajuća. Sva tajlandska jela oslanjaju se na svježe lokalne sastojke. Raznoliki nacionalni meni izgrađen je oko četiri temeljna okusa: ljuto, slatko, slano i kiselo.

Putovanja u Tajland

Putovanje-Tajland-Zemlja-orhideja (6)
Tajland

Tajland: Zemlja orhideja

Od 9,000 kn 11 dana Privatno
Najbolje putovati: od listopada do travnja
Putovanje-Tajland-Obiteljska-pustolovina (9)
Tajland

Tajland: Obiteljska pustolovina

od 11,200 kn 13 dana Obiteljsko
Najbolje putovati: od listopada do travnja

Video

Općenito o Tajlandu

Naziv države: Kraljevina Tajland
Površina: 514.000 km²
Stanovništvo: 67 milijuna
Glavni grad: Bangkok
Službeni jezik: tajlandski
Pozivni broj: +66
Vremenska razlika: +7 sati

Hrana

Tajlandska kuhinja je relativno ljuta i priprema se uglavnom od svježih namirnica, uz mnogo riže i egzotičnog voća. Odvažite se i kušajte njihova raznolika ukusna jela. Za vegetarijance se nudi bogat izbor kvalitetnih namirnica i jela.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda koja je svugdje dostupna.

Zdravstvene informacije

Na pograničnim područjima na sjeveru prisutan je manji rizik od dobivanja malarije pa za ta područja može postojati preporuka za uzimanje antimalarika. Trenutnu situaciju najbolje je detaljno provjeriti s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortfravel.nhs.uk.

Valuta

Tajlandski baht; 1 USD = 31,65 THB; 1 EUR = 39,032 THB (siječanj 2018.)

Novac

Master card, American Express i Visa su prihvaćene svugdje. Bankomati se nalaze u svim većim gradovima pa i u provincijskim bankama. Najbolji tečaj dobije se u bankama, nešto lošiji u hotelima, dok se mjenjačnice mogu pronaći samo u većim gradovima. Izvan većih gradova, moguće je naići na poteškoće u mijenjaju većih denominacija.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Nema posebnog koda oblačenja. Ponesite laganu odjeću koja se neće lijepiti za kožu zbog visoke vlažnosti u zraku. U torbi bi se svakako trebao naći šešir ili kapa za zaštitu od jakog sunca. Za ulazak u hramove priredite maramu s kojom se možete zaogrnuti jer bretele i prekratke hlače nisu dobrodošle. Obuća za duža hodanja neka bude od ugodnog materijala koji „diše“ kako ne bi dobili žuljeve.

Klima

Tajland ima tropsku klimu s kišnom sezonom od lipnja do listopada (kiše rijetko padaju dulje od sat vremena) i sušnom sezonom u ostatku godine. Toplije razdoblje sušne sezone traje od travnja do svibnja, a hladnije od studenog do ožujka. Najtopliji mjeseci su od ožujka do svibnja, a najhladniji mjeseci su prosinac i siječanj. Najbolje vrijeme za putovanje je hladniji period, od studenog do veljače, no za južna područja najpovoljnije je razdoblje od lipnja do rujna.

Električna energija

Koriste se utičnice kao i kod nas pa nije potrebno nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

T-mobile i Vipnet imaju roaming s Tajlandom, a Tele2 nema. Internet kafići su veoma rasprostranjeni, čak i u manjim gradovima. Većina hotela, posebno u turističkim središtima, nudi Wi-Fi uslugu, uglavnom besplatno.